Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Ako zlepšiť kondíciu? Trénujte aj mikrobióm

Všetci vieme, že kľúčom k lepšiemu výkonu je pravidelný tréning, správna výživa a dostatok oddychu. Existuje ale aj ďalší faktor, ktorý môže významne ovplyvniť vašu kondíciu a výkonnosť - črevný mikrobióm.
Matúš Bušík
Ako zlepšiť kondíciu? Trénujte aj mikrobióm

Vyvážený mikrobióm odborníci dávno nespájajú len s dobrým trávením. Milióny baktérií žijúcich v tráviacom trakte priamo súvisia s našim celkovým zdravím. Majú významný vplyv na imunitu, regulujú našu energetickú rovnováhu, vymieňajú si informácie s mozgom, ovplyvňujú psychický stav. So zdravým mikrobiómom sa nám tiež ľahšie udržiava primeraná váha.

Viaceré vedecké výskumy zároveň potvrdili, že pravidelný tréning neprospieva len svalom, ale aj črevám. Stav nášho črevného mikrobiómu môže ovplyvňovať nielen naše trávenie, ale aj našu energiu, vytrvalosť a dokonca aj schopnosť regenerácie po náročnom tréningu.

Ako to funguje? Zdravý mikrobióm pomáha efektívnejšie spracovávať živiny z potravy, čo znamená, že vaše telo môže lepšie využívať energiu z toho, čo zjete. Navyše, niektoré baktérie v našich črevách produkujú látky, ktoré pomáhajú znižovať zápal v tele a urýchľujú regeneráciu svalov po náročnom výkone. Podľa výskumov ovplyvňuje črevnú rovnováhu a s tým súvisiaci výkon aj to, či ste na vysokoproteínovej alebo vysokosacharidovej strave.

Zaujímavé je, že vzťah medzi mikrobiómom a fyzickou aktivitou je obojsmerný. Nielen že zdravý mikrobióm pomáha zlepšiť našu výkonnosť, ale pravidelné cvičenie zároveň  pozitívne ovplyvňuje naše črevné baktérie. Športovci majú zvyčajne pestrejší a zdravší mikrobióm než ľudia, ktorí sa pravidelne nehýbu.

6 tipov pre zdravý mikrobióm

Čo to znamená pre cyklistov? Ak chcete zlepšiť svoju kondíciu, mali by ste venovať pozornosť nielen kilometrom na bicykli, ale aj strave. Ako na to?

  • Jedzte pestrú stravu bohatú na vlákninu. Črevné baktérie milujú ovocie, zeleninu a celozrnné potraviny.
  • Zaraďte do jedálnička fermentované potraviny ako jogurt, kefír či kyslú kapustu.
  • Obmedzte konzumáciu vysoko spracovaných potravín a cukrov.
  • Pite dostatok vody. Hydratácia je kľúčová nielen pre váš výkon, ale aj pre zdravie vašich čriev.
  • Snažte sa znížiť stres. Chronický stres môže negatívne ovplyvniť aj mikrobióm.
  • Zistite, v akom stave je váš mikrobióm.

Keď sa naruší črevná rovnováha, môže to mať vážne následky. Dysbióza, stav, pri ktorom škodlivé baktérie prevládnu nad prospešnými, môže viesť k zápalu črevnej sliznice a spustiť viacero zdravotných problémov. Tento stav sa často spája s rôznymi ochoreniami, od zápalových ochorení čriev cez cukrovku a obezitu až po kardiovaskulárne problémy, či dokonca rakovinu a poruchy centrálneho nervového systému.

Je váš mikrobióm v poriadku?

Moderné diagnostické metódy dnes už dokážu odhaliť presný obraz o stave vášho mikrobiómu. Špecializovaný test od laboratórií MEDIREX „Zdravé telo, zdravé črevo!“ podrobne analyzuje zloženie črevnej mikroflóry. Prvý dysbiotický test svojho druhu v Európe, ktorý prešiel prísnym vedeckým overením, skúma až 48 kľúčových bakteriálnych markerov a stanovuje index dysbiózy. Súčasťou balíčka je aj preventívne vyšetrenie krvi Pestrá strava, ktoré zisťuje viaceré parametre, napríklad glukózu, bielkoviny, cholesterol a hladinu vitamínov a minerálov v tele.

Výsledky testu, dostupné do štyroch týždňov, zahŕňajú nielen analýzu vášho mikrobiómu, ale doobjednať si môžete aj konkrétne odporúčania na jeho zlepšenie. Špecialista v oblasti výživového poradenstva vám odporučí, ako výsledky vyšetrenia prakticky zaradiť do zmien vo vašom každodennom živote. Tieto informácie môžu byť cenným nástrojom pre správny výberu stravy a tréningového režimu.

Zoznámte sa s tým, ako prebieha vyšetrenie črevného mikrobiómu zo stolice a zistite viac na www.zdravymikrobiom.sk.

Aktuality

14:38 Talianske preteky Tre Valli Varesine zrušili pre silný dážď a zaplavené cesty.

Najprv boli pre silné dažde odstránené dva lokálne okruhy po 16 km, čím sa skrátili preteky z 200,3 km na 168,3 km. Po 57,9 km pretekov bolo napokon rozhodnuté preteky úplne zrušiť.

11:11 Pozvánka: Premietanie Red Bull Rampage v bratislavskom Hangairi už túto sobotu 12. októbra.

Najväčšia freeride akcia je čoskoro tu! Už túto sobotu 12. októbra si svoje sily zmerajú najlepší svetoví jazdci na legendárnom a ikonickom podujatí Red Bull Rampage v americkom Utahu.

10:34 Stuyven obvinil belgických tímových kolegov, že jazdili pre Mathieu van der Poela na gravelových majstrovstvách sveta.

„Bolo úplne jasné, že všetci chlapci z Alpecinu sú tu na to, aby mu pomohli,“ povedal Jasper Stuyven, ktorý skončil na svetovom šampionáte na štvrtom mieste. (Sporza)

10:34 Cyklistický šprint do kopca Red Bull Hill Chasers v srdci Banskej Štiavnice ovládli Marek Čontofalský a Viktória Chladoňová.

Kolesá na plné obrátky roztočili cyklisti v historickom centrom Banskej Štiavnice na Red Bull Hill Chasers. Pol kilometrový kopec s priemerným stúpaním 7% a 43-metrovým prevýšením rozhodol o najlepšom vrchárovi. Ženskú kategóriu ovládla favoritka, čerstvá dvojnásobná medailistka z juniorských majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike Viktória Chladoňová. V mužskom šprinte mal najlepší finiš Marek Čontofalský.

10:02 Tadej Pogačar a Remco Evenepoel dnes štartujú na pretekoch Tre Valli Varesine.

Majster sveta si pred pár dňami pripísal prvé víťazstvo v dúhovom drese na pretekoch Giro dell’Emilia a 200-kilometrovej trati s prevýšením 3377 metrov bude opäť najväčším favoritom.

Zavrieť reklamu