Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Strhujúce finále Svetového pohára v horskej cyklistike: Víťazstvá Frei, Koretzkyho, Lecomte a Hatherlyho zavŕšili sezónu v Mont-Sainte-Anne (+galéria)

Svetový pohár v horskej cyklistike vyvrcholil v kanadskom Mont-Sainte-Anne, kde sa pretekári stretli v drsných podmienkach, aby rozhodli o tom, kto sa stane celkovým víťazom v jednotlivých disciplínach. Loana Lecomte a Alan Hatherly ovládli preteky XCO, zatiaľ čo v disciplíne XCC dominovali Sina Frei a Victor Koretzky. 
Matúš Bušík
Strhujúce finále Svetového pohára v horskej cyklistike: Víťazstvá Frei, Koretzkyho, Lecomte a Hatherlyho zavŕšili sezónu v Mont-Sainte-Anne (+galéria)

Zdroj: Red Bull Content Pool

Za nami je vzrušujúci víkend v Mont-Sainte-Anne, ktorý priniesol množstvo dramatických momentov a vyvrcholil udelením titulov pre najlepších pretekárov svetového pohára v sezóne 2024.

Finálové kolo v Mont-Sainte-Anne sa uskutočnilo v náročných podmienkach, s ktorými sa pretekári museli na trati popasovať.

V galérii nájdete najlepšie zábery z podujatia.

Víťazstvo Siny Frei v Short Tracku (XCC)

Zdroj: UCI

Švajčiarska pretekárka Sina Frei triumfovala v pretekoch Short Track (XCC) v Mont-Sainte-Anne, kde v silnej konkurencii dokázala prejsť cieľom ako prvá.

Za ňou do cieľa dorazila Loana Lecomte z Francúzska a na treťom mieste skončila britská pretekárka Evie Richards.

O celkovej víťazke svetového pohára v disciplíne XCC už bolo rozhodnuté pred pretekmi a stala sa ňou švajčiarska jazdkyňa Alessandra Keller.

Víťazka pretekov XCC Sina Frei sa po nich vyjadrila: „Je to úžasné. Nemôžem tomu uveriť. Presne takto som chcela zakončiť sezónu. V našom tíme je veľmi dobrá atmosféra, čo nám pomáha v dosahovaní výborných výsledkov. Dokonca aj Haley [Batten], ktorá dnes nemohla pretekať, nás sledovala a fandila nám. Snažím sa byť v dobrej pozícii počas celých pretekov. Vedela som, že pred týmto finišom musím byť prvá, inak to bude ťažké, a tak som sa pokúsila zatlačiť o trochu viac.“

Victor Koretzky: Víťaz Short Tracku a celkový šampión

Zdroj: UCI

Francúzsky pretekár Victor Koretzky predviedol fenomenálny výkon, ktorý ho v pretekoch Short Track (XCC) katapultoval na prvé miesto.

Spolu s ním sa na pódiu objavili aj ďalší dvaja silní pretekári – druhé miesto obsadil ďalší Francúz Mathis Azzaro a tretiu priečku vybojoval Alan Hatherly z Juhoafrickej republiky.

Koretzky týmto víťazstvom spečatil svoj celkový triumf v sérii XCC pre rok 2024 a v tejto disciplíne je aj majstrom sveta. Po pretekoch sa vyjadril:

„Tempo bolo extrémne vysoké v porovnaní s ostatnými pretekmi XCC. Celé preteky som nemohol jazdiť na čele. Ale myslím si, že v porovnaní s ostatnými mi vyhovuje častá zmena tempa. Bolo to super rýchle a keď ste na zadnom kolese Azzara, je to oveľa jednoduchšie. Preto som sa pokúsil vytvoriť v závere pretekov medzeru. Vyhrať ďalší svetový pohár UCI je šialené a vďaka tomuto víťazstvu som si zabezpečil aj celkové prvenstvo v disciplíne. Uvidíme, čo prinesie nedeľné XCO.“

Loana Lecomte triumfovala v XCO, Alessandra Keller celkovou víťazkou

Zdroj: UCI

V pretekoch XCO žien dominovala Loana Lecomte, ktorá v náročných podmienkach preukázala svoju silu a technickú zdatnosť.

Druhé miesto v pretekoch obsadila Rakúšanka Laura Stigger, ktorá celú sezónu podávala skvelé výkony. Na treťom mieste skončila Švajčiarka Sina Frei, ktorá predtým triumfovala v disciplíne XCC.

Loana Lecomte po pretekoch povedala: „Som veľmi šťastná. Myslím, že s Laurou [Stigger] sa pretekáme už od junioriek. Je veľmi rýchla a na OH som skončila tesne za ňou, takže som sa trochu bála. Urobila som si priestor a snažila som sa zaútočiť, v strmej časti trate. Nie je to prvé stúpanie kola, ale bolo jedno z prvých a Laura bola o niečo unavenejšia ako ja. Po sezóne sa potrebujem zotaviť, ale som neskutočne motivovaná a teším sa na tú ďalšiu. Milujem jazdenie na bicykli.“

Celkovou víťazkou svetového pohára XCO v roku 2024 sa už v predstihu stala Švajčiarka Alessandra Keller.

Alan Hatherly: Víťaz XCO pretekov a celkový šampión

Zdroj: UCI

Juhoafrický pretekár Alan Hatherly predviedol v Mont-Sainte-Anne perfektný výkon, keď nielenže zvíťazil v pretekoch XCO, ale zároveň si týmto triumfom zabezpečil celkový titul v seriáli svetového pohára XCO pre rok 2024.

Druhé miesto v pretekoch získal Francúz Mathis Azzaro a na treťom mieste skončil jeho krajan Victor Koretzky.

Hatherly svojim víťazstvom a celkovým titulom ukázal, že patrí medzi absolútnu špičku v horskej cyklistike a po pretekoch sa vyjadril: „Zisk prvenstva v celkovom hodnotení bol jedným z mojich cieľov v tejto sezóne. Navyše vyhrať ho s dresom majstra sveta je niečo špeciálne. Jedna vec je vyhrať majstrovstvá sveta UCI, no chcel som tento rok opäť vyhrať aj Svetový pohár UCI. Som z toho naozaj nadšený. V úvodnom kole som išiel dopredu a hneď som vytvoril medzeru, povedal som si „dobre, poďme do toho“. Bolo to ťažké a musel som taktizovať, keď ma Mathis chytil, mal som viac síl než on. Išiel som do toho naplno a ono to vyšlo, z čoho mám obrovskú radosť.“

Kompletné výsledky pretekov v Mont-Sainte-Anne:

Aktuality

14:38 Talianske preteky Tre Valli Varesine zrušili pre silný dážď a zaplavené cesty.

Najprv boli pre silné dažde odstránené dva lokálne okruhy po 16 km, čím sa skrátili preteky z 200,3 km na 168,3 km. Po 57,9 km pretekov bolo napokon rozhodnuté preteky úplne zrušiť.

11:11 Pozvánka: Premietanie Red Bull Rampage v bratislavskom Hangairi už túto sobotu 12. októbra.

Najväčšia freeride akcia je čoskoro tu! Už túto sobotu 12. októbra si svoje sily zmerajú najlepší svetoví jazdci na legendárnom a ikonickom podujatí Red Bull Rampage v americkom Utahu.

10:34 Stuyven obvinil belgických tímových kolegov, že jazdili pre Mathieu van der Poela na gravelových majstrovstvách sveta.

„Bolo úplne jasné, že všetci chlapci z Alpecinu sú tu na to, aby mu pomohli,“ povedal Jasper Stuyven, ktorý skončil na svetovom šampionáte na štvrtom mieste. (Sporza)

10:34 Cyklistický šprint do kopca Red Bull Hill Chasers v srdci Banskej Štiavnice ovládli Marek Čontofalský a Viktória Chladoňová.

Kolesá na plné obrátky roztočili cyklisti v historickom centrom Banskej Štiavnice na Red Bull Hill Chasers. Pol kilometrový kopec s priemerným stúpaním 7% a 43-metrovým prevýšením rozhodol o najlepšom vrchárovi. Ženskú kategóriu ovládla favoritka, čerstvá dvojnásobná medailistka z juniorských majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike Viktória Chladoňová. V mužskom šprinte mal najlepší finiš Marek Čontofalský.

10:02 Tadej Pogačar a Remco Evenepoel dnes štartujú na pretekoch Tre Valli Varesine.

Majster sveta si pred pár dňami pripísal prvé víťazstvo v dúhovom drese na pretekoch Giro dell’Emilia a 200-kilometrovej trati s prevýšením 3377 metrov bude opäť najväčším favoritom.

Zavrieť reklamu