Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Komentár

Neporovnávajme Pogačara s Merckxom. Pogačar je Pogačar, Merckx je Merckx

Aj o Petrovi Saganovi sa v jeho ére úspechov hovorilo ako o novom Merckxovi a zase o Mathieu van der Poelovi sa hovorilo ako o ďalšom Saganovi. Sú takéto porovnávania spravodlivé a majú vôbec zmysel? Nie.
Martin Sarvaš
Neporovnávajme Pogačara s Merckxom. Pogačar je Pogačar, Merckx je Merckx

Vo svete cyklistiky sa často stáva, že keď sa objaví talent s výnimočnými schopnosťami, hneď sa porovnáva s legendami minulosti.

Tadej Pogačar, mladý Slovinec, ktorý si svojimi úspechmi na Tour de France a ďalších prestížnych pretekoch získal svetovú slávu, nie je výnimkou.

Najmä po jeho tohtoročnom zisku tzv. trojitej koruny – víťazstvom Tour, Gira a majstrovstiev sveta v jednom roku – čím sa stal tretím cyklistom v histórii, ktorému sa to podarilo, pričom ako prvému sa to podarilo Eddymu Merckxovi v roku 1974.

Najlepší cyklista všetkých čias?

Eddy Merckx vyhral Paríž-Roubaix v rokoch 1968, 1970 a 1973. Foto: Archív Paríž – Roubaix

Nielen fanúšikovia, ale najmä odborníci a novinári ho prirovnávajú ku „Kanibalovi“ Eddy Merckxovi, ktorý je označovaný ako najlepší cyklista všetkých čias.

Dokonca sám Merckx povedal: „Je zrejmé, že je lepší ako ja“.

„To, čo urobil, je naozaj neuveriteľné. Nemám na to slov. Musíte byť blázon, aby ste toto urobili,“ reagoval Merckx na Pogačarovo víťazstvo na majstrovstvách sveta, ktoré vyhral po útoku 100 km pred cieľom a viac ako 50-kilometrovom sóle.

Aj keď Merckx povedal, že Pogačar je lepší ako on, stále to neznamená, že dosiahne rovnako veľa úspechov, keďže Belgičan má na konte celkovo šialených 279 profesionálnych víťazstiev, z čoho päťkrát vyhral celkovo Giro a päťkrát Tour, trikrát sa stal majstrom sveta a na monumentoch zvíťazil rekordných 19-krát.

Aj o Petrovi Saganovi sa v jeho ére úspechov hovorilo ako o novom Merckxovi a zase o Mathieu van der Poelovi sa hovorilo ako o ďalšom Saganovi.

Van der Poel však nikdy nedosiahne v cestnej cyklistike také úspechy ako Peter Sagan, ktorý však zase nepretekal v elitnom cyklokrose, v ktorom Holanďan už roky dominuje.

Sú teda takéto porovnávania spravodlivé a majú vôbec zmysel? Nie.

Porovnania medzi športovcami rôznych generácií vždy budú fascinovať a často slúžia skôr ako spôsob, ako pochopiť a oceniť súčasné talenty. Napriek tomu by sme mali byť opatrní v ich porovnaniach.

Ak by sme sa bavili o najlepšom cyklistovi súčasnosti, v tomto prípade by bolo fér označiť Pogačara za najlepšieho jeho generácie, ale baviť sa o tom, či je najlepší v celej histórii vlastne ani nemá zmysel.

Pogačar je Pogačar, Merckx je Merckx

20. etapa Tour de France 2024. Foto: A.S.O./ Ashley Gruber, Jered Gruber

Pogačar a Merckx sú oddelení nielen časom, ale aj podmienkami, v ktorých dosahovali svoje úspechy.

Sila konkurencie, technológie bicyklov, tréningové metódy, vedecké poznatky o výžive či taktika sa od čias Merckxa výrazne zmenili.

Merckx bol kráľom svojej doby, dominoval takmer vo všetkom, do čoho sa pustil. Pogačar dominuje súčasnej generácii, ale svojským a odlišným spôsobom ako Merckx, keďže spôsob, akým sa preteká v súčasnosti je neporovnateľný s tým, ako sa pretekalo pred 50 rokmi.

Eddy Merckx sa zapísal do histórie ako jazdec, ktorý nikdy nebol spokojný s ničím iným ako víťazstvom. V každých pretekoch, na ktorých sa zúčastnil, jazdil s neúprosnou dravosťou.

Jeho kariéra bola plná neuveriteľných úspechov, od klasík až po Grand Tours, a to s nepredstaviteľnou konzistentnosťou.

Pogačar, aj keď sú jeho úspechy sú rovnako obdivuhodné, má svojský štýl pretekania, a aj keď môže svojim spôsobom pripomínať Merckxa, nie je úplne správne porovnávať ich úspechy či označovať jedného či druhého za najlepšieho cyklistu všetkých čias.

Pogačar nie je nový Merckx. Nemusí ním byť. Tadej Pogačar píše svoju vlastnú kapitolu v dejinách cyklistiky. Rovnako ako Merckx, aj on si zaslúži byť posudzovaný na základe svojich vlastných úspechov a nie porovnávaný s niekým iným.

Hoci je inšpirujúce sledovať, ako mladý Slovinec dosahuje obrovské úspechy, je nespravodlivé očakávať, že zopakuje kariéru iného jazdca. Každý športovec má svoj vlastný príbeh, vlastnú cestu a odkaz.

Eddy Merckx je Eddy Merckx. Tadej Pogačar je Tadej Pogačar. A to je viac než dosť.

Každá éra prináša svoje legendy, a namiesto toho, aby sme ich neustále porovnávali, by sme mali oceniť ich jedinečnosť.

Aktuality

17:15 Tadej Pogačar vyhral Giro dell’Emilia v dúhovom drese majstra sveta po 37-kilometrovom sóle.

Pogačar pokračuje v absolútnej dominancii a pripísal si svoje prvé víťazstvo ako majster sveta a celkovo už 24. výhru v roku 2024.

Včera 16:11 Ridley ASTR RS a ASTR búrajú hranice gravel cyklistiky.

Ridley definuje novú éru gravel bicyklov s modelmi ASTR RS a ASTR, ktoré kombinujú špičkovú aerodynamiku, nízku hmotnosť a pretekársku geometriu. Tieto bicykle sú navrhnuté pre najnáročnejšie gravel preteky, no zároveň poskytujú všestrannosť a výkon pre ambicióznych jazdcov. Ridley s týmito modelmi posúva hranice gravel pretekov a ponúka nový štandard pre jazdcov, ktorí hľadajú rýchlosť, odolnosť a dobrodružstvo vo všetkých terénoch.

Včera 12:05 Kto sú najväčší favoriti gravelových majstrovstiev sveta a ako vyzerajú trasy v Belgicku?

Najväčším favoritom na zisk dúhového dresu je v mužoch Mathieu van der Poel a v ženách Lotte Kopecky.

03.10.2024 Legendárny Greg Minnaar oznámil, že Mont-Sainte-Anne budú jeho posledné preteky vo Svetovom pohári v zjazde.
03.10.2024 Najdlhšiu 80 km trať na KAKTUS Bike Bratislavskom MTB maratóne vyhrali Martin Kostelničák a Bianka Babačová (+galéria).

Cez víkend sa uskutočnili populárne preteky KAKTUS Bike Bratislavský MTB maratón, ktorý každoročne priláka veľké množstvo cyklistických nadšencov. Pretekalo sa na tratiach s dĺžkami 80 km, 52 km a 22 km. Na svoje si prišli aj nadšenci gravel jazdenia a pretekári na elektrobicykloch.

Zavrieť reklamu