Zdravá výživa: Máte v sebe dosť železa? Týmito potravinami si zlepšite si krv aj výkon na bicykli
Čo najviac kovov
Predčasnú únavu môže spôsobovať úbytok počtu červených krviniek alebo tiež hemoglobínu – čiže proteínu, ktorý roznáša kyslík prostredníctvom krvi z pľúc do orgánov a opačne.
Produkciu hemoglobínu podporuje železo, meď a množstvo vitamínov. Správnou výživou preto môžete zvýšiť „distribúciu“ kyslíka a zlepšiť tak svoj výkon na bicykli.
1. Pečienka
Železo sa do tela dostáva dvoma spôsobmi. Prvým je konzumácia mäsa, pretože železo z mäsa ľudský organizmus absorbuje lepšie ako železo na rastlinnej báze.
Jedna či dve porcie pečienky za týždeň dodajú telu základné prvky a zlepšia energetický metabolizmus. Rozdiel medzi nutričnými hodnotami jednotlivých druhov pečienky je pritom malý, preto si dajte takú, ktorá vám najviac chutí.
2. Listová zelenina
V prípade vegetariánov, môžete do tela dostať železo aj v rastlinnej strave. Listová zelenina je vynikajúci zdroj vápnika, provitamínu A, vitamínu C a celého radu antioxidantov a minerálov. Vďaka vitamínu C sa z nej železo ľahko vstrebáva.
3. Zimná kapusta
Zelenina s tmavými listami je skvelým zdrojom železa na rastlinnej báze, ktoré oživuje produkciu červených krviniek. Kapusta sa dá pritom konzumovať počas celého týždňa, je bohatá na vitamíny A, B6 a meď a podporuje prísun proteínov (50 kcal na 100 g). Takisto je veľkým zdrojom vitamínu C, ktorý zlepšuje absorpciu železa z rastlín.
4. Celozrnné cestoviny
Celozrnné cestoviny obsahujú zložené sacharidy, vlákninu a dôležité minerály ako horčík, draslík, vápnik a železo.
5. Hnedá ryža
Hnedá ryža sa považuje za jednu z najzdravších potravín na svete. Je prirodzene bohatá na vlákninu, pomáha odvádzať škodliviny z tela, vysoký obsah železa chráni pred anémiou.
6. Červená repa
Červená repa, čiže cvikla sa v ostatnom období stala veľmi populárnou stravou, ktorá napomáha výrazné zlepšenie výkonu. V prirodzenej podobe obsahuje dusičnany a živiny, ktoré pomáhajú produkovať zdravé červené krvinky. Nekonzumuje sa len koreň, ale aj listy, ktoré obsahujú toľko živín ako kapusta a zároveň sú bohaté na železo a vitamíny A a C.
7. Kvalitná čokoláda
Na záver to najlepšie. Horká čokoláda s obsahom kakaa 60 až 70 percent je veľmi zdravá, ale možno neviete, že je mimoriadne bohatá nielen na horčík, ale aj na železo. V stogramovej tabuľke sa nachádza až 6,3 mg železa, no pre vysokú energetickú hodnotu – 2 300 kJ – sa denne neodporúča zjesť viac ako 30 g.
Vaše komentáre