Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Ako založil Shozaburo Shimano pred viac ako 100 rokmi najúspešnejšiu spoločnosť na bicyklové komponenty

Začínali v malej celulózovej továrni s požičaným sústruhom a o pár rokov vyrábali najviac bicyklových voľnobežiek na svete.
Martin Sarvaš
 

Spoločnosť Shimano bola založená pred vyše 100 rokmi, a to vďaka mimoriadnym ambíciam a nadšeniu zakladateľa Shozaburo Shimana. Vždy mal pozitívny vzťah k životu a motiváciu posúvať sa vpred.

Navyše jeho obrovské nadšenie pre učenie ho napokon doviedlo k mnohým inováciám. Bol rodeným vodcom so silou konať. Aj keď bol prísny, mal v sebe osobnosť, ktorá ostatných priťahovala.

Vôbec nie je prehnané tvrdiť, že celý svoj život zasvätil zlepšovaniu kvality svojich výrobkov a rozvoju cyklistického priemyslu. Svedčí o tom aj storočná história spoločnosti Shimano a jej príbehy neustálych pokusov o prekonávaní výziev a DNA zakladateľa zdieľajú jeho nástupcovia až dodnes.

Smutné detstvo

1894

Shozaburo Shimano sa narodil v chudobnej rodine v meste Sakai v prefektúre Osaka. Ešte ako batoľa ho zverili do rúk rodinných príbuzných a vyrastal bez rodičov. Aj keď doma musel Shozaburo bojovať s nepríjemnými okolnosťami, celé dni trávil vonku a vymýšľal nové hry, ktoré sa potom hrali s kamarátmi.

Po nástupe na základnú školu však zistil, že nie je schopný znášať obmedzenia, ktoré sa používali pri kolektívnom výcviku. A samozrejme, že sa mu nepáčili ani prísne tresty, ktoré musel trpieť za svoje „nezbedné“ správanie. V treťom ročníku to napokon viedlo k tomu, že musel zo školy odísť.

Po odchode zo základnej školy niekoľko rokov pomáhal starému otcovi na farme a naďalej sa hrával so svojimi priateľmi ako „šéf“ ich chlapčenskej skupiny.

Mesto Sakai.

Kvôli jeho neposlušnému správaniu ho vyhodili aj z domu starého otca a zverili do rúk svojej príbuznej z matkinej strany, rodine Yamauchi. To sa napokon ukázalo ako bod zvratu v jeho živote.

V tejto rodine stretol Kazua Yamauchiho, ktorý sa neskôr stal jeho najlepším a celoživotným kamarátom. Zo Shozabura sa postupne stal pracovitý človek a robotník, ktorého si vážili, a to najmä vďaka svojim vodcovkým schopnostiam, manuálnym zručnostiam a rýchlemu praktickému mysleniu.

Prečítajte si tiež

Shozaburo Shimano (vľavo) a Kazuo Yamauchi.
Vyučil sa za sústružníka

1908

Ako 14-ročný opustil Shozaburo rodinu Yamauchi, aby sa stal učňom a najprv si vybral výrobu nožov, ktorá bola v Sakai tradičným priemyslom.

Výrobcovia nožov si v týchto časoch zachovávali uzavretú priemyselnú kultúru, aby si udržali svoje tradičné techniky, ktoré sa učni smeli učiť iba napodobňovaním svojho učiteľa. Shozaburo všal považoval tento systém za veľmi zastaraný, pretože videl, že si nevážia kreativitu ani žiadne nové nápady.

Ďalším krokom v kariére Shozaburo Shimana bolo učenie sa obsluhovať sústruh, pretože operátori strojov boli v tom čase kvôli prebiehajúcej modernizácii japonského priemyslu veľmi žiadaní. Okrem toho, pracovníci, ktorí mali ešte o niečo pokročilejšie techniky ako ostatní, boli v tých časoch uprednostňovaní.

Učni sústružníkov museli podstúpiť rôzne skúšky, no Shozaburo bol svojmu učiteľovi vďačný a tešil sa, že ho nadšene učil rôzne techniky. Počas trojročného učňovského obdobia sa naučil základné zručnosti pri obrábaní na sústruhu a vďaka tvrdej práci sa z neho stal uznávaný pracovník v továrňach, ktorý bol žiadaný na vedúce pozície.

Založil vlastné železiarne

1921

Po skončení prvej svetovej vojny a uprostred veľkej recesie boli mnohé japonské továrne nútené pozastaviť svoju činnosť. Nezamestnaný Shozaburo sa rozhodol založiť svoje vlastné železiarne. Spolu s jedným z kolegov z čias učňovskej prípravy začal podnikať a prenajal si malý priestor s rozlohou asi 40 m2 v bývalej celulózovej továrni v Higashi Minato v Sakai.

Jeho dielňa mala iba jeden sústruh, a aj ten si iba požičal od kamaráta. Takto vyzeral začiatok spoločnosti Shimano, ktorú otvoril Shozaburo ako železiarne, keď mal 26 rokov.

Jeho podnikanie spočívalo spočiatku iba v opravách strojov, avšak čoskoro sa rozbehlo na správnu cestu, keď si vďaka svojim manuálnym schopnostiam a úprimnému prístupu začal budovať dobré meno.

Už druhom roku začal Shozaburo vyrábať voľnobežky bicyklov. Tento produkt si vybral, pretože jeho výroba bola obzvlášť náročná a kvalita produktu vyžadovala radikálne vylepšenia, a to aj v meste Sakai, kde sa prosperujúcemu odvetviu bicyklov darilo.

Shozaburo venoval vylepšovaniu voľnobežiek všetok čas a nakoniec sa mu podarilo vyvinúť originálnu technológiu výroby. Veril, že žiadne výrobky zlej kvality sa nebudú predávať bez ohľadu na to, ako veľmi sa ich snažíte predať a naopak sa riadil filozofiou, že vysoko kvalitné výrobky sa budú predávať bez predajných aktivít.

Okrem toho tvrdo pracoval na zdokonaľovaní výrobých strojov a zefektívnení obsluhy sústruhu. Vďaka tomu začala spoločnosť Shimano stabilne vyrábať vysoko kvalitné voľnobežky.

V roku 1930 vyrobilo Shimano 30-tisíc voľnobežiek. Shozaburo bol presvedčený, že kvalita je všetko a každú chybnú či poškodenú voľnobežku vymenil za dve nové funkčné. Spoločnosť bola natoľko úspešná, že v priebehu 15 rokov narástol počet zamestnancov na 130.

Shozaburo Shimano (vpravo hore).

V tom čase spoločnosť Shimano založila svoju prvú ochrannú známku a logo, ktoré pozostávalo z troch halapartní a troch čísiel „3“.

Tri halapartne značili túžbu zakladateľa spoločnosti dobehnúť najväčšieho konkurenta B.S.A., britského výrobcu najkvalitnejších voľnobežiek na svete, ktorého ochranná známka pozostávala z troch pušiek.

Číslo 3 je odvodené od krstného mena zakladateľa Sho-zabu-ro [ 庄三郎], z ktorého druhý znak, znamená „tri“. Táto ochranná známka, ktorá predstavovala snahu Shimana vytvárať najkvalitnejšie výrobky na svete, bola vrytá v každej voľnobežke.

Po stabilizácii podnikania začal Shozaburo venovať pozornosť celému odvetviu bicyklov. V tom čase tvorili toto odvetvie malé podniky v Sakai, ktoré si prešli rôznymi problémami. Mnoho z nich skrachovalo počas recesie a niektorí výrobcovia uvádzali na trh nekvalitné výrobky, čo následne počkodzovalo celé odvetvie.

Shozaburo tvrdo pracoval na rozvoji cyklistického priemyslu na základe svojej pevnej viery, že jeho vlastné podnikanie nikdy nebude rásť bez dosiahnutia prosperity cyklistického priemyslu. Aby sa z bicyklového odvetvia stal plnohodnotný priemysel, stal sa členom mnohých zväzov a svoje skúsenosti uplatnil v ich reformách.

Prístroj na výrobu voľnobežiek, ktorý vyvíjal Shozaburo Shimano v rokoch 1921 až 1930.

Zakladateľ prenechal svojej spoločnosti Shimano veľké množstvo úspechov. Shozaburo bol vedený jeho hlbokým vzťahom a nadšením pre výrobu, ako aj jeho vzťahom k svojim zamestnancom a práve úcta k zamestnancom mu pomohla vybudovať s nimi pevné a vzájomne dôveryhodné vzťahy.

Ak sa zamestnanci proaktívne snažili zlepšovať a nedarilo sa im, Shozaburo im nikdy nevynadal, ale povzbudzoval ich a podporoval. Na druhej strane tvrdo karhal ľudí, ktorým chýbalo nadšenie alebo ktorí dôkladne nedodržiavali plán bez ohľadu na ich pozíciu v spoločnosti.

Firma Shimano v 30-tych rokoch.

Duch zakladateľa Shozabura Shimana je vyjadrený v jeho motte „Harmónia a integrita“. Toto motto odkazuje na ducha spolupráce a harmónie založeného na nekompromisnom snažení každého človeka o sebarealizáciu.

Shozaburo Shimano zomrel vo veku 65 rokov, v roku 1958. Do roku 1992 viedol spoločnosť Shozo Shimano, po ňom nastúpil Keizo Shimano (do 1995), Yoshizo Shimano (do 2001) a v súčasnosti je riaditeľom Yozo Shimano.

Pohreb Shozaburo Shimana v roku 1958.

Aktuality

12:46 Dokument Projekt 35: Ako Mark Cavendish prekonal historický rekord a vyhral 35. etapu na Tour de France.

Cavendish vyhral svoju prvú etapu na Tour v roku 2008 a svoj triumf zavŕšil o 16 rokov neskôr.

11:01 „Neviem, čo sa naozaj deje,“ hovorí o situácii v Ineose Ethan Hayter, ktorý odchádza do Quick-Stepu.

Hayter tento rok vyhral majstrovstvá Veľkej Británie, no viac výraznejších výsledkov nedosiahol. V tíme Ineos Grenadiers preteká od roku 2020, no od budúceho roku prestupuje do Soudal Quick-Step, pričom priznal, že v Ineose „niečo nie je v poriadku“.

Včera 16:01 Ľuboš Staňo a Natália Ďugelová ovládli finále KENNY slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom (+galéria).

Obaja menovaní sa stali aj celkovými víťazmi seriálu, ktorý pozostával zo šiestich kôl v rôznych lokalitách.

20.10.2024 Martin Svrček predviedol skvelý šprint a sezónu zakončil svojim najlepším výsledkom na WorldTour pretekoch.

Svrček skončil ôsmy v záverečnej etape pretekov Tour of Guangxi v Číne. Víťazom etapy sa stal Matevž Govekar a celkovú klasifikáciu vyhral Lennert Van Eetvelt.

19.10.2024 Dva mladé talenty Quick-Stepu končia s profi cyklistikou: Nie sme všetci ako Pogačar alebo Remco.

19-ročný Brit Cormac Nisbet a 18-ročný Francúz Gabriel Berg boli tento rok súčasťou vývojového tímu Soudal Quick-Step, ale pre veľký tlak a očakávania sa rozhodli skončiť s profesionálnou cyklistikou.

Zavrieť reklamu