Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Tadej Pogačar o dopingu: Bolo by to hlúpe. Žiarliví a podozrievaví ľudia tu budú vždy

Pogačar vyhral v roku 2024 Tour de France, Giro d'Italia, majstrovstvá sveta aj dva monumenty. Bohužiaľ, jeho dominanciu mnohí pripisujú dopingu, a to bez akýchkoľvek dôkazov.
Martin Sarvaš
Okolo Lombardie 2024. Foto: LaPresse / Il Lombardia

Tadej Pogačar má za sebou najlepšiu sezónu vo svojej kariére a v roku 2024 dosiahol výsledky, ktorými mnohokrát prepisoval históriu cyklistiky.

Okrem zisku trojitej koruny – víťazstvo Tour de France, Giro d’Italia a majstrovstiev sveta – vyhral aj Strade Bianche či monumenty Liège-Bastogne-Liège a Okolo Lombardie.

Celkovo strávil tento rok na pretekoch 58 dní a pripísal si neuveriteľných 25 víťazstiev.

Bohužiaľ, cyklistika má nepríjemnú dopingovú históriu, na ktorej sa verejnosť s veľkou ochotou stále priživuje a pri akomkoľvek lepšom výkone cyklistov nešetrí.

Tadej Pogačar nie je výnimkou a obvineniam z dopingu bez akýchkoľvek dôkazov čelí v podstate počas celej sezóny.

Dopingom riskovali svoje životy

Pogačar zavŕšil skvelú sezónu 48-kilometrovým víťazným sólom na monumente Okolo Lombardie, no ešte pred štartom na tlačovej konferencii adresoval niekoľko odpovedí aj práve obvineniam z dopingu.

„Taký je život – niekto je vždy na nejaký čas dominantný. Dominanciu vidíte v biznise a takmer vo všetkých športoch: v tenise, golfe, NBA, futbale, kolektívnych športoch, individuálnych športoch… Dominancia je tu vždy na niekoľko rokov, potom sa objavia nové talenty. Potom prídu nové generácie a tímy a dominovať bude niekto iný,“ reagoval na obvinenia Tadej Pogačar.

„Cyklistika je šport, kde v minulosti ľudia robili všetko pre to, aby zvýšili výkonnosť svojho tela bez toho, aby vedeli, čo to znamená pre ich zdravie. Riskovali svoje životy.“

„O niektorých možno ani nevieme – bojujú so zdravotnými problémami alebo mentálnymi problémami kvôli tomu, čo si sami spôsobili [dopingom].“

„Cyklistika dnes trpí pre to, čo sa dialo v tých rokoch.“

Bolo by to hlúpe. Nikdy by ste to nemali riskovať

Okolo Lombardie 2024. Foto: LaPresse / Il Lombardia

„Neexistuje dôvera a nemôžeme s tým nič spraviť. Robíme tento šport s tým, že veríme, že ľudia nám opäť uveria. Potrebujete víťaza, ale aj jeho dnes vnímajú ako podvodníka.

„Možno o pár generácií ľudia zabudnú na minulosť okolo Armstronga a všetkých ďalších, ktorí robili to, čo robili. Možno potom budeme schopný posunúť sa ďalej, pretože cyklistika je v skutočnosti jeden z najzdravších športov.“

„Všetci vieme, ako veľmi je [doping] nebezpečný pre zdravie. Musíte byť zdravý a ak chcete riskovať svoje zdravie, je to plytvanie životom. Bolo by to hlúpe. Nikdy by ste to nemali riskovať.“

„Žiarliví a podozrievaví ľudia tu budú vždy a ja to nezmením,“ dodal Pogačar.

25 víťazstiev Tadeja Pogačara v roku 2024

 

  • Majstrovstvá sveta
  • Tour de France – celkové hodnotenie + 6 etáp
  • Giro d’Italia – celkové hodnotenie + 6 etáp
  • Liège-Bastogne-Liège
  • Okolo Lombardie
  • Strade Bianche
  • Grand Prix Cycliste de Montréal
  • Giro dell’Emilia
  • Okolo Katalánska + 4 etapy

Antidopingové agentúry sledujú každý krok každého pretekára

Dnešná generácia cyklistov je pod prísnym dohľadom antidopingových agentúr, ktoré sledujú doslova každý krok každého cyklistu.

Systém antidopingových kontrol funguje tak, že každý jazdec má aplikáciu, do ktorej musia zadávať, kde sa presne nachádzajú a pre každý deň musia mať vybranú hodinu, v ktorej sa na danom mieste budú nachádzať a v tomto čase môže prísť antidopingová kontrola.

„V tomto systéme je hlúpe niečo riskovať, pretože by ste prišli o všetko,“ povedal Peter Sagan a podotkol, že ak sa vám darí a vyhrávate, kontrolujú cyklistov veľmi často, čiže jazdci ako Tadej Pogačar či Jonas Vingegaard absolvujú určite toľko testov na doping, že by bolo skutočne hlúpe, ak by brali nejakú zakázanú látku

Technológie sú inde ako pred 20 rokmi

20. etapa Tour de France 2024. Foto: A.S.O./Billy Ceusters

Cyklistika sa posunula za uplynulých 20 rokov a čias dopingových kráľov na úplne iný level.

Len si spomeňte, na akej úrovni boli bežné technológie pred 20 rokmi. Vo vreckách sme mali vyklápacie telefóny a internet bol luxusom, na ktorý sme sa pripájali cez pevnú linku.

Cyklistika dnes nie je len o fyzickej zdatnosti, ale aj o inteligentnom využívaní vedy a technológie na dosiahnutie maximálneho potenciálu.

Pretekári majú individuálne nastavené a optimalizované tréningy, stravu i regeneráciu s ohľadom na ich potreby a plán pretekov. A vďaka moderným technológiám sa toto všetko dá dotiahnuť takmer k dokonalosti, aby vedeli z pretekárov dostať úplné maximum. Nehovoriac o technologických pokrokoch u samotných bicyklov.

Áno, aj iné šproty sú náročné, ale tie hodiny tréningov a disciplína, ktoré si vyžaduje vrcholová profi cyklistika, sú porovnateľné len s máloktorým športom.

Jeden z najčistejších športov na celom svete

15. etapa Tour de France 2024. Foto: A.S.O./Charly Lopez

Nebolo vo vôbec po prvýkrát, kedy sa Tadej Pogačar vyjadril k otázkam o dopingu. Slovinec sa nevyhol špekuláciám o dopingu aj po dominantnom víťazstve Tour de France.

„Vždy tu budú pochybnosti. V každom športe, v akejkoľvek životnej situácii, ak niekto vyhráva, vždy je tu žiarlivosť, vždy sú tu neprajníci. Ale ak nemáte neprajníkov, neuspejete,“ povedal Pogačar po poslednej etape tohtoročnej Tour.

„Je to kvôli ére cyklistiky poznačenej dopingom. Teraz vám hovorím, nestojí to za to. Podstupovať čokoľvek a riskovať svoje zdravie je hlúposť.“

„Brať čokoľvek, čo by mohlo ohroziť vaše zdravie, riskovať svoje srdce, by bolo extrémne hlúpe, pretože môžete bicyklovať do 35 rokov, ale potom je ešte dlhá cesta k tomu, aby ste si užili život. Bolo by naozaj hlúpe toto zahodiť a riskovať svoj život kvôli pretekaniu.“

„Je to zábava, chcete vyhrávať, ale nie je to všetko. Najdôležitejšie je, že ste zdravý a už teraz na pretekoch tlačíme toľko, že nie je dôvod tlačiť telo ešte hlbšie. Je to jednoducho hlúposť.“

„Myslím, že by ste sa mali zďaleka vyhýbať aj šedým oblastiam. Myslím si, že sivou oblasťou je aj kofeín a podobné veci. Robíte len to, čo vám lekári odporúčajú, čo je dobré pre zdravie a dodržiavate tieto pokyny,“ povedal trojnásobný víťaz Tour de France.

„WADA a UCI investovali do cyklistiky veľa peňazí a času, aby tento šport vyčistili, a myslím si, že je to jeden z najčistejších športov na celom svete,“ dodal Tadej Pogačar.

Aktuality

Včera 13:28 Rémi Cavagna odchádza z Movistaru do Groupama-FDJ po ťažkom roku so španielskym tímom.

„Skúsil som to v Španielsku, ale nefungovalo to. Taký je život,“ hovorí Cavagna, ktorý podpísal dvojročnú zmluvu s tímom Groupama-FDJ s cieľom návratu na preteky Grand Tour. (Cyclingnews)

Včera 11:31 Tadej Pogačar predĺžil zmluvu s tímom UAE Emirates až do roku 2030, bude najlepšie plateným cyklistom v histórii.

„Neviem si samého seba predstaviť nikde inde,“ hovorí majster sveta, ktorý bude zarábať ročne 8 miliónov eur.

Včera 11:00 Video: Takto to dopadne, keď si zle upevníte bicykel na nosiči na aute.

Bicykle na nosiči na aute si vždy radšej dôkladne skontrolujte, pretože môžete spôsobiť vážnu dopravnú nehodu.

24.10.2024 Pozvánka: Ukončenie sezóny na Handlovských trailoch.

Už túto sobotu 26. októbra sa na trailoch v Handlovej uskutoční akcia s názvom ukončenie sezóny. Počas akcie budete mať možnosť otestovať bicykle Norco a organizátori pre vás pripravia aj občerstvenie.

24.10.2024 Pozvánka: Halloween jam Bratislava a premiéra filmu Dvotion of Decade od Pala Hraška.

Pozývame ťa na veľkú udalosť, ktorú pre teba chystá Palo Hraško v Bratislave! Palo totiž s Kubom Zrubcom už pár rokov točí a strihá veľké video pod názvom DEVOTION OF DECADE, ktoré bude opisovať jazdeckú MTB kariéru Pala Hraška. Veľkolepá premiéra sa uskutoční 1.11.2024 na Sundecku v Bratislave hneď po Halloween Jame, ktorého miesto konania je dirtpark The Field ! Nenechaj si to ujsť!

Zavrieť reklamu