Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Od amatéra k profesionálovi: Sila testosterónu na bicykli

Prečo by mal každý cyklista poznať svoj hormonálny profil?
Matúš Bušík
Od amatéra k profesionálovi: Sila testosterónu na bicykli

Chcete zlepšiť svoj výkon? Kľúč máte priamo vo svojom tele. Testosterón významne ovplyvňuje nielen sexuálny život, ale aj zdravie a výkonnosť športovcov. Čo sa deje, ak ho máte málo, alebo naopak priveľa?

„Testosterón je steroidný hormón, ktorý sa u mužov tvorí v semenníkoch a v nadobličkách,“ vysvetľuje MUDr. Veronika Szabóová, PhD. z laboratórií MEDIREX.

Jeho hladina sa dá zistiť pomocou krvných testov. Normálne hodnoty u mužov do 50 rokov sú 8,64-29 nmol/l, po päťdesiatke 6,68-25,7 nmol/l. Čo to znamená pre cyklistov?

Dodá silu a motivuje v súťaži

Testosterón je kľúčový pre optimálny športový výkon. Podporuje rast svalov a tvorbu kostí. Pomáha udržať energiu a spaľovať tuky.

„Okrem toho reguluje tvorbu červených krviniek, ktoré sú nevyhnutné pre transport kyslíka. Okysličený organizmus je základ pre zvládnutie náročných výkonov,“ dodáva Dr. Szabóová.

Vplýva aj na psychiku a sebadôveru, ovplyvňuje myslenie a pamäť. Môže dokonca zvyšovať súťaživosť. Ak sa cítite sebavedomí a motivovaní na trati, je to aj vďaka vášmu testosterónu!

Varovné signály

Príliš veľa hormónu môže spôsobiť akné, nespavosť, bolesti hlavy, agresivitu či naznačovať ochorenia semenníkov a nadobličiek. Jeho hladina však s vekom prirodzene klesá.

„Vrcholí okolo dvadsiatky a po tridsiatke klesá o 1-2 % ročne. Viac ako tretina mužov nad 45 rokov má zníženú hladinu, čo môže viesť k problémom,“ upozorňuje odborníčka.

Príznaky nízkej hladiny testosterónu:

  • Úbytok svalovej hmoty
  • Pokles energie a únavový syndróm
  • Znížené libido a poruchy erekcie
  • Oslabenie kostí, zvýšené riziko zlomenín
  • Nadmerné potenie a návaly tepla
  • Nesústredenosť, striedanie nálad, podráždenosť

Pri týchto signáloch je vhodné podstúpiť krvné testy.

„Stabilná hladina testosterónu je dôležitá pre športový výkon,“ vraví MUDr. Veronika Szabóová. Zdroj: MEDIREX

Vyšetrenie Hormonálneho profilu pre muža v MEDIREXE stanovuje hladinu testosterónu a ostatných dôležitých hormónov.

Rozšírená verzia vyšetrenia sa zameriava aj na poruchy plodnosti, či funkciu štítnej žľazy. Stanoví hladinu vitamínu D a zisťuje aj celiakiu, ktoré môžu mať za následok problémy s plodnosťou,“ opisuje MUDr. Szabóová.

Vyšetrenie hormonálneho profilu môžete absolvovať bez predošlej návštevy lekára, výsledky s ním stačí konzultovať neskôr.

Vyberte si najbližšie miesto k vášmu bydlisku zo zoznamu odberných centier laboratórií MEDIREX, ktoré sú po celom Slovensku.

Zabudnite na syntetiku

S dostatkom testosterónu budete silnejší, rýchlejší a vytrvalejší – a to nielen na bicykli! Syntetický testosterón je v profesionálnom športe zakázaný doping.

Ako podporíte jeho prirodzenú tvorbu? Kľúčový je zdravý životný štýl, nie výživové doplnky. „Zamerajte sa na pestrú stravu, šport, zníženie stresu a nepodceňujte kvalitný spánok,“ uzatvára odborníčka.

Pozrite si kompletnú ponuku vyšetrení krvi laboratórií MEDIREX.

Aktuality

14:38 Talianske preteky Tre Valli Varesine zrušili pre silný dážď a zaplavené cesty.

Najprv boli pre silné dažde odstránené dva lokálne okruhy po 16 km, čím sa skrátili preteky z 200,3 km na 168,3 km. Po 57,9 km pretekov bolo napokon rozhodnuté preteky úplne zrušiť.

11:11 Pozvánka: Premietanie Red Bull Rampage v bratislavskom Hangairi už túto sobotu 12. októbra.

Najväčšia freeride akcia je čoskoro tu! Už túto sobotu 12. októbra si svoje sily zmerajú najlepší svetoví jazdci na legendárnom a ikonickom podujatí Red Bull Rampage v americkom Utahu.

10:34 Stuyven obvinil belgických tímových kolegov, že jazdili pre Mathieu van der Poela na gravelových majstrovstvách sveta.

„Bolo úplne jasné, že všetci chlapci z Alpecinu sú tu na to, aby mu pomohli,“ povedal Jasper Stuyven, ktorý skončil na svetovom šampionáte na štvrtom mieste. (Sporza)

10:34 Cyklistický šprint do kopca Red Bull Hill Chasers v srdci Banskej Štiavnice ovládli Marek Čontofalský a Viktória Chladoňová.

Kolesá na plné obrátky roztočili cyklisti v historickom centrom Banskej Štiavnice na Red Bull Hill Chasers. Pol kilometrový kopec s priemerným stúpaním 7% a 43-metrovým prevýšením rozhodol o najlepšom vrchárovi. Ženskú kategóriu ovládla favoritka, čerstvá dvojnásobná medailistka z juniorských majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike Viktória Chladoňová. V mužskom šprinte mal najlepší finiš Marek Čontofalský.

10:02 Tadej Pogačar a Remco Evenepoel dnes štartujú na pretekoch Tre Valli Varesine.

Majster sveta si pred pár dňami pripísal prvé víťazstvo v dúhovom drese na pretekoch Giro dell’Emilia a 200-kilometrovej trati s prevýšením 3377 metrov bude opäť najväčším favoritom.

Zavrieť reklamu