Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Víťazný bicykel Canyon Grail CFR Mathieu van der Poela z gravelových majstrovstiev sveta (detaily, špecifikácia)

Na gravelovom ráme mal Van der Poel cestnú sadu Shimano Dura-Ace, neoznačené kolesá a relatívne úzke 38 mm plášte Vittoria Terreno Zero.
Martin Sarvaš
Canyon Grail CFR Mathieu van der Poela na gravelových Majstrovstvách sveta v Belgicku, 2024. Foto: Liam Cahill / BikeRadar

Mathieu van der Poel vyhral v Belgicku po záverečnom 13-kilometrovom sóle Majstrovstvá sveta v disciplíne gravel na špeciálnej edícii gravelového bicykla Canyon Grail CFR v perleťovo bielom dizajne.

Premiérový gravelový svetový šampionát v roku 2022 poznačila kritika náročnosti trate, pričom mnoho pretekárov, vrátane Van der Poela, štartovalo na cestných bicykloch a aj víťaz Gianni Vermeersch získal zlato na cestnom bicykli.

Tohtoročná trasa bola náročnejšia a dostatočne technická na to, aby sa vyžadovala gravelové bicykle, pričom len málokto si zvolil cestný bicykel.

„Trať je miestami dosť drsná, najmä v strednej časti,“ povedal Van der Poel pred štartom. Napriek tomu sa aj tohtoročný svetový šampionát v graveli stretol s kritikou na trať, ktorej polovica sa išla po asfaltových cestách, pričom graveloví špecialisti i fanúšikovia tejto disciplíny by skôr ocenili trasu podobnú asi najznámejším gravelovým pretekom Unbound Gravel.

Canyon Grail CFR Mathieu van der Poela

Špecifikácia bicykla Canyon Grail CFR Mathieu van der Poela potvrdzuje, že pretekári World Tour si radi udržiavajú nastavenie zo svojich cestných bicyklov, na ktoré sú zvyknutí.

Van der Poel sa rozhodol pre svoju štandardnú sadu radenia Shimano Dura-Ace R9200 Di2, pričom jedinou zmenou boli prevodníky .

Jeho obvyklá kombinácia prevodníkov 54/40 bola vymenená za menšiu verziu 52/39. Kolesá neboli označené, aj keď išlo pravdepodobne o gravelové kolesá od Shimana, keďže náboje mal Dura-Ace.

Pozrite si aj ďalšie bicykle profesionálnych cyklistov

Na kolesách mal obuté gumy Vittoria Terreno Zero so šírkou 38 mm, čo je pre súčasné gravelové štandardy relatívne úzka možnosť, keďže sa už často na gravelových pretekoch používajú 45-50 mm plášte, a okrem toho ide o najhladšiu vzorku v ponuke gravelových plášťov od Vittorie.

Van der Poel nemal v plášťoch vložky a mal relatívne vysokých tlak 3,5 baru / 50 psi. Vzhľadom na suché podmienky však Van der Poel pravdepodobne hľadal najrýchlejšie možné nastavenie.

Keďže aerodynamika je rovnako dôležitá v graveli, rovnako ako na ceste, Van der Poel použil aero návleky na topánky Spatz Windsock 2.

Ďalším aero doplnkom bol integrovaný kokpit CP0039, na ktorom mal brzdové/radiace páky vyhnuté dovnútra pod dosť veľkým uhlom.

Aktuality

14:38 Talianske preteky Tre Valli Varesine zrušili pre silný dážď a zaplavené cesty.

Najprv boli pre silné dažde odstránené dva lokálne okruhy po 16 km, čím sa skrátili preteky z 200,3 km na 168,3 km. Po 57,9 km pretekov bolo napokon rozhodnuté preteky úplne zrušiť.

11:11 Pozvánka: Premietanie Red Bull Rampage v bratislavskom Hangairi už túto sobotu 12. októbra.

Najväčšia freeride akcia je čoskoro tu! Už túto sobotu 12. októbra si svoje sily zmerajú najlepší svetoví jazdci na legendárnom a ikonickom podujatí Red Bull Rampage v americkom Utahu.

10:34 Stuyven obvinil belgických tímových kolegov, že jazdili pre Mathieu van der Poela na gravelových majstrovstvách sveta.

„Bolo úplne jasné, že všetci chlapci z Alpecinu sú tu na to, aby mu pomohli,“ povedal Jasper Stuyven, ktorý skončil na svetovom šampionáte na štvrtom mieste. (Sporza)

10:34 Cyklistický šprint do kopca Red Bull Hill Chasers v srdci Banskej Štiavnice ovládli Marek Čontofalský a Viktória Chladoňová.

Kolesá na plné obrátky roztočili cyklisti v historickom centrom Banskej Štiavnice na Red Bull Hill Chasers. Pol kilometrový kopec s priemerným stúpaním 7% a 43-metrovým prevýšením rozhodol o najlepšom vrchárovi. Ženskú kategóriu ovládla favoritka, čerstvá dvojnásobná medailistka z juniorských majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike Viktória Chladoňová. V mužskom šprinte mal najlepší finiš Marek Čontofalský.

10:02 Tadej Pogačar a Remco Evenepoel dnes štartujú na pretekoch Tre Valli Varesine.

Majster sveta si pred pár dňami pripísal prvé víťazstvo v dúhovom drese na pretekoch Giro dell’Emilia a 200-kilometrovej trati s prevýšením 3377 metrov bude opäť najväčším favoritom.

Zavrieť reklamu