Zdravá výživa: Recept šéfkuchára tímu Alpecin-Fenix na výbornú paellu so zeleninou
Možno to nie je pravá autentická paella z Valencie, ale je to recept na skutočne chutné a zdravé ryžové jedlo. Šéfkuchár tímu Alpecin-Fenix Wim Winkel prezradil svoj recept, ktorý používa pre pretekárov tímu.
Nezľaknite sa množstiev – Wim Winkel uvádza množstvá, s ktorými navarí paellu pre celý autobus. Samozrejme, že si paellu môžete spraviť aj v zjednodušenej verzii a použiť zeleninu podľa vlastného uváženia.
Ingrediencie
- 450 g ryže paella
- 3 sladké papričky
- 175 g hrášku
- 2 červené cibule
- 125 g šampiňónov
- 175 g sladkých zemiakov, ošúpte a nakrájajte na veľké kúsky
- 175 g maslovej tekvice, ošúpte a nakrájajte na veľké kúsky
- 6 artičokových srdiečok nakrájaných na mesiačiky
- 35 cherry paradajok
- 35 vykôstkované čierne olivy
- 7 strúčikov cesnaku
- 2 lyžičky kurkumy
- 6 vetvičiek tymiánu
- 0,5 lyžičky papriky
- štipka čili prášku
- 3 lyžice nasekanej plochej petržlenovej vňate
- 1 pohár bieleho vína
- parmezán
- 1,5 l zeleninový vývar
- 1,5 dl olivový olej
- Soľ
Prečítajte si tiež
- Wout van Aert prezradil recept na jeho obľúbenú rannú ovsenú kašu na slano
- 5 tipov Marka Cavendisha pre zdravé stravovanie cyklistu
Postup
Paradajky vložíme do zapekacej misy spolu s trochou olivového oleja, 1 strúčikom cesnaku nakrájaného na plátky a štipkou soli. Paradajky pečieme vo vyhriatej rúre na 120°C, kým sa nezačnú krčiť. Vňať a cesnak nakrájajte, papriku zbavte semienok a nakrájajte na tenké plátky. Huby nakrájame na malé kúsky. Olivy prekrojíme na polovice. Tymián olúpeme (tip: pretiahnite ho jemným sitom, odstráňte listy zo stonky) Zeleninový vývar priveďte do varu a odstavte.
Rozohrejte panvicu na paellu (alebo veľkú plochú panvicu) a na olivovom oleji opečte papriku, šampiňóny, maslovú tekvicu a sladké zemiaky. Lyžicou vyberte zeleninu z panvice a odložte ju. Orestujte cesnak a tymian dozlatista a potom pridajte ryžu. Necháme minútu povariť a potom pridáme paprikový prášok, čili prášok a kurkumu. Krátko potom zalejte bielym vínom.
Pridajte štipku vývaru, len toľko, aby zakryla ryžu. Počas varenia ryže neustále miešajte a pridajte dostatok vývaru, aby ho ryža absorbovala. Pridajte olivy, hrášok a artičoky. Keď je ryža uvarená a všetok vývar v panvici absorbovaný, dochuťte ju soľou. Podávajte paellu vo veľkom tanieri a ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou a paradajkami. Tesne pred podávaním pridajte trochu strúhaného parmezánu.
Prečítajte si tiež
- Návod: 6 tipov, ako schudnúť a zbaviť sa tuku na bruchu bicyklovaním
- Zdravá výživa: 6 mýtov o správnom zdravom stravovaní (nielen) cyklistov
Výživové hodnoty
- Sacharidy 89 g
- Bielkoviny 15 g
- Kcal 429 g
- Tuky 18 g
Ryža je veľmi vhodná na doplnenie sacharidových zásob, pred aj po tréningu. Sacharidy alebo cukry sa v tele rýchlo vstrebávajú a sú ľahko stráviteľné, čo je treba pri intenzívnom tréningu. Zásoby uhľohydrátov treba po tréningu rýchlo doplniť, čo podporuje regeneráciu. Ryža samotná neobsahuje až tak veľa mikroživín, ako sú vitamíny alebo minerály, ale pridaním veľkého množstva zeleniny získate kompletné a chutné jedlo plné zdravých živín.
Krátke video prípravy zeleninovej paelly v tíme Alpecin-Fenix:
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Zdroj: Alpecincycling