Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Tom Pidcock sa šialeným výkonom prebojoval z posledného miesta na prvé a vyhral Svetový pohár XCC v Crans Montana

Pidcockovi nevyšiel štart a prepadol sa až na posledné miesto. Trvalo mu tri okruhy, kým sa dostal do vedúcej skupiny a napokon sa mu dokonca podarilo zvíťaziť, pričom už o pár dní štartuje na Tour de France.
Martin Sarvaš
Tom Pidcock sa šialeným výkonom prebojoval z posledného miesta na prvé a vyhral Svetový pohár XCC v Crans Montana

Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) predviedol obdivuhodný výkon pri svojom víťazstve pretekov Svetového pohára disciplíne na krátky okruh (XCC) v Crans Montana, len pár dní pred svojim štartom na Tour de France, kde bude jedným z lídrov tímu Ineos.

Pidcockovi nevyšiel štart a z druhého radu sa prepadol až na posledné miesto. Okrem toho ešte v prvom kole spadol, ale ani to ho neodradilo od boja o popredné priečky.

„Nezostávalo nič iné, len ísť stále naplno“

„Určite mi to [preteky] veľmi neuľahčilo,“ poznamenal Pidcock ironicky k jeho nešťastnému štartu. „Vycvakla sa mi noha z pedálu, zrazu som bol vzadu a išli vpredu tak rýchlo, že som začal ešte za všetkými zaostávať.“

„Prísť na takéto preteky po týždňovom etapáku veru nebolo ľahké,“ povedal na margo jeho účasti na pretekoch Okolo Švajčiarska, kde skončil šiesty v celkovom hodnotení.

„Nezostávalo nič iné, len ísť stále naplno. To bola moja taktika – isť na plný plyn. Snažil som sa ísť tak, aby som zvládal dobiehať čas nielen v stúpaniach, ale aj v zjazdoch.“

„Keď som sa dostal dopredu, dosť som trpel, ale snažil som sa držať tempo a nakoniec to stačilo na to, aby som vyhral,“ dodal Tom Pidcock.

Záver pretekov:

Predbehol 30 pretekárov

24-ročný Brit predviedol skvelé technické schopnosti a počas troch okruhov sa mu podarilo predbehnúť 30 pretekárov, vďaka čomu sa pri vjazde do štvrtého kola dostal do 6-člennej vedúcej skupiny.

Na konci štvrtého kola Pidcock zaútočil a tempo s ním udržali iba dvaja jazdci tímu Scott-Sram Mtb Racing Team, Nino Schurter a Colombo Filippo.

Charlie Aldridge (Cannondale Factory Racing) sa síce spolu s ďalšími štyrmi jazdcami dotiahol k vedúcej trojici, ale Tom Pidcock ho do vedenia nepustil.

Pri vjazde do šiesteho okruhu, ktorý bol posledný, Pidcock opäť zrýchlil už pri prejazde cieľovou rovinkou i v nasledujúcom stúpaní po asfaltke. V tomto momente už boli všetci jazdci za ním natoľko unavený, že na jeho útok už neodkázal nikto zareagovať a mladý Brit sa ocitol osamote na čele.

Tom Pidcock si už v závere udržal svoj náskok a po šialenom výkone potvrdil skvelú formu pred štartom na Tour. Na druhom mieste skončil Julian Schelb (Stop&go Marderabwehr Mtb Team) a tretí finišoval Luca Braidot (Santa Cruz Rockshox Pro Team).

V ženskej elite sa stala víťazkou Svetového pohára v XCC v Crans Montana Puck Pieterse (Alpecin-Deceuninck), druhá skončila Alessandra Keller (Thömus Maxon) a na treťom mieste sa umiestnila Anne Tauber (Orbea Factory Team).

Výsledky Svetového pohára v XCC, Crans Montana 2024 – ženy

1. Puck Pieterse: 19:03
2. Alessandra Keller: 19:07 // (+4 )
3. Anne Tauber: 19:07 // (+4 )
4. Loana Lecomte: 19:11 // (+8 )
5. Gwendalyn Gibson: 19:36 // (+33 )

Výsledky Svetového pohára v XCC, Crans Montana 2024 – muži

1. Tom Pidcock: 19:31
2. Julian Schelb: 19:33 // (+2 )
3. Luca Braidot: 19:37 // (+6 )
4. Christopher Blevins: 19:40 // (+9 )
5. Maximilian Brandl: 19:41 // (+10 )

 

Aktuality

14:21 48-ročná Janka Keseg Števková vybojovala aj napriek pádu skvelé deviate miesto na Svetovom pohári v MTB maratóne v Haute-Savoie.

Števková spadla v poslednom zjazde, kvôli čomu sa posunula o dve priečky nižšie. Majsterka Slovenska v MTB maratóne Martina Krahulcová skončila na 14. mieste.

11:57 Detaily šialeného výkonu len 23-ročného Franka Van den Broeka, ktorý dotiahol Romaina Bardeta k víťazstvu na Tour de France.

Po 150 kilometroch v úniku dokázal mladý Holanďan ešte hodinu resp. ďalších 40 km pracovať pre relatívne čerstvého Bardeta, ktorý sa k nemu dotiahol po útoku z pelotónu.

11:08 Fotogaléria: Najlepšie momenty 1. etapy Tour de France 2024.

Pozrite si skvelé fotografie z úvodnej etapy Tour de France 2024, ktorú vyhral Romain Bardet po neuveriteľnom výkone v úniku s Frankom Van den Broekom.

09:03 Detaily 2. etapy Tour de France 2024: Trasa, dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Trasa vedie z Cesenatico do Bologne, má kopcovitý klasikársky profil, dĺžku 199,2 km a prevýšenie 1859 m.

Včera 18:07 Romain Bardet zaútočil 50 km pred cieľom, vyhral úvodnú etapu Tour de France a oblečie sa do žltého dresu.

Bardet a jeho tímový kolega Frank Van den Broek išli záverečných 40 km v úniku a po neuveriteľnom výkone sa im podarilo udržať malý náskok pred pelotónom až do cieľa. V šprinte o tretie miesto bol najrýchlejší Wout van Aert.

Zavrieť reklamu