Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

5 zaujímavých jesenných cyklistických trás na Slovensku

Jeseň je ideálne obdobie na cyklistiku v prírode: horúce letné dni, kedy zdolávanie kilometrov pri vysokých teplotách nemusí byť najpríjemnejšie, sú už za nami. No zároveň ešte stále nepremrzneme a nemusíme sa obávať zľadovatených ciest. Toto je päť odporúčaní na cyklotrasy po celom Slovensku, ktoré zvládnu aj menej skúsení cyklisti.
Matúš Bušík
5 zaujímavých jesenných cyklistických trás na Slovensku

1. Cyklotrasa okolo Liptovskej Mary

Dĺžka: 40 km
Náročnosť: stredná
Pre koho je vhodná: rekreační cyklisti, rodiny so staršími deťmi

Okolie Liptovskej Mary ponúka cyklistom okružnú trasu, ktorá je zmesou rovinatých a mierne kopcovitých úsekov. Trasa je ideálna na objavovanie jesenných krás Liptova, s pohľadmi na Liptovskú Maru, hory a okolité dediny.

Vzhľadom na niekoľko stúpaní je vhodná najmä pre mierne skúsených rekreačných cyklistov alebo rodiny. Hoci je trasa bezpečná, cyklisti by mali byť pripravení na to, že v niektorých úsekoch môžu stretnúť autá.

Preto odporúčame, aby boli vybavení reflexnými prvkami na oblečení a nosili kvalitnú helmu.

2. Slovenský raj – trasa z Podleska na Kláštorisko a späť

Dĺžka: 15 km
Náročnosť: stredne náročná
Pre koho je vhodná: skúsenejší cyklisti, milovníci horských trás

Táto trasa je ideálnou voľbou pre tých, ktorí radi spájajú cyklistiku s dobrodružstvom v horskom teréne. Hoci ide o kratšiu trasu, prináša aj viaceré stúpania.

Zo začiatku vedie asfaltovými a neskôr lesnými cestami až na Kláštorisko, kde si cyklisti môžu oddýchnuť a vychutnať nádherný výhľad na okolie.

Pozor, zelená cyklotrasa je určená len pre cyklotúru na Kláštorisko a späť. Zvýšenú pozornosť treba venovať bezpečnej jazde a správať sa ohľaduplne k peším turistom.

Určite sa oplatí uzatvoriť aj poistenie úrazu a života Spirit, ktoré je určené práve rekreačným športovcom a turistom navštevujúcim hory.

3. Cyklotrasa Košice – Kysak

Dĺžka: 25 km
Náročnosť: stredne náročná
Pre koho je vhodná: rodiny, rekreační cyklisti

Táto trasa vedie pozdĺž rieky Hornád z Košíc do Kysaku a je ideálna pre tých, ktorí chcú spojiť mestskú cyklistiku s prírodou.

Trasa je prevažne rovinatá a vedie po dobre udržiavaných cestách, čo z nej robí bezpečnú a pohodlnú voľbu pre rodiny s deťmi, nájdete však na nej aj dlhšie stúpania.

Na ceste nájdete niekoľko odpočívadiel, kde sa dá vychutnať si výhľad na jesennú prírodu. Odvážlivci si v blízkosti trasy môžu vyskúšať aj pumptracky či zjazdové trate.

4. Cyklotrasa Banská Štiavnica – Štiavnické Bane – Počúvadlo

Dĺžka: 20 km
Náročnosť: stredne náročná
Pre koho je vhodná: rekreační cyklisti, rodiny s väčšími deťmi

Cyklistická trasa z Banskej Štiavnice k jazeru Počúvadlo a späť vedie cez malebné kopce a lesy Štiavnických vrchov.

Je vhodná pre tých, ktorí milujú stúpania a zjazdy, pretože cesta je z hľadiska striedania prevýšení pestrá.

Technicky však nie je náročná, vedie po asfaltovej trase a je vhodná pre rôzne bicykle. Napriek tomu určite odporúčame pred jazdou uzavrieť poistenie úrazu a života Spirit v ČSOB, ktoré v prípade potreby pokryje menšie či väčšie  finančné následky úrazov.

5. Dunajská cyklistická cesta – Bratislava – Gabčíkovo

Dĺžka: 50 km (jedna cesta)
Náročnosť: ľahká
Pre koho je vhodná: rodiny s deťmi, rekreační cyklisti

Dunajská cyklistická cesta patrí medzi najobľúbenejšie trasy na Slovensku. Tiahne sa popri Dunaji z Bratislavy až do Gabčíkova (ale pokojne si ju môžete aj skrátiť) a je ideálna pre rodiny s deťmi či rekreačných cyklistov.

Trasa je prevažne rovinatá, bezpečná a vedie po asfaltových cestách. U cyklistov, korčuliarov i bežcov je populárna počas celého roka, no jesenná príroda dodá jazde zaujímavú atmosféru.

Poistenie nielen pre cyklistov

Pred dlhšími i kratšími cyklovýletmi nezabúdajte na kontrolu stavu svojho bicykla, prípadné poruchy by sa vám mohli na ceste nepríjemne vypomstiť.

Rovnako netreba vynechať ani poistenie. Poistenie úrazu a života Spirit od ČSOB okrem cyklistiky využijete aj pri výlete na hory, lyžovačke či turistike, kde pokryje hospitalizáciu i následky úrazu, ale aj prípadný zásah horskej služby na území SR.

Poistiť sa môžete už od 0,99 € na deň online alebo priamo v aplikácii ČSOB SmartBanking.

Aktuality

12:46 Dokument Projekt 35: Ako Mark Cavendish prekonal historický rekord a vyhral 35. etapu na Tour de France.

Cavendish vyhral svoju prvú etapu na Tour v roku 2008 a svoj triumf zavŕšil o 16 rokov neskôr.

11:01 „Neviem, čo sa naozaj deje,“ hovorí o situácii v Ineose Ethan Hayter, ktorý odchádza do Quick-Stepu.

Hayter tento rok vyhral majstrovstvá Veľkej Británie, no viac výraznejších výsledkov nedosiahol. V tíme Ineos Grenadiers preteká od roku 2020, no od budúceho roku prestupuje do Soudal Quick-Step, pričom priznal, že v Ineose „niečo nie je v poriadku“.

Včera 16:01 Ľuboš Staňo a Natália Ďugelová ovládli finále KENNY slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom (+galéria).

Obaja menovaní sa stali aj celkovými víťazmi seriálu, ktorý pozostával zo šiestich kôl v rôznych lokalitách.

20.10.2024 Martin Svrček predviedol skvelý šprint a sezónu zakončil svojim najlepším výsledkom na WorldTour pretekoch.

Svrček skončil ôsmy v záverečnej etape pretekov Tour of Guangxi v Číne. Víťazom etapy sa stal Matevž Govekar a celkovú klasifikáciu vyhral Lennert Van Eetvelt.

19.10.2024 Dva mladé talenty Quick-Stepu končia s profi cyklistikou: Nie sme všetci ako Pogačar alebo Remco.

19-ročný Brit Cormac Nisbet a 18-ročný Francúz Gabriel Berg boli tento rok súčasťou vývojového tímu Soudal Quick-Step, ale pre veľký tlak a očakávania sa rozhodli skončiť s profesionálnou cyklistikou.

Zavrieť reklamu