Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Tadej Pogačar sa stal majstrom sveta po útoku 100 km pred cieľom a neuveriteľnom 50-kilometrovom sóle

Striebro získal Ben O'Connor po útoku zo skupiny prenasledovateľov 1,5 km pred cieľom a v šprinte o bronz bol najrýchlejší Mathieu van der Poel.
Martin Sarvaš
Tadej Pogačar sa stal majstrom sveta po útoku 100 km pred cieľom a neuveriteľnom 50-kilometrovom sóle

Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike, Zürich 2024. Foto: UCI

Tadej Pogačar predviedol na Majstrovstvách sveta v Zürichu neuveriteľný výkon a stal sa svetovým šampiónom po útoku 100 km pred cieľom, z čoho záverečných 51,7 km išiel na čele osamote.

Ide o tretie najdlhšie sólo víťazstvo v histórii cestných majstrovstiev sveta a najdlhšie sólo za posledných 56 rokov.

Okrem toho sa stal 26-ročný Slovinec prvým jazdcom po 37 rokoch, ktorý dosiahol v jednom roku víťazstvá na Giro d’Italia, Tour de France a majstrovstvách sveta. Okrem Pogačara sa to podarilo Stephenovi Rocheovi v roku 1987 a ako prvý dosiahol tzv. trojitú korunu Eddy Merckx v roku 1974.

Striebro získal Ben O’Connor po útoku zo skupiny prenasledovateľov 1,5 km pred cieľom a v šprinte o bronz bol najrýchlejší Mathieu van der Poel. Slovák Lukáš Kubiš prišiel do cieľa so stratou 19:23 min na 72. mieste.

Slovinec si vybojoval dúhový dres neuveriteľným spôsobom, keď sa odpútal od hlavného pelotónu 100 kilometrov pred cieľom, prešiel cez 16 jazdcov, a keď zostávalo do konca 51,7 km, Pogačar zostal na čele osamote a svoje obdivuhodné sólo dotiahol až do cieľa.

Pogačar dokonca odolal aj silnej skupine prenasledovateľov, v ktorej boli Mathieu van der Poel, Remco Evenepoel, Ben O’Connor, Toms Skujiņš, Marc Hirschi, Ben Healy, Enric Mas, Quinn Simmons a Romain Bardet.

Pogačar: Bol to hlúpy útok. Neviem, čo som si myslel

V jednej z najúžasnejších jázd v histórii majstrovstiev sveta patril tento deň Tadejovi Pogačarovi, ktorý opäť potvrdil, že patrí medzi najväčšie legendy cyklistiky.

„Nemôžem uveriť tomu, čo sa práve stalo, po tejto sezóne som dnes na seba vyvinul veľký tlak. Mal som tlak od seba, od tímu a prišli sme sem pre víťazstvo,“ povedal po pretekoch Pogačar.

„Preteky sa vyvíjali pomerne rýchlo a vpredu došlo k nebezpečnému zlomu, možno som urobil hlúpy útok, našťastie tam bol so mnou Jan [Tratnik] a nikdy som sa nevzdal až do finále. Je to neuveriteľný deň, nemôžem uveriť tomu, čo sa stalo.“

Pogačar potvrdil, že jeho útok na 100 kilometrov pred cieľom nebol plánovaný: „Samozrejme, nebolo to v pláne. Mali sme v pláne udržať preteky pod kontrolou, ale preteky sa rozbehli dosť skoro a neviem, čo som si myslel, ale našťastie som to zvládol, aj keď to bolo naozaj ťažké.“

„Určite som chcel tento titul, po mnohých rokoch bojov na Tour de France a iných pretekoch som nikdy nemal majstrovstvá sveta ako čistý cieľ a tento rok už išlo všetko hladko.“

„Po perfektnej sezóne bol veľký cieľ vyhrať majstrovstvá sveta a nemôžem uveriť, že sa to stalo, musím poďakovať celému tímu, bez nich by to nebolo možné a som veľmi hrdý na národný tím,“ dodal Pogačar.

Poz. Pretekár Tím Čas
1
si Tadej Pogačar Slovenia 6:27:30
2
au Ben O'connor Australia +0:34
3
nl Mathieu Van Der Poel Netherlands +0:58
4
lv Toms Skujiņš Latvia +0:58
5
be Remco Evenepoel Belgium +0:58
6
ch Marc Hirschi Switzerland +0:58
7
ie Ben Healy Ireland +1:00
8
es Enric Mas Spain +1:01
9
us Quinn Simmons United States +2:18
10
fr Romain Bardet France +2:18
11
es Roger Adrià Spain +2:18

Aktuality

17:54 37-ročná Marianne Vos prešprintovala Lotte Kopecky a vyhrala gravelové majstrovstvá sveta.

Marianne Vos opäť ukázala, prečo je označovaná ako najlepšia cyklistka všetkých čias. Lotte Kopecky získala striebro a bronz si odnáša Lorena Wiebes.

17:15 Tadej Pogačar vyhral Giro dell’Emilia v dúhovom drese majstra sveta po 37-kilometrovom sóle.

Pogačar pokračuje v absolútnej dominancii a pripísal si svoje prvé víťazstvo ako majster sveta a celkovo už 24. výhru v roku 2024.

Včera 16:11 Ridley ASTR RS a ASTR búrajú hranice gravel cyklistiky.

Ridley definuje novú éru gravel bicyklov s modelmi ASTR RS a ASTR, ktoré kombinujú špičkovú aerodynamiku, nízku hmotnosť a pretekársku geometriu. Tieto bicykle sú navrhnuté pre najnáročnejšie gravel preteky, no zároveň poskytujú všestrannosť a výkon pre ambicióznych jazdcov. Ridley s týmito modelmi posúva hranice gravel pretekov a ponúka nový štandard pre jazdcov, ktorí hľadajú rýchlosť, odolnosť a dobrodružstvo vo všetkých terénoch.

Včera 12:05 Kto sú najväčší favoriti gravelových majstrovstiev sveta a ako vyzerajú trasy v Belgicku?

Najväčším favoritom na zisk dúhového dresu je v mužoch Mathieu van der Poel a v ženách Lotte Kopecky.

03.10.2024 Legendárny Greg Minnaar oznámil, že Mont-Sainte-Anne budú jeho posledné preteky vo Svetovom pohári v zjazde.
Zavrieť reklamu