Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Bicykle na Tour de France 2024, zoradené od najlacnejšieho po najdrahší

Pozrite si, koľko stoja bicykle, na ktorých pretekajú tí najlepší jazdci na Tour de France. Najlacnejšie bicykle na Tour de France majú značky Dare, Cube a Van Rysel, a na opačnom konci sú najdrahšie Colnago a Specialized.
Martin Sarvaš
Bicykle na Tour de France 2024, zoradené od najlacnejšieho po najdrahší

Pelotón Tour de France 2024 tvorí 22 tímov, z ktorých 18 tímov WorldTour dostane automatickú pozvánku na preteky, zatiaľ čo štyri „druholigové“ tímy Pro Continental dostanú pozvánku na divokú kartu.

Medzi všetkými tímami je zastúpených 19 značiek bicyklov, pričom dva tímy jazdia na Specializede, dva tímy na Canyone a dva tímy majú Wilier.

Na Tour de France sú tie najlepšie bicykle s najlepšou výbavou, aká je dostupná, čo však znamená aj veľmi vysoké ceny.

Nájdu sa však aj bicykle, na ktorých pretekajú najlepší jazdci na svete a cenovo sú dostupné aj pre smrteľníkov. Najlacnejší bicykel na Tour de France stojí necelých 7-tisíc eur a najdrahší stojí 17-tisíc eur.

Najlacnejšie bicykle na Tour de France majú značky Dare, Cube a Van Rysel a na opačnom konci spektra sú najdrahšie Colnago či špeciálna edícia S-Works Tarmac SL8 v dizajne tímu Red Bull-Bora-Hansgrohe.

Bicykle na Tour de France 2024 od najlacnejšieho po najdrahší

1. Dare VSRu Iridiscent

  • Tím: Uno-X Mobility
  • Cena: 6 990 eur

Nórske bicykle Dare VSRu Iridiscent Dura sú najlacnejšou cestou, ak by ste chceli vlastniť cestný bicykel, na ktorom sa preteká na Tour de France.

Pretekársky bicykel tímu Uno-X Mobility je vybavený radením Shimano Dura-Ace Di2 R9200 a súpravou kolies DT Swiss ARC 1400. Špecifikácia z neho robí špičkový bicykel za menej ako polovičnú cenu v porovnaní s najdrahšími modelmi v pelotóne.

Pretekári tímu Uno-X jazdia však na Tour 2024 aj na aero šprintérskych prototypoch, ktoré však oficiálne ešte neboli predstavené.

2. Cube Litening Aero C:68X

  • Tím: Intermarché-Wanty
  • Cena: 7 599 eur

Ďalší špičkový bicykel za dobrú cenu pochádza od nemeckého výrobcu Cube. Na bicykli Litening Aero C:68X vyhral Biniam Girmay už dve etapy a je priebežným lídrom bodovacej súťaže.

Bicykle sú vybavené radením Shimano Dura-Ace Di2 a kolesami Newmen Streem Sprint 60/66 VONOA, aj keď produkčná verzia v predaji má kolesá Newmen SL R.50/65 Streem.

Pretekári tímu Intermarché majú k dispozícii aj ľahší vrchársky bicykel Litening Air C:68X, ktorý stojí v najvyššej výbave s radením Dura-Ace 7999 eur.

3. Van Rysel RCR Pro

  • Tím: Decathlon-AG2R La Mondiale
  • Cena: 9000 eur

Bicykel tímu Decathlon-AG2R La Mondiale uzatvára najlacnejšiu trojicu pretekárskych bicyklov na Tour de France 2024.

Model Van Rysel RCR Pro je vybavený radením Shimano Dura-Ace Di2 a kolesami Swiss Side Hadron² 500 Ultimate.

Pretekári Decathlonu však po prvýkrát testujú na pretekoch aj úplne nový aero model, ktorý však ešte nebol predstavený, ale bude niesť názov FCR Pro.

4. Canyon Aeroad CFR

  • Tímy: Alpecin-Deceuninck, Movistar
  • Cena: 9 599 eur

Aj keď bicykle od internetového predajcu bicyklov Canyon patrili dlhé roky medzi najlacnejšie bicykle na trhu, v súčasnosti to už neplatí, aj keď stále patria do lacnejšieho spektra pretekárskych bicyklov pod 10-tisíc eur.

Na bicykloch Canyon Aeroad CFR pretekajú jazdci tímov Alpecin-Deceuninck a Movistar, pričom Alpecin používa radenie a kolesá od Shimana, zatiaľ čo Movistar má radenie od SRAM-u a kolesá Zipp.

Produkčná verzia Canyonu Aeroad CFR so Shimanom stojí 9 599 eur a na SRAM-e stojí 9 799 eur. Bicykle, ktoré Canyon predáva, sú však na rozdiel od pretekárskych modelov vybavené kolesami DT Swiss ARC 1100 Dicut.

Na Aeroade preteká aj majster sveta Mathieu van der Poel, avšak na rozdiel od svojich tímových kolegov z Alpecinu jazdí na prototype novej generácie Aeroadu, ktorá má jemné upravy v tvare trubiek rámu.

5. Look 795 Blade RS

  • Tím: Cofidis
  • Cena: 9 790 eur

Tím Cofidis pokračuje aj tento rok na bicykloch Look 795 Blade RS, ktoré majú vybavené množstvom francúzskych komponentov vrátane kolies Corima a radením Shimano Dura-Ace.

Merač výkonu SRM Origin však stojí okolo 1 800 eur, čo by cenu tímového bicykla výrazne zvýšilo oproti tomu, za čo si ho môžete kúpiť v obchodoch.

6. Merida Reacto

  • Tím: Bahrain Victorious
  • Cena: 9 795 eur

Pretekársky aero bicykel Merida Reacto používajú jazdci tímu Bahrain Victorious vo výbave s radením Shimano Dura-Ace a kolesami Vision.

Práve počas Tour de France 2024 sa však očakáva, že taiwanská značka predstaví nový model Reacto.

7. Scott Foil RC Pro

  • Tím: dsm-firmenich PostNL
  • Cena: ∼ 10 499 eur

Pretekársky bicykel Scott Foil RC Pro je prvým modelom, ktorý prekračuje hranicu 10-tisíc eur. Aj keď Scott zatiaľ neponúka presnú tímovú repliku v bielom dizajne, už minuloročný model v pretekárskej výbave stál 10 499 eur, takže menej to tento rok určite nebude.

Scott ponúka lacnejší model Foil RC Pro za 8 999 eur s radením Shimano Dura-Ace vo verzii s kolesami Syncros Capital 1.0S Aero 60mm, na rozdiel od pretekárskej špecifikácie tím dsm-firmenich PostNL, v ktorej majú kolesá od Shimana.

8. Orbea Orca Aero

  • Tím: Lotto-Dstny
  • Cena: 10 999 eur

Pretekársky aero model Orbea Orca Aero delí od 11-tísíc eur len jedno euro. Tím Lotto-Dstny preteká na kolesách Oquo, ktoré patria pod Orbeu a sú na nich obuté bezdušové plášte Vittoria Corsa Pro TLR.

Pre čestvého belgického šampióna Arnauda de Lieho spravila Orbea špeciálnu verziu v dizajne belgickej trikolóry.

9. Wilier Filante SLR

  • Tímy: Astana Qazaqstan, Groupama FDJ
  • Cena: 11 300 eur

Wilier pripravil na Tour de France 2024 pre Marka Cavendisha špeciálnu edíciu pretekárskeho bicykla Filante SLR s označením „CVNDSH“. Tento bicykel mu skutočne priniesol šťastie, keďže sa mu podarilo vyhrať piatu etapu, čo znamená, že má historicky najviac etapových víťazstiev na Tour de France – 35 – a prekonal doterajší rekord Eddyho Merckxa.

Wilier tiež potvrdil, že rám v dizajne CVNDSH bude aj v predaji, a aj keď oficiálne ešte nebola jeho cena potvrdená, Wilier naznačil, že za tento rám sa bude účtovať príplatok 2 000 eur.

Základná produkčná verzia bicykla Wilier Filante SLR sa predáva s radením Shimano Dura-Ace a kolesami od Willieru, na rozdiel od pretekárskej špecifikácie Astany s kolesami Vision, a stojí 11 300 eur. Za tímový modrý dizajn Astany je však príplatok 800 eur.

Na bicykloch Wilier Filante SLR pretekajú aj jazdci tímu Groupama FDJ s tým rozdielom, že používajú nielen radenie, ale aj kolesá Shimano Dura-Ace. Príplatok za bielo-modrý tímový dizajn je rovnakých 800 eur ako aj u Astany.

10. Giant Propel Advanced SL

  • Tím: Jayco-AlUla
  • Cena: 11 999 eur

S Giantom Propel Advanced SL sa dostávame tesne pod hranicu 12-tísic eur. Holandskému šampiónovi Dylanovi Groenewegenovi pripravil Giant bicykel so špeciálnym majstrovským dizajnom a zaujímavý chrómový dizajn má austrálsky pretekár Michael Matthews.

Okrem radenia Shimano Dura-Ace majú jazdci tímu Jayco-AlUla na svojich bicykloch komponenty aj kolesá Cadex, značky, ktorá patrí Giantu.

11. Factor Ostro VAM

  • Tím: Israel – Premier Tech
  • Cena: 12 999 eur

Desiaty najdrahší resp. dalo by sa povedať aj, že desiaty najlacnejší, bicykel na Tour de France je Factor Ostro VAM tímu Israel – Premier Tech.

Aj keď s cenovkou 13-tisíc eur je zvláštne použiť v tej istej vete prívlastok „najlacnejší“, aj keď až desiaty.

Ostro VAM tímu Israel – Premier Tech je poskladané s komponentmi od značky Black Inc, ktorá patrí Factoru, pričom používajú rôzne hĺbky ráfikov v závislosti od náročnosti etapy.

12. Cérvelo S5

  • Tím: Visma-Lease a Bike
  • Cena: 13 499 eur

O 500 eur viac ako Ostro VAM, stojí aero špeciál Cérvelo S5, na ktorom pretekajú dvojnásobný víťaz Tour de France Jonas Vingegaard či Wout van Aert.

Modrej kolekcii oblečenia prispôsobili aj dizajn bicyklov Cervélo, ktoré sú v špecifikácii s karbónovými kolesami Reserved a elektronickým radením SRAM Red AXS. Zmenu farebnosti vyžadovali organizátori, keďže hlavná farba tímu je žltá a práve žltý dres na Tour značí lídra celkového hodnotenia.

Kolekcia s názvom „Renaissance“, čo v preklade znamená znovuzrodenie, symbolicky odkazuje na znovuzrodenie tímu, ktorý v sezóne 2024 sužujú početné a nepríjemné zranenia.

Pri vrchárskych etapách však Vingegaard volí ľahší model Cérvelo R5, ktorý vo výbave so SRAM Red AXS kúpite za 12 999 eur.

13. Bianchi Oltre RC

  • Tím: Arkéa-B&B Hotels
  • Cena: 13 549 eur

Aero model Oltre RC, na ktorom jazdia pretekári tímu Arkéa-B&B Hotels, sa výrazne vymyká tradičným dizajnom známej talianskej značky Bianchi.

Bicykle majú vybavené radením Shimano Dura-Ace a kolesami Vision, pričom vo vrchárskych etapách majú k dispozícii ľahší model Specialissima RC, ktorý stojí 12 449 eur.

14. Trek Madone SLR 9 AXS Gen 8

  • Tím: Lidl-Trek
  • Cena: 13 999 eur

Aj keď v niektorých krajinách by bol pretekársky špeciál tímu Lidl-Trek, Trek Madone SLR 9 AXS Gen 8, najdrahším bicyklom na Tour de France, na Slovensku je jeho cena rovnaká ako verzie Madone so základným dizajnom.

Ôsma generácia modelu Trek Madone je úplnou novinkou, pričom Trek spojil vlastnosti vrchárskeho modelu Emonda a aero špeciálu Madone, do jedného univerzálneho bicykla.

Pretekári tímu Lidl-Trek majú vybavené bicykle radením SRAM Red AXS a kolesami od značky Bontrager, ktorá patrí pod Trek.

15. Specialized S-Works Tarmac SL8

  • Tím: Soudal Quick-Step
  • Cena: 14 000 eur

Specialized sponzoruje dva WorldTour tímy – Soudal Quick-Step a Red Bull-Bora-Hansgrohe, pričom oba používajú univerzálny model S-Works Tarmac SL8.

Dizajn tímu Soudal Quick-Step však Specialized neponúka pre verejnosť, pričom najvyšší model Tarmac SL8 vo výbave, akú používa belgický tím, a teda kolesá Roval a radenie Shimano Dura-Ace stojí 14-tisíc eur.

16. Cannondale SuperSix LAB71

  • Tím: EF Education-EasyPost
  • Cena: 14 499 eur

Jednou z jediných presných tímových replík, ktoré si môžete kúpiť, je tímový bicykel Cannondale SuperSix Evo LAB71 od EF Education-EasyPost.

Pretekári donedávna využívali aj vrchársky model SuperSix Evo Hi-Mod, ale na Tour de France 2024 jazdia všetci na bicykloch SuperSix Evo LAB71.

Na bicykloch majú pretekári EF Education-EasyPost kolesá Vision, radenie Dura-Ace a merače výkonu od FSA.

17. Pinarello Dogma F

  • Tím: Ineos-Grenadiers
  • Cena: 14 500 eur

Ak ste fanúšikom talianskych značiek, len o euro viac ako SuperSix Evo LAB7 stojí nový model Dogma F, ktorý Pinarello predstavilo tesne pred Tour de France 2024.

Nový rám má vylepšené aerodynamické vlastnosti a upravenú karbónovú konštrukciu na úsporu hmotnosti, ale komponenty od Shimana – kolesá aj radenie – zostali nezmenené.

18. ENVE Melee

  • Tím: TotalEnergies
  • Cena: 14 598 eur

Po dvoch rokoch, ktoré strávil v tíme TotalEnergies Peter Sagan, zmenil francúzsky tím sponzora na bicykle zo Specializedu na ENVE.

Aj ide o výrobcu, ktorý je predovšetkým známi svojimi komponentami, ENVE predáva aj bicykle.

Bickyle ENVE Melee tímu TotalEnergies sp vybavené komponentami ENVE a radením Shimano Dura-Ace, ale v Európe zaň zaplatíte dosť veľa peňazí (14 598 eur), pričom na domácom americkom trhu sa predáva Melee za 12-tisíc dolárov.

19. Colnago V4Rs

  • Tím: UAE Team Emirates
  • Cena: 15 260 eur

Blížime sa k najdrahšiemu bicyklu na Tour de France, avšak Colnago V4Rs, na ktorom jazdí Tadej Pogačar stále nie je tým najdrahším bicyklom, aj keď je pravda, že ak by ste ho chceli v rovnakej špecifikácii, akú má Pogačar, zaplatili by ste ešte výrazne viac, ako je jeho katalógová cena – 15 260 eur.

Pogačar má na svojom bicykli radenie Shimano Dura-Ace Di2 s prevodníkmi Carbon-Ti a kolesá Enve SES 4.5.

20. Specialized S-Works Tarmac SL8 LTD – Red Bull

  • Tím: Red Bull-Bora Hansgrohe
  • Cena: 17 000 eur

Aj keď Specialized S-Works Tarmac SL8 stojí v „základnej“ najvyššej verzii 14-tisíc eur, špeciálna edícia bicyklov tímu Red Bull-Bora Hansgrohe stojí šialených 17-tisíc eur.

Za trojtisícový príplatok dostanete presnú repliku bicykla, na ktorej preteká Primož Roglič a spol., v bielom dizajne a s býkom Red Bullu.

Na rozdiel od Specializedov tímu Soudal Quick-Step, bicykle Red Bull–Bora-Hansgrohe sú vybavené radením od SRAM-u Red AXS. Kolesá majú rovnaké – Roval Rapide CLX II.

Aktuality

17:13 Mathieu van der Poel vyhral v šprinte do kopca úvodnú etapu Okolo Luxemburska.

Majster sveta predviedol suverénne najlepší šprint a potvrdil dobrú formu pred nadchádzajúcim svetovým šampionátom v Zürichu. Na druhom mieste skončil Christophe Laporte a tretí finišoval Andreas Kron.

16:47 Jan Tratnik sa pridá k Primožovi Rogličovi v tíme Red Bull-Bora-Hansgrohe.

34-ročný Tratnik strávil dva roky v tíme Visma-Lease a Bike a s nemeckým tímom Red Bull-Bora-Hansgrohe sa dohodol na trojročnej zmluve do konca roku 2027.

16:36 Predstavenie noviniek Kellys pre rok 2025 (video, galéria).

Slovenská značka Kellys pred pár dňami predstavila novinky zo svojej dielne a my sme boli pri tom. Vo videu o novinkách pre rok 2025 rozprávajú výkonný riaditeľ značky Michal Diviniec a produktový manažér Michal Gábor. Celú kolekciu si môžete pozrieť aj vo fotogalérii.

16:30 Wout van Aert podpísal „doživotnú“ zmluvu s tímom Visma-Lease a Bike.

30-ročný Belgičan je v tíme Visma už šiesty rok a podľa novej zmluvy v ňom zostane až do konca svojej kariéry. Túto sezónu už však pretekať nebude pre zranenie kolena, ktoré utrpel pri páde na Vuelte, kde viedol bodovaciu aj vrchársku súťaž.

11:23 Anketa: Kto vyhrá cyklistické Majstrovstvá sveta v Zürichu?

Najväčším favoritom je bezpochyby Tadej Pogačar, ale bude mať proti sebe silnú konkurenciu v jazdcoch ako Remco Evenepoel, Mathieu van der Poel, Matteo Jorgenson, Richard Carapaz či João Almeida.

Zavrieť reklamu