Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Ako si vybrať bundu do dažďa?

Podľa čoho si vybrať nepremokavú bundu na jeseň? My vieme a poradíme!
Biker

Špecifický strih

Pri výbere cyklistickej bundy, či už má ochrániť proti vetru, dažďu, alebo chladu, dajte prednosť modelu, ktorý má špecifický cyklistický strih. Chrbtová časť bundy by mala byť predĺžená a lem v jej spodnej časti navrhnutý tak, aby sa nevyhŕňala. Toto zabezpečí strečový pás so silikónovou potlačou alebo šnúrky na stiahnutie. Takto upravený strih rešpektuje pozíciu na bicykli s ohnutým chrbtom. Tieto vlastnosti sú o to dôležitejšie, ak jazdíte na cestnom bicykli. Tam ste nielen viac predklonení, ale sedíte s rukami natiahnutými vpred. Pri kúpe preto dávajte pozor aj na dĺžku rukávov.

Dostatočná skladnosť

Dôležitá je tiež skladnosť, aby bunda na vychádzke neprekážala, keď ju práve nebudete mať na sebe. Cyklistickú bundu so sebou v lete často nosíme len ako poistku pre prípad zhoršenia počasia. V tomto prípade veľmi oceníte, ak bude ľahká a skladná a bude možné ju zbaliť do čo najmenšieho balíčka. K niektorým modelom výrobca často priloží malé vrecko na zips alebo sťahovaciu šnúrku, do ktorého sa bunda zmestí. Ak jazdíte na bicykli s batohom na chrbte, môžete si vybrať bundu, ktorá je vyrobená z robustnejších materiálov a vybavená viacerými vreckami, prípadne kapucňou.

Miera nepremokavosti

Väčšinou sa miera nepremokavosti búnd delí podľa technológie výroby na dve základné skupiny: na bundy z husto tkaných látok a na bundy s membránovým prevedením. V prvom prípade je bunda označená ako vodoodolná či vodorepelentná a u istých značiek nájdete aj údaj o gramáži materiálu na m2 látky. Tieto bundy sú extra kompaktné, lebo použitý materiál je veľmi tenký. Tieto skôr nasiaknu vodu, no veľmi rýchlo vyschnú a sú maximálne priedušné. Membránové bundy majú podlepené švy a predovšetkým na nich nájdete informáciu o číselnej hodnote vodného stĺpca a priedušnosti konkrétnej membrány.

Parametre membrány

Údaje na štítku membránovej bundy vyzerajú asi takto: 15 000 mm/20 000 g/m².

Prvý údaj označuje vodný stĺpec, ktorý sa udáva v mm. Hovorí o tom, aký vysoký stĺpec vody vydrží neprepustiť 1 cm² materiálu. Čím je táto hodnota vyššia, tým bude membrána lepšie odolávať dažďu. Pri cyklistických bundách sa priemerná hodnota pohybuje okolo 10 000 mm. Priedušnosť sa meria ako schopnosť prepustiť ideálne čo najvyšší počet gramov vodnej pary na m² materiálu za 24 hodín. Čím je číslo vyššie, tým je prenos vlhkosti od tela smerom von cez membránu lepší

Farebnosť a viditeľnosť

Veľmi dôležitým atribútom je pri cyklistických bundách ich farebnosť, a teda dobrá viditeľnosť už z diaľky. Preto sú kvalitné cyklistické bundy ponúkané aj vo výrazných, pestrých farebných prevedeniach. Ak však patríte k tým konzervatívnejším cyklistom a volíte skôr čierne či biele modely, dbajte na prítomnosť výrazných reflexných prvkov. Takto budete viditeľnejší nielen pre vodičov na cestných komunikáciách a pre ostatných cyklistov na cyklochodníkoch, ale aj pre bikerov na lesných trailoch, ktorým tak dávate možnosť vás včas zbadať, ak si to v zjazde pustíte vyššou rýchlosťou.

Prepracovanosť a hrúbka

Čím je bunda skladnejšia, tým menej „výbavy“ na nej nájdete. Pri ultraľahkých spoločníkoch určených primárne pre cestných cyklistov sa totiž nepočíta, že by ste potrebovali vrecká. Na čo aj? Všetko potrebné vozíte v drese či v kapsičke pod sedlom a v prípade nepriazne počasia si len bundu oblečiete a pokračujete v jazde. MTB a rekreačné modely búnd bývajú z hrubších materiálov, ktoré sa pri jazde v lese neroztrhnú a pod batohom neošúchajú. Takto odolné bundy zväčša nosíte v batohu a ak už u nich nejde primárne o skladnosť, nájdete na nich aj viac vreciek či vetracie otvory na zips.

Nie je „emko“ ako „emko“

Aj napriek tomu, že označovanie veľkostí oblečenia písmenkami je jednotné, nemusí vám sadnúť od každého výrobcu tá istá veľkosť. Preto odporúčame pred kúpou cyklistickej bundy radšej si ju vyskúšať. Niekto robí pod tým istým označením strihy užšie a iný zase voľnejšie. Dokonca aj v rámci kolekcie jednej značky môžete nájsť dobre padnúcu bundu veľkosti M a iný model zasa sadne vo veľkosti S. Ak sa chystáte na dlhšiu bikovačku, výbava nie je všetko. Máme pre vás tri tipy ako pri cyklistike doplniť energiu.

Tipy redakcie

MT500 – Vetrovka v pánskom aj dámskom prevedení, vhodná na cyklistiku aj turistiku s trojvrstvovým vodotesným a priedušným materiálom s PTFE™ membránou. Kapucňa kompatibilná s prilbou s 3D nastavením veľkosti, reflexné lemovanie. Napoleonské vrecko na hrudi spolu s vodotesným vreckom na zápästí. Vodný stĺpec/priedušnosť: 12 000 mm/28 000 g/m². 219 €

Singletrack vetrovka – Štýlová ochrana v podobe dvaapolvrstvovej vodotesnej vetrovky z priedušného materiálu. Ventilačné otvory na zips v podpazuší, kapucňa zrolovateľná do goliera. Napoleonské vrecko so zipsom s media portom. Možnosť stiahnutia šírky rukávov a pásu, reflexné lemovanie na chrbte. Dámske aj pánske prevedienie, rôzne farby. Vodný stĺpec/priedušnosť: 10 000 mm/10 000 g/m². 129,99 €

Vetrovka Helium – Dámska aj pánska vetrovka je atletického strihu. Kompaktný dvaapolvrstvový, elastický a vodotesný materiál. Reflexné prvky na prednej časti, chrbte a na zápästí. Na chrbte sa nachádza vrecko na zips. Zbaliteľná do malého vrecúška. Vodný stĺpec/priedušnosť: 15 000 mm/15 000 g/m². 124,99€

Gridlock II vetrovka – Plne funkčná a všestranná vetrovka s dvojvrstvovým vodotesným a priedušným materiálom strednej hmotnosti. Rýchloschnúce vnútorné sieťkovanie a prieduchy na zips v podpazuší. Reflexné prvky na rukávoch. Náprsné vrecko na zips s jednoduchým rozopínaním a spolu s vreckom na chrbte. Dámske aj pánske prevedenie, rôzne farby. Vodný stĺpec/priedušnosť: 10 000 mm/10 000 g/m². 85,99 €

text: Ivana Budajová /// foto: Endura

Aktuality

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Včera 17:03 Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx.

„V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.

Včera 16:13 Rozhovor: Pred dvoma rokmi sa začala písať druhá etapa Kaktus Bike, ktorý má nového majiteľa. Akým smerom sa Kaktus vydá?

Slovenská sieť cykloobchodov Kaktus Bike neustále rastie. Za posledné dva roky expandovala mimo Bratislavy – do ďalších piatich slovenských miest. O čom bude jej 30. rok fungovania?

Zavrieť reklamu