Jednoduchý návod, ako si doma spraviť vlastný športový nápoj
Športové nápoje sú efektívnym spôsobom ako zostať počas výkonu hydratovaný a natankovaný na celú jazdu. Kupované riešenia však vedia byť drahé, obzvlášť pri pravidelnej konzumácii.
Športový a nutričný poradca Dr Kevin Currell vysvetľuje, ako získať benefity týchto produktov, no ušetriť pri tom nejaké peniaze robením si vlastných energy drinkov.
Ako vlastne fungujú športové nápoje?
Počas dlhších výkonov sa výdrž (teda schopnosť udržať danú záťaž) začne strácať, keď klesá hladina cukru v krvi. Pitie športových nápojov dokáže rýchlo tieto cukry doplňovať a odďaľovať únavu.
Cukor v krvi je najdôležitejším zdrojom energie pre mozog a keď sa začne jeho hodnota znižovať, telo zjednodušene povedané vyhlási poplach v podobe únavy. Ďalším dôležitým faktorom je samotný príjem tekutín, ktorý dokáže spomaľovať prehrievanie a oslabovanie organizmu.
Ako si spraviť vlastný energy drink?
Aké ingrediencie teda potrebujeme na tvorbu? Zjednodušene cukor, soľ a vodu. Cukor udržuje hodnoty cukru v krvi a tým zabraňuje znižovaniu výkonu, tekutiny odďaľujú dehydratáciu a soľ pomáha telu tekutiny vstrebať a udržať si ich.
So stolovým cukrom
Existujú dva spôsoby, ako na to. S týmtyto konkrétnymi mierami by mal vzniknúť liter športového nápoja. V prvom prípade pridáme 60-80g stolového cukru, pol čajovej lyžice soli, dochutenie ovocným koncentrátom (bez pridaného cukru) a doplniť vodou až pokým získame požadovaný objem 1litru.
60-80g cukru na jeden liter tekutiny je adekvátne množstvo.
Ak by ste priadli menej ako 60g nebude to dostatok na zabránenie poklesu cukru v krvi. Ak by ste to prehnali a pridali viac ako 80g, spomalí to proces vstrebávania tekutín. Navyše väčšia dávka cukru dokáže rozhodiť alebo podráždiť žalúdok, obzvlášť, ak sa chystáte cvičiť tesne po konzumácii.
S ovocným cukrom
Druhou možnosťou je výroba pomocou ovocnej šťavy. Pre tvorbu jedného litra budeme potrebovať 400-600ml ovocnej šťavy, pol čajovej lyžice soli a vodu na doplnenie do konečného objemu jedného litru.
Výhodou druhého spôsobu sú cukry obsiahnuté v ovocí, najmä glukóza a fruktóza, ktoré sú jedny z najjednoduchšie vstrebávaných cukrov. To znamená, že väčšie percento požívaných cukrov sa vstrebe a poslúži ako užitočné palivo. Ide teda o efektívnejší no pravdepodobne o trochu drahší nápoj ako ten z obyčajného cukru.
Vaše komentáre