Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Cestné

Dokument Projekt 35: Ako Mark Cavendish prekonal historický rekord a vyhral 35. etapu na Tour de France

Cavendish vyhral svoju prvú etapu na Tour v roku 2008 a svoj triumf zavŕšil o 16 rokov neskôr.
Martin Sarvaš
5. etapa Tour de France 2024. Foto: A.S.O./ Ashley Gruber, Jered Gruber / A.S.O.

Mark Cavendish (Astana Qazaqstan) prepísal históriu Tour de France po víťazstve piatej etapy v roku 2024.

39-ročný Brit prekonal rekord Eddyho Merckxa v počte vyhraných etáp na Tour de France, pričom Cavendish si pripísal svoje 35. etapové víťazstvo na najprestížnejších cyklistických pretekoch na svete.

Cavendish vyhral svoju prvú etapu na Tour v roku 2008 a svoj triumf zavŕšil o 16 rokov neskôr.

Tím Astana Qazaqstan zverejnil dokument s názvom Project 35, v ktorom ukazujú zákulisie a cestu Marka Cavendisha za historickým triumfom na Tour de France (video nižšie).

„Radšej by som bol vrchár a menej by som trpel v kopcoch,“ hovorí s úsmevom Cavendish v dokumente v reakcii na náročnú úvodnú etapu Tour 2024, v ktorej mal veľmi blízko odstúpeniu z pretekov.

Pôvodne plánoval skončiť s kariérou už minulý rok, ale nakoniec sa rozhodol odložiť odchod do „dôchodku“ s cieľom prekonať rekord Eddyho Merckxa.

Mnohí tomu neverili kvôli silnej šprintérskej konkurencii na Tour de France, avšak pri svojej 15. účasti na Tour de France Cavendish dokázal, že aj napriek tomu, že má 39 rokov, patrí stále medzi svetovú elitu a najväčšie legendy cyklistiky.

„Len som chcel dostať príležitosť, aby som to vyskúšal. Ani sa mi tomu nechce uveriť. Astana vsadila na veľký hazard, aby sa uistila, že budeme na Tour de France dobrí. Pre môjho šéfa Alexa Vinoukourova to bol skutočne veľký hazard,“ povedal Cavendish po svojom rekordnom víťazstve.

„Ukazuje to bývalého cyklistu, ktorý vie, čo je to Tour de France – že do toho musíte ísť naplno. Dokázali sme to. Pracovali sme presne tak, ako sme chceli – ako sme vybudovali tím, čo všetko sme urobili s vybavením, každý detail bol špeciálne zameraný na dnešok.“

„Vidíte, čo to znamená,“ povedal po tom, ako ho počas rozhovoru prišiel objať šéf tímu Astana Alexander Vinoukourov . „Nebudeme na vrchole rebríčka UCI alebo podobne, ale ukazuje to, aká veľká je Tour de France.“

„Prvý deň na Tour de France bol pre mňa hrozný a normálne mi trvá dni, aby som sa do toho dostal, ale viem, ako to funguje, môj tréner a všetci okolo mňa vedia, ako to je a moja práca by bola bez nich oveľa ťažšia.“

„Odjazdil som Tour de France pätnásťkrát. Nemám rád zlé dni, nerád trpím, ale viem, že je to len o hlave. Mentálna sila je určite veľmi dôležitá, hlavne keď nie ste na tom fyzicky rovnako dobre, ako všetci ostatní,“ dodal Cavendish.

Dokument Project 35:

Aktuality

12:46 Dokument Projekt 35: Ako Mark Cavendish prekonal historický rekord a vyhral 35. etapu na Tour de France.

Cavendish vyhral svoju prvú etapu na Tour v roku 2008 a svoj triumf zavŕšil o 16 rokov neskôr.

11:01 „Neviem, čo sa naozaj deje,“ hovorí o situácii v Ineose Ethan Hayter, ktorý odchádza do Quick-Stepu.

Hayter tento rok vyhral majstrovstvá Veľkej Británie, no viac výraznejších výsledkov nedosiahol. V tíme Ineos Grenadiers preteká od roku 2020, no od budúceho roku prestupuje do Soudal Quick-Step, pričom priznal, že v Ineose „niečo nie je v poriadku“.

Včera 16:01 Ľuboš Staňo a Natália Ďugelová ovládli finále KENNY slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom (+galéria).

Obaja menovaní sa stali aj celkovými víťazmi seriálu, ktorý pozostával zo šiestich kôl v rôznych lokalitách.

20.10.2024 Martin Svrček predviedol skvelý šprint a sezónu zakončil svojim najlepším výsledkom na WorldTour pretekoch.

Svrček skončil ôsmy v záverečnej etape pretekov Tour of Guangxi v Číne. Víťazom etapy sa stal Matevž Govekar a celkovú klasifikáciu vyhral Lennert Van Eetvelt.

19.10.2024 Dva mladé talenty Quick-Stepu končia s profi cyklistikou: Nie sme všetci ako Pogačar alebo Remco.

19-ročný Brit Cormac Nisbet a 18-ročný Francúz Gabriel Berg boli tento rok súčasťou vývojového tímu Soudal Quick-Step, ale pre veľký tlak a očakávania sa rozhodli skončiť s profesionálnou cyklistikou.

Zavrieť reklamu