Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Elektrické bicykle

Videotest: CUBE AMS Hybrid ONE44 C:68X TM

Nemecký výrobca vstúpil do hry ľahkých elektrobicyklov vo veľkom štýle. Do svojho ľahkého elektrobicykla implementoval ľahký motor Bosch Performance Line SX, s pozoruhodným výkonom. Hmotnosť zjazdovo orientovaného trailbiku sa pohybuje na úrovni 18,5 kg a jeho cena je 6 499 €.
Matúš Bušík

Naše hodnotenie

Cube rozhodne zamiešal karty v segmente ľahkých elektrobicyklov. Výborný pomer cena/výkon, nízka hmotnosť a skvelý motor Bosch Performance Line SX z neho robia horúceho favorita na kúpu.

+PLUSY

  • Pocit ako na klasickom bicykli
  • Výborný motor
  • Excelentný pomer cena/výkon

-MÍNUSY

  • Vzadu by sa hodil väčší 203 mm kotúč
  • Batéria nie je vyberateľná
  • Niekomu môže chýbať displej s údajmi

Značka Cube je dlhodobo známa skvelým pomerom cena/výkon a tohto trendu sa snaží držať neustále.

Výnimkou nie je ani prvý ľahký elektrobicykel výrobcu AMS Hybrid One44 TM, ktorý sme poriadne otestovali počas dvoch náročných dní v okolí Zvolena. Čo nás o jeho kvalitách presvedčilo a ako sa na ňom jazdí?

Rám

Do modelovej rady AMS Hybrid One44 sú zaradené štyri modely, ktoré zdieľajú rovnaký karbónový rám. Ten má podľa údajov výrobcu vážiť len 2,1 kg a je možné na ňom meniť uhol hlavovej trubky.

Zdvih rámu je 140 mm a rovnaký zdvih poskytuje aj vidlica. Výrobca udáva, že 140 mm zdivhu prednej vidlice je maximum, koľko rám zvládne a neodporúča užívateľom používanie vidlíc s vyšším zdvihom.

Všetky modely AMS Hybrid One44 sú postavené na 29´´ kolesách. Keďže ide o ľahký elektrobicykel, odpovedá tomu aj výber motora.

Ten zaobstarala ďalšia nemecká značka Bosch, konkrétne ide o model Performance Line SX, ktorého krútiaci moment je 55 Nm a maximálny výkon, ktorý dokáže vyvinúť je až 600 W. To je rozhodne najviac spomedzi konkurencie a je to aj cítiť.

Tento motor spolupracuje s batériou o kapacite 400 Wh, čo je štandard v segmente ľahkých elektrobicyklov. Batéria je pevne zasadená v spodnej rámovej trubke a nie je možné ju vybrať a nabíjať mimo elektrobicykla.

Ak by ste potrebovali kapacitu batérie navýšiť, máte možnosť dokúpiť si tzv. „Range Extender“, ktorý poskytuje prídavnú kapacitu 250 Wh a montuje sa na miesto košíka na fľašu.

Stav nabitia batérie indikuje minimalistický displej umiestnený v hornej rámovej trubke a ak si potrpíte na dáta z jazdy, tak vám budú chýbať.

Jednotlivé jazdné režimy volíte pomocou diaľkového ovládania na riadidlách.

Rám poskytuje množstvo ochranných prvkov: kryt motora plynulo prechádza do ochrany spodnej rámovej trubky, typickým ochranným prvkom je robustný chránič na reťazovej vzpere, ale nájdeme tu aj menší gumový chránič proti odreniu zadnej stavby topánkou.

Geometria rámu je moderná, o čom svedčia 65,4 stupňový hlavový uhol a 76,5 stupňový uhol sedlovej trubky. My sme testovali bicykel vo veľkosti L, ktorého dosah (reach) je 474 mm, rázvor kolies má 1246 mm a dĺžka zadnej stavby dosahuje 450 mm.

Testovaný bicykel má udávanú hmotnosť 18,4 kg.

Komponenty

Cube AMS Hybrid One44 TM je zjazdovejšie orientovaný e-bike, o čom svedčí označenie TM v názve, ktoré znamená Trail Motion. Ide o nižšiu špeicfikáciu v rámci označenia TM, ale myslím si, že komponenty sú zvolené výborne.

O pruženie sa vpredu stará vidlica Fox 36 Float Performance GRIP so zdvihom 140 mm. Tlmenie nárazov zadnej časti rámu má na starosti tlmič Fox Float X Performance.

Prehadzovanie rýchlostí zabezpečuje elektronická sada SRAM GX Eagle AXS Transmission s 12 rýchlosťami a kazetou s rozsahom 10-52 zubov.

Prevodník je e*thirteen Helix s 32 zubami. Brzdný výkon poskytujú vynikajúce brzdy Magura MT7 s predným kotúčom s priemerom 203 mm, vzadu sa nachádza menší 180 mm kotúč.

Kolesá sú Newmen Evolution a obuté sú na nich plášte Schwalbe Magic Mary 29×2,4´´ vpredu a Schwalbe Nobby Nic 29×2,4´´ vzadu.

Teleskopická sedlovka je od výrobcu Cube.

Jazda

Ihneď po nasadnutí na e-bike si uvedomíte, že toto nie je len tak nejaký elektrobicykel. Jeho nízka hmotnosť a minimalistické prevedenie sú očarujúce a cítite sa ako na klasickom bicykli.

To sa však razom zmení, keď zapnete motor a začnete naberať prvé kilometre a výškové metre. Bosch Performance Line SX je ľahký motor a v porovnaní s konkurenciou síce nie je najtichší, avšak je rozhodne najsilnejší.

To pocítite v podstate pri všetkých činnostiach, či už je to rozbeh z miesta alebo krátke a strmé stúpanie, prípadne dlhé nekonečné stúpania – motor SX je vynikajúci.

Na výber máte zo štyroch rôznych jazdných režimov, ktoré sú logicky odstupňované.

Keďže batéria má nižšiu kapacitu počas testovania som sa snažil ju šetriť a jazdil som prevažne v móde Tour+, ak som pred sebou zbadal strmý výšľap zvolil som eMTB prípadne Turbo, v závislosti od toho, koľko z batérie mi ešte ostávalo.

Musím však povedať, že aj keď ide o najsilnejší ľahký motor, pocit pri jazde je stále dostatočne prirodzený a netrhá s vami, čo je podľa môjho názoru skvelé.

Ak chcete využiť potenciál motora naplno je nutné jazdiť s vysokou kadenciou. Pri prekročení rýchlosti 25 km/h cítite zvýšený odpor pri šliapaní viac ako pri konkurenčnom motore TQ, ale nie je to nič hrozné, čo by vás malo odradiť od kúpy tohto elektrobicykla.

Osobne ma porcia kilometrov a najmä výškových metrov, ktoré som dokázal prejsť na jedno nabitie prekvapila. V naozaj členitom teréne s množstvom strmých výšľapov som zvládol prejsť 30 km a nastúpať počas nich 1500 výškových metrov, čo vôbec nie je málo.

Samozrejme tieto údaje sú závislé od množstva faktorov ako napríklad jazdecký štýl, hmotnosť jazdca (ja mám 76 kg) alebo teplota vzduchu.

Pri jazde z kopca je AMS Hybrid One44 taktiež výborný. Máte pocit, že idete na klasickom trailovom bicykli. Jeho ťažisko je dostatočne nízko, čo prispieva k dobrému ovládaniu a stabilite nielen v zákrutách.

Musím povedať, že občas som bojoval až s príliš nízkym uložením kľúk, a častejšie som zavadil pedálom o kamene alebo iné prekážky.

Na bicykli som sa však cítil sebavedomo a nemal som problém púšťať sa do strmých vecí alebo do väčších skokov.

Odpruženie na bicykli fungovalo výborne, geometria a prepákovanie spolu ladia a robustnejšia vidlica Fox 36 si svoju úlohu plnila výborne.

Brzdy Magura MT7 sú podľa môjho názoru skvelé a v tomto prípade by im prospelo, keby sa aj na zadnom kolese nachádzal väčší 203 mm kotúč.

Cením aj voľbu plášťov, kde vpredu sa nachádza robustnejší Magic Mary a vzadu Nobby Nic pre lepšie odvaľovanie.

Výborne hodnotím aj prácu elektronického systému SRAM GX Eagle AXS Transmisiion a počas dvoch dní v náročnom teréne som s ním nezaznamenal žiadne problémy.

Aktuality

14:21 48-ročná Janka Keseg Števková vybojovala aj napriek pádu skvelé deviate miesto na Svetovom pohári v MTB maratóne v Haute-Savoie.

Števková spadla v poslednom zjazde, kvôli čomu sa posunula o dve priečky nižšie. Majsterka Slovenska v MTB maratóne Martina Krahulcová skončila na 14. mieste.

11:57 Detaily šialeného výkonu len 23-ročného Franka Van den Broeka, ktorý dotiahol Romaina Bardeta k víťazstvu na Tour de France.

Po 150 kilometroch v úniku dokázal mladý Holanďan ešte hodinu resp. ďalších 40 km pracovať pre relatívne čerstvého Bardeta, ktorý sa k nemu dotiahol po útoku z pelotónu.

11:08 Fotogaléria: Najlepšie momenty 1. etapy Tour de France 2024.

Pozrite si skvelé fotografie z úvodnej etapy Tour de France 2024, ktorú vyhral Romain Bardet po neuveriteľnom výkone v úniku s Frankom Van den Broekom.

09:03 Detaily 2. etapy Tour de France 2024: Trasa, dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Trasa vedie z Cesenatico do Bologne, má kopcovitý klasikársky profil, dĺžku 199,2 km a prevýšenie 1859 m.

Včera 18:07 Romain Bardet zaútočil 50 km pred cieľom, vyhral úvodnú etapu Tour de France a oblečie sa do žltého dresu.

Bardet a jeho tímový kolega Frank Van den Broek išli záverečných 40 km v úniku a po neuveriteľnom výkone sa im podarilo udržať malý náskok pred pelotónom až do cieľa. V šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Wout van Aert.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu