Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Romain Bardet vyhral prvú etapu Tour de France po neuveriteľnom výkone v úniku s Frankom Van den Broekom

Bardet a jeho tímový kolega Frank Van den Broek išli záverečných 40 km v úniku a po skvelom výkone sa im podarilo udržať malý náskok pred pelotónom až do cieľa. V šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Wout van Aert.
Martin Sarvaš
1. etapa Tour de France 2024. Foto: A.S.O.

1. etapa Tour de France 2024

 

  • Trasa: Florencia → Rimini
  • Profil: kopcovitá
  • Dĺžka: 206 km
  • Prevýšenie: 3821 m
  • Priemerná rýchlosť (víťaznej skupiny): 40,213 km/h
  • Víťaz: Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL)

Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL) zvíťazil v úvodnej etape Tour de France 2024 po neuveriteľnom výkone, ktorý predviedol spolu s tímovým kolegom, len 23-ročným Frankom Van den Broekom, s ktorým bol v úniku záverečných 40 kilometrov etapy.

Bardet zaútočil z pelotónu 50 km pred cieľom a pridal sa k Van den Broekovi, ktorý bol v hlavnom úniku. Do cieľa prišli spolu, zatiaľ čo pelotón ich nedokázal včas dobehnúť a v šprinte o tretie miesto, 5 sekúnd za víťazom, bol najrýchlejší Wout van Aert (Visma Lease a Bike) pred Tadejom Pogačarom (UAE Emirates).

Frank Van den Broek strávil v úniku celkovo až 190 km v náročnej 206-kilometrovej etape, ktorá mala prevýšenie 3821 metrov.

Bardet sa po výhre prvej etapy Tour de France po prvýkrát v kariére oblečie do žltého dresu lídra pretekov.

Pre 33-ročného Francúza je to obrovské zadosťučinenie, keďže účasť na tohtoročnej Tour je jeho poslednou a budúci rok v lete plánuje ukončiť profesionálnu kariéru v cestnej cyklistike, aj keď by chcel pokračovať v pretekaní na gravelových pretekoch.

Priebeh etapy

V úvode etapy netrvalo dlho, kým sa vytvoril stabilný únik, v ktorom bolo osem jazdcov: Ryan Gibbons (Lidl-Trek), Matej Mohorič (Bahrain Victorious), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Ion Izagirre (Cofidis), Clément Champoussin (Arkéa-Samsic), Frank Van den Broek (DSM), Jonas Abrahamsen (Uno-X Pro Cycling Team) a Sandy Dujardin (TotalEnergies).

Vysoké tempo tímu UAE Emirates nezvládol majster sveta Mathieu van der Poel, ktorý 70 km pred cieľom vystúpil z hlavnej skupiny.

Posledný jazdec, ktorý sa dokázal udržať na čele bol Van den Broek, ku ktorému sa pripojil aj jeho tímový kolega Romain Bardet, ktorý z pelotónu zaútočil 50 km pred cieľom. Zvyšok jazdcov, ktorí boli v pôvodnom úniku nedokázal udržať tempo v náročných stúpaniach.

30 km pred koncom etapy mali Bardet a Van den Broek dvojminútový náskok pred pelotónom, v ktorom bolo už len okolo 40 jazdcov a tempo určoval tím Visma-Lease a Bike, zatiaľ čo prenasledovateľ Ben Healy (EF Education – EasyPost) bol minútu za vedúcou dvojicou.

Healy sa však vrátil do hlavnej skupiny, aby pomohol tímovým kolegom stiahnuť náskok lídrov, ktorý bol 15 km pred cieľom 1:20 min. Keď zostávalo do konca posledných 10 km, rozdiel medzi pelotónom a duom v úniku klesol na 50 sekúnd.

Bardet a Van den Broek sa však nevzdávali a bojovali až do konca, čo sa im vyplatilo, keďže pelotón si svoju snahu v prenasledovaní nenačasoval dobre. Cieľom prešiel ako prvý Romain Bardet pred Van den Broekom, zatiaľ čo v šprinte bol najsilnejší Wout van Aert.

Záverečný kilometer:

Poz. Pretekár Tím Čas
1
fr Romain Bardet Team dsm-firmenich PostNL 5:07:22
2
nl Frank Van Den Broek Team dsm-firmenich PostNL +0:00
3
be Wout Van Aert Team Visma | Lease a Bike +0:05
4
si Tadej Pogačar UAE Team Emirates +0:05
5
be Maxim Van Gils Lotto Dstny +0:05
6
es Alex Aranburu Movistar Team +0:05
7
dk Mads Pedersen Lidl - Trek +0:05
8
be Remco Evenepoel Soudal Quick-Step +0:05
9
es Pello Bilbao Bahrain - Victorious +0:05
10
it Alberto Bettiol EF Education - EasyPost +0:05
11
gb Thomas Pidcock INEOS Grenadiers +0:05

Aktuality

14:35 Detaily legendárneho stúpania Col du Galibier: 23 kilometrov s prevýšením 1182 metrov.

Col du Galibier je horský priesmyk v južnom regióne francúzskych Álp neďaleko Grenoblu. Je to ôsma najvyššie položená spevnená cesta v Alpách a najvyšší bod trasy Tour de France, s vrcholom vo výške 2642 m.n.m.

13:20 Poradňa: 9 tipov, ako si spríjemniť jazdy na bicykli v horúčavách a ako správne dopĺňať tekutiny.

Vedeli ste, že keď ste dehydrovaní, tak ide do pokožky viac krvi, aby sa uvoľnilo teplo, a menej krvi do svalov, do ktorých sa tak dostáva menej kyslíku a živín?

11:42 Vyzerá ako Batman – internet si uťahuje z aero krytky na okuliaroch Dylana Groenewegena.

Čerstvý holandský šampión mal v tretej etape Tour de France nové okuliare Scicon s krytkou na nos, ktorá by mala priniesť lepšiu aerodynamiku. Komentáre na internete ani komentátori na Eurosporte však Groenewegena nešetrili vtipnými poznámkami.

10:58 Fotogaléria: Najlepšie momenty 3. etapy Tour de France 2024.

Pozrite si, ako Biniam Girmay tiež vybojoval historicky prvé víťazstvo pre svoj tím Intermarché na Tour de France.

08:53 Detaily 4. etapy Tour de France 2024: Trasa, dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Tour dnes pokračuje krátkou, ale náročnou horskou etapou, ktorá obsahuje aj legendárne stúpanie Col du Galibier.

Zavrieť reklamu