Zdravá výživa: Spôsobujú vajcia zvýšený cholesterol? (+tip na chutné raňajky)
Vajcia majú mnohostranné využitie, sú základom rôznych chutných jedál a zároveň lacným zdrojom proteínov.
Prečo?
Vajcia majú neuveriteľnú vysokú, až 97-percentnú stráviteľnosť proteínov a zároveň poskytujú všetkých deväť základných aminokyselín potrebných na podporu regenerácie svalov, ich ďalšiu starostlivosť a pružnosť. Keďže tieto aminokyseliny sa len pomaly vstrebávajú do krvi, udržiavajú dlhší pocit nasýtenia.
Treba sa báť kalórií?
Kombinácia niekoľkých vaječných bielok s jedným alebo dvomi celými vajíčkami výrazne eliminujú tuk, ponechávajú si osobitú chuť, poskytujú ešte vyššie množstvo proteínov a zároveň umožňujú flexibilnejšiu spotrebu kalórií.
Rúcanie mýtov
Vžitá predstava o tom, že vajcia majú vyšší obsah cholesterolu a nasýtených tukov a sú škodlivé pre zdravú činnosť srdca, sa nezakladá na pravde.
Nezisková American Heart Association zaoberajúca sa podporou kardiovaskulárneho zdravia po dlhších výskumoch vyhlásila, že konzumácia vajec nevplýva na zvýšený cholesterol alebo kardiovaskulárne choroby.
Tip na chutné raňajky
Ponúkame vám recept na chutnú taliansku frittatu. Budete na ňu potrebovať 4 – 6 vajec, 50 g syru feta, polovicu červenej papriky, jarnú cibuľku, čerstvú bazalku, soľ a sezónne korenie.
Narežte červenú papriku a jarnú cibuľku a dajte ich na panvicu, miešajte a upražte do mäkka. Rozbite vajcia a položte ich na panvicu spolu s fetou. Grilujte 5 až 8 minút. Potom nakrájajte na kúsky a servírujte vo vzduchotesnej nádobe. Buďte si istí, že vám váš kulinársky výsledok budú závidieť všetci vaši kolegovia. Chcete si niekoho z nich udobriť? Pozvite ich na frittatu.
Frittata na tri rôzne spôsoby:
Vaše komentáre