Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Puck Pieterse a Alan Hatherly vyhrali svetový pohár XCO v Les Gets (+galéria)

Juhoafrický pretekár Hatherly dosiahol počas pretekárskeho víkendu double, keď ovládol aj preteky Short-Track (XCC). Z víťazstva na krátkej trati sa medzi ženami tešila Švajčiarka Alessandra Keller, ktorá v tesnom finiši zdolala práve Holanďanku Pieterse.
Matúš Bušík
Puck Pieterse a Alan Hatherly vyhrali svetový pohár XCO v Les Gets (+galéria)

Svetový pohár v horskej cyklistike pokračoval ďalším podujatím v tradičnej francúzskej lokalite Les Gets. Počas víkendu sa tu pretekalo vo viacerých disciplínach vrátane Cross-Country a išlo aj o posledné preteky svetového pohára v tejto disciplíne pred blížiacimi sa olympijskými hrami.

Ako prvé sa podľa zvyku odjazdili preteky v disciplíne Short-Track (XCC). Na víťazstvo v tejto disciplíne potrebujete mať neskutočnú silu a výbušnosť, ale aj schopnosť držať vysoké tepy po dobu viac ako 20 minút.

Najlepšie sa s rýchlou traťou a so svojimi súpermi medzi mužmi vyrovnal juhoafrický jazdec Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing), ktorý trať prešiel za 21:28 min. Na druhom mieste za ním skončil jeho tímový kolega Charlie Aldridge so stratou štyroch sekúnd a na treťom mieste preteky dokončil Novozélanďan Sam Gaze (ALPECIN-DECEUNINCK), so stratou 5 sekúnd na víťaza.

Medzi ženami to bolo tiež napínavé až do posledných metrov a v cieli sa z víťazstva napokon tešila Švajčiarka Alessandra Keller (Thömus Maxon). Tá dosiahla víťazný čas 19:50 min a pred druhou Holanďankou Puck Pieterse (Alpecin-Deceuninck)  mala v cieli náskok 3 sekundy. Na treťom mieste skončila Rebecca Henderson.

Preteky v disciplíne XCO boli zároveň previerkou pred blížiacou sa olympiádou a naznačili, kto sú najväčší favoriti na zisk cenných kovov. Aj keď ak sledujete horskú cyklistiku viete, že každé preteky sú nevyspytateľné a vyhrať môže ktokoľvek zo svetovej špičky.

Foto: Red Bull Content Pool

Medzi ženami sa nakoniec z víťazstva tešila holandská talentovaná pretekárka Puck Pieterse, ktorá bola vo vedení v podstate od úvodu pretekov a vo vysokom tempe vydržala až do cieľa. Jej výsledný čas bol 1:29,12 hod a pred druhou Candice Lill z Južnej Afriky mala v cieli náskok viac než 2:30 min. Na treťom mieste skončila Švajčiarka Alessandra Keller.

Puck Pieterse po pretekoch povedala: „Snažila som sa ísť naplno od začiatku a našťastie to vyšlo. Vedela som, že ide o náročnú trať plnú stúpaní, takže som sa snažila každé stúpanie tlačiť naplno a menej riskovať v zjazdoch. V poslednom kole som bola trochu unavená a urobil som zopár chýb, ale našťastie som mala pohodlný náskok. Možno som trochu stratila sústredenie… Po troch kolách som sa obávala, či som to neprepálila, ale našťastie som svoje tempo udržala.“

Foto: Red Bull Content Pool

V mužských pretekoch to bolo o čosi napínavejšie a pretekári sa na seba rôzne doťahovali. Najviac síl počas víkendu mal však jednoznačne Alan Hatherly, juhoafrický pretekár tímu Cannondale Factory Racing, ktorý zaznamenal víťazné double. S časom 1:23,14 hod triumfoval aj v disciplíne XCO.

Na druhom mieste za ním do cieľa prišiel švajčiarsky pretekár Mathias Flückiger (Thömus Maxon) so stratou 1:31 min a tretí skončil tímový kolega Hatherlyho Simon Andreassen so stratou 2:02 min.

Alan Hatherly po pretekoch povedal: „Neskutočný víkend. Pred pretekmi som si predstavil double a som veľmi šťastný, že sa to podarilo dotiahnuť do konca, obzvlášť keď som sa dostal kvalifikoval na OH. Bol som si istý s mojou stratégiou a voľbou tempa, ktoré sa nakoniec ukázali ako kľúčové pre víťazstvo. Bol som však prekvapený, že sa mi podarilo vzdialiť až o toľko konkurencii. Samozrejme som nesmierne šťastný, že som to udržal až do cieľa .“

Kompletné výsledky pretekov Svetového pohára XCC a XCO:

Aktuality

14:38 Talianske preteky Tre Valli Varesine zrušili pre silný dážď a zaplavené cesty.

Najprv boli pre silné dažde odstránené dva lokálne okruhy po 16 km, čím sa skrátili preteky z 200,3 km na 168,3 km. Po 57,9 km pretekov bolo napokon rozhodnuté preteky úplne zrušiť.

11:11 Pozvánka: Premietanie Red Bull Rampage v bratislavskom Hangairi už túto sobotu 12. októbra.

Najväčšia freeride akcia je čoskoro tu! Už túto sobotu 12. októbra si svoje sily zmerajú najlepší svetoví jazdci na legendárnom a ikonickom podujatí Red Bull Rampage v americkom Utahu.

10:34 Stuyven obvinil belgických tímových kolegov, že jazdili pre Mathieu van der Poela na gravelových majstrovstvách sveta.

„Bolo úplne jasné, že všetci chlapci z Alpecinu sú tu na to, aby mu pomohli,“ povedal Jasper Stuyven, ktorý skončil na svetovom šampionáte na štvrtom mieste. (Sporza)

10:34 Cyklistický šprint do kopca Red Bull Hill Chasers v srdci Banskej Štiavnice ovládli Marek Čontofalský a Viktória Chladoňová.

Kolesá na plné obrátky roztočili cyklisti v historickom centrom Banskej Štiavnice na Red Bull Hill Chasers. Pol kilometrový kopec s priemerným stúpaním 7% a 43-metrovým prevýšením rozhodol o najlepšom vrchárovi. Ženskú kategóriu ovládla favoritka, čerstvá dvojnásobná medailistka z juniorských majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike Viktória Chladoňová. V mužskom šprinte mal najlepší finiš Marek Čontofalský.

10:02 Tadej Pogačar a Remco Evenepoel dnes štartujú na pretekoch Tre Valli Varesine.

Majster sveta si pred pár dňami pripísal prvé víťazstvo v dúhovom drese na pretekoch Giro dell’Emilia a 200-kilometrovej trati s prevýšením 3377 metrov bude opäť najväčším favoritom.

Zavrieť reklamu