Návod: Wout van Aert prezradil recept na jeho obľúbenú rannú ovsenú kašu na slano
Existujú vôbec dokonalejšie raňajky pre cyklistov ako ovsená kaša? Je to jednoduché a výživné jedlo s množstvom rôznych variácií podľa osobných preferencií a chutí.
„Tento recept na slano a s vajíčkom od Wouta [van Aerta] patrí medzi najobľúbenejšie raňajky našich pretekárov,“ píšu na webe tímu Jumbo-Visma.
Raňajky by mali naštartovať váš deň. Jazdci tímu Jumbo-Visma si musia dávať pozor na rôzne výživové hodnoty podľa toho, či ide o deň pretekov, tréningov alebo odpočinku. Všetko je to o správnom množstve energie (kcal) na preteky či tréning v závislosti od náročnosti samotných pretekov či tréningu a priemerného výkonu, ktorý jazdec dosahuje.
Raňajky sú teda zamerané na sacharidy a 40 gramov bielkovín. Musia byť ľahké na strávenie – príliš veľa tukov, kyslého alebo vlákniny je nemysliteľné. Raňajky sú plánované 3-4 hodiny pred začiatkom pretekov resp. tréningu, aby si telo stihlo uložiť energiu z jedla.
Raňajky s vysokým obsahom vlákniny odporúča Jumbo-Visma počas oddychových dní.
- Návod: 6 tipov, ako schudnúť a zbaviť sa tuku na bruchu bicyklovaním
- Návod: 6 tipov, ako nájsť svoju optimálnu jazdeckú váhu
Či už ide o preteky, tréningy alebo dni relaxu, raňajky by mali mať správnu výživovú hodnotou a, samozrejme, mali by aj dobre chutiť. Ovsená kaša spĺňa výborne oba tieto požiadavky. Okrem toho je pre tímových kuchárov veľmi praktická pre dosiahnutie správneho množstva kalórií pre jednotlivých jazdcov.
Wout van Aert si vytvoril svoj vlastný recept na ovsenú kašu a medzi tímovým kolegami sa stala veľmi populárna. Nazývajú ju dokonca ako „raňajky šampiónov“. Prekvapivo, nejde o sladký recept, ale o slanú verziu ovsenej kaše s vajíčkom a avokádom.
Ingrediencie slanej ovsenej kaše Wouta van Aerta
- 50 gramov vločiek
- 150 ml nesladeného mandľového mlieka
- 100 ml vody
- 1 polievková lyžica zeleninového vývaru
- 1 vajíčko
- Soľ
- Podľa chuti: Oregano, 10g parmezánu alebo 1/4 avokáda
Návod na prípravu
- Do hrnčeka nalejte vodu a mandľové mlieko a počkajte, kým sa takmer dostane do varu
- Pridajte 1PL zeleninového vývaru a zamiešajte
- Pridajte vločky a na malom ohni miešajte, až kým sa nevytvorí kaša
- Zatiaľ si pripravte vajíčko – podľa vlastných preferencií – na mäkko/pošírované
Ovsenú kašu servírujte s vajíčkom na vrchu. Môžete ju posypať soľou, korením, oreganom a napokon pridať parmezán či avokádo.
Vaše komentáre