Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Brosnan a Cabirou vyhrali finálové kolo svetového pohára v zjazde v Mont-Sainte-Anne, Minnaar sa rozlúčil so svetovým pohárom

Finále UCI Svetového pohára v zjazde v Mont-Sainte-Anne prinieslo napínavé súboje. Troy Brosnan a Marine Cabirou si odniesli víťazstvá v mužskej a ženskej elitnej kategórii. Legendárny Greg Minnaar sa rozlúčil so svetovým pohárom v emotívnom vystúpení. Celkovými víťazmi seriálu v roku 2024 sa stali Loic Bruni a Vali Höll.
Matúš Bušík
Brosnan a Cabirou vyhrali finálové kolo svetového pohára v zjazde v Mont-Sainte-Anne, Minnaar sa rozlúčil so svetovým pohárom

Zdroj: UCI

Troy Brosnan (Canyon CLLCTV Factory) dosiahol dramatické a emotívne víťazstvo vo finále mužskej elitnej kategórie UCI Svetového pohára v zjazde v kanadskom Mont-Sainte-Anne.

V ženskej elite sa z víťazstva na mokrej trati tešila Marine Cabirou (Scott Downhill Factory), ktorá si to najlepšie nechala na koniec sezóny 2024 a vďaka víťazstvu v pretekoch sa posunula na druhé miesto v celkovom hodnotení.

Čerstvý otec Brosnan a rozlúčka legendárneho Minnaara so svetovým pohárom

Austráslky jazdec Troy Brosnan dosiahol jediné predchádzajúce víťazstvo vo Svetovom pohári v roku 2021, a aj keď sme ho odvtedy vídali na popredných priečkach svoj úspech sa mu podarilo zopakovať až cez víkend.

Jeho účasť v pretekoch však bola otázna a to kvôli narodeniu jeho dcéry Madison na konci augusta.

Legenda zjazdovej cyklistiky Greg Minnaar. Zdroj: UCI

Obrovskou udalosťou však bola aj rozlúčka Grega Minnaara (Norco Factory Racing) s pretekmi Svetového pohára UCI. V nich dal dohromady relatívne čistú jazdu a po celej trati si vychutnával búrlivý potlesk nadšených divákov.

Minnaar po pretekoch povedal: „Nemôžem byť viac vďačný za divákov, ktorí dnes prišli. Nie je najlepšie počasie, ale podporovali ma na celej trati. Nemal som najlepší štart, zasekol som sa v prvej zákrute a snažil som sa znovu nájsť rytmus, ale bolo to trochu klzkejšie, než som si myslel. Ten dav bol úžasný. Keď som stratil rovnováhu na skalách, počul som, ako kričia moje meno, povzbudzovali ma celú cestu. Nemôžem im dostatočne poďakovať; cítim sa tu ako doma.“

O kariére legendy zjazdovej cyklistiky Gregovi Minnaarovi sa dozviete viac v tomto článku.

Najrýchlejším jazdcom spomedzi mužskej elity bol Austrálčan Troy Brosnan. Ten bol aj posledným jazdcom na štarte a v úvodných dvoch medzičasoch bol v zelených číslach.

Následne však spomalil a vytvoril drámu až do samého záveru. V cieli bol nakoniec o 0,062 sekundy rýchlejší pred novozélandským jazdcom Lachlan Stevens-McNab. Brosnan mal v cieli výsledný čas 03:54:003 min a vďaka víťazstvu sa tešil aj z celkového druhého miesta v seriáli svetového pohára, ktorý v tomto roku ovládol Loic Bruni.

„Pred pár týždňami sa mi narodila dcéra a nevedel som, či vôbec prídem na tieto preteky. Dostal som od manželky zelenú, takže som to musel urobiť zmysluplným a toto bol najlepší víkend môjho života,“ povedal Brosnan.

„Cítim sa na bicykli úžasne, moja myseľ bola celý víkend taká slobodná a úprimne, nemôžem uveriť, že som v daždi dal takú jazdu. Vedel som, že to bude ťažké, ale všetko jednoducho plynulo. Vedel som, že musím jazdiť, akoby bolo sucho, a myslím, že to fungovalo!“

Keď mu povedali, že získal celkové druhé miesto, Brosnan dodal: „Nemožné, druhý? Ani som si nemyslel, že je to možné!“

Marine Cabirou a jej úspešná rozlúčka so sezónou

Druhé miesto v celkovom poradí bolo stále v hre aj v elitnej ženskej kategórii. Navyše Tahnée Seagrave (Canyon CLLCTV Factory) jazdila so zranenou rukou, čo uľahčovalo situáciu právej Francúzke Cabirou.

Jedna z prvých štartujúcich, Seagrave, v záverečnej časti spadla, pričom strácala až 6 sekúnd v priebežnom poradí.

O niekoľko minút neskôr prišla na rad Cabirou. Výborný výkon predviedla vo vrchnej exponovanej časti a silným finišom sa posunula na prvé miesto s náskokom 1,423 sekundy.

Na druhom mieste za ňou skončila v pretekoch Gracey Hemstreet (Norco Factory Racing) a tretie miesto sa ušlo Vali Valentina Höll (YT Mob), ktorá v cieli strácala 2,3 sekundy. Nič to však nezmenilo na jej víťazstve v celkovom hodnotení svetového pohára.

Cabirou povedala: „Som naozaj šťastná, že som dnes vyhrala, bol to ťažký týždeň. Najmä dnes bola trať náročná, snažila som sa ísť na hrane, ale v týchto podmienkach to vôbec nebolo ľahké. Urobila som počas jazdy niekoľko chýb, takže som svoje víťazstvo vážne nečakala. Navyše ma v celkovom poradí posunulo o 20 bodov pred Tahnee a druhé miesto je skvelé!“

Kompletné výsledky pretekov:

Aktuality

14:38 Talianske preteky Tre Valli Varesine zrušili pre silný dážď a zaplavené cesty.

Najprv boli pre silné dažde odstránené dva lokálne okruhy po 16 km, čím sa skrátili preteky z 200,3 km na 168,3 km. Po 57,9 km pretekov bolo napokon rozhodnuté preteky úplne zrušiť.

11:11 Pozvánka: Premietanie Red Bull Rampage v bratislavskom Hangairi už túto sobotu 12. októbra.

Najväčšia freeride akcia je čoskoro tu! Už túto sobotu 12. októbra si svoje sily zmerajú najlepší svetoví jazdci na legendárnom a ikonickom podujatí Red Bull Rampage v americkom Utahu.

10:34 Stuyven obvinil belgických tímových kolegov, že jazdili pre Mathieu van der Poela na gravelových majstrovstvách sveta.

„Bolo úplne jasné, že všetci chlapci z Alpecinu sú tu na to, aby mu pomohli,“ povedal Jasper Stuyven, ktorý skončil na svetovom šampionáte na štvrtom mieste. (Sporza)

10:34 Cyklistický šprint do kopca Red Bull Hill Chasers v srdci Banskej Štiavnice ovládli Marek Čontofalský a Viktória Chladoňová.

Kolesá na plné obrátky roztočili cyklisti v historickom centrom Banskej Štiavnice na Red Bull Hill Chasers. Pol kilometrový kopec s priemerným stúpaním 7% a 43-metrovým prevýšením rozhodol o najlepšom vrchárovi. Ženskú kategóriu ovládla favoritka, čerstvá dvojnásobná medailistka z juniorských majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike Viktória Chladoňová. V mužskom šprinte mal najlepší finiš Marek Čontofalský.

10:02 Tadej Pogačar a Remco Evenepoel dnes štartujú na pretekoch Tre Valli Varesine.

Majster sveta si pred pár dňami pripísal prvé víťazstvo v dúhovom drese na pretekoch Giro dell’Emilia a 200-kilometrovej trati s prevýšením 3377 metrov bude opäť najväčším favoritom.

Zavrieť reklamu