Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Viktória Chladoňová je prvou juniorkou v histórií, ktorá vyhrala spoločné Majstrovstvá Slovenska a Česka

Viktória Chladoňová a Nora Jenčušová získali pred pár dňami tituly v časovke a skvelú formu potvrdili ziskom zlata aj v pretekoch s hromadným štartom.
Martin Sarvaš
Majstrovstvá Slovenska a Česka v cestnej cyklistike – ženy a juniorky, Jevíčko 2024. Foto: Soňa Niková / Slovenský zväz cyklistiky

Viktória Chladoňová prišla do cieľa ako úplne prvá pretekárka spojených Majstrovstiev Slovenska a Česka, ktoré sa uskutočnili v českom meste Jevíčko a preteky absolvovali na 101-kilometrovej trati spoločne Slovenky aj Češky z kategórií elite aj junioriek.

Chladoňová je tak momentálne majsterkou Slovenska v cestnej cyklistike, v časovke, horskej cyklistike aj cyklokrose.

Striebro medzi juniorkami získala Anna Ržoncová a bronz Sofia Ungerová.

Juniorka Viktória Chladoňová si so 101-kilometrovou trasou po 25-kilometrovom zvlnenom okruhu poradila suverénne. Celé preteky jazdila veľmi aktívne a mala aj „čuch“ na správny nástup.

Od druhého kola bola súčasťou 10-člennej unikajúcej skupiny, aby v poslednom kole zaútočila aj elitným českým ženám s profesionálnymi zmluvami, chvíľu v poslednom kole šla vo dvojici a napokon aj poslednú súperku nechala za sebou, aby do cieľa prišla v epickom sóle.

Slovenská juniorka ešte nikdy v histórii spoločného šampionátu nevyhrala celkovo.

„Od úvodu som sa dnes cítila dobre a vedela som, že mám svoje dobré nohy, tak to chcem využiť a prísť do cieľa zničená, aby som si mohla povedať, že som odviedla maximum,“ povedala po pretekoch Chladoňová. „Dosť fúkalo, takže bolo veľmi ťažké ísť najmä v pasážach proti vetru. Dokonca keď sme ostali dve, tak už úplne. Som rada ako to dopadlo, teším sa.“

V prvej skupine prenasledovateliek bola aj druhá najlepšia Slovenka a ženská majsterka Nora Jenčušová (BePink), ktorá pohodlne získala tretie elitné zlato po sebe. Na pódiu ju doplnili Terézia Ciriaková a Alžbeta Bačíková, ktoré ale prišli do cieľa s väčšími stratami. Chladoňovú doplnili na pódiu juniorky Anna Ržoncová a Sofia Ungerová.

V kategórii ženskej elity prešla cieľom ako prvá Slovenka Nora Jenčušová, ktorá rovnako ako Chladoňová, získala po titule majsterky v časovke aj titul majsterky Slovenska v pretekoch s hromadným štartom. Na druhom mieste skončila Terézia Ciriaková a tretia finišovala Alžbeta Bačíková.

„Dúfala som, že sa trochu zlepší moja forma od časovky, ale moje nohy boli opäť čistý betón,“ priznala Jenčušová. „Mala som iné ambície, chcela som ukázať aktívnejšie preteky, ale prirodzená selekcia to urobila ako urobila, že som ostala vpredu s Češkami sama slovenská žena, keďže Viktória je juniorka, takže výsledok síce hovorí o zlate, no chcela som trochu viac ukázať. Už som sa ani v samom závere, poslednom kilometri, netlačila medzi súperky, lebo som vedela, že tie Češky bojujú o olympiádu, takže som to už v kľude došla,“ dodala Nora Jenčušová.

Výsledky Majstrovstiev Slovenska v cestnej cyklistike, Jevíčko 2024 – juniorky

Výsledky Majstrovstiev Slovenska v cestnej cyklistike, Jevíčko 2024 – ženy

Aktuality

14:35 Detaily legendárneho stúpania Col du Galibier: 23 kilometrov s prevýšením 1182 metrov.

Col du Galibier je horský priesmyk v južnom regióne francúzskych Álp neďaleko Grenoblu. Je to ôsma najvyššie položená spevnená cesta v Alpách a najvyšší bod trasy Tour de France, s vrcholom vo výške 2642 m.n.m.

13:20 Poradňa: 9 tipov, ako si spríjemniť jazdy na bicykli v horúčavách a ako správne dopĺňať tekutiny.

Vedeli ste, že keď ste dehydrovaní, tak ide do pokožky viac krvi, aby sa uvoľnilo teplo, a menej krvi do svalov, do ktorých sa tak dostáva menej kyslíku a živín?

11:42 Vyzerá ako Batman – internet si uťahuje z aero krytky na okuliaroch Dylana Groenewegena.

Čerstvý holandský šampión mal v tretej etape Tour de France nové okuliare Scicon s krytkou na nos, ktorá by mala priniesť lepšiu aerodynamiku. Komentáre na internete ani komentátori na Eurosporte však Groenewegena nešetrili vtipnými poznámkami.

10:58 Fotogaléria: Najlepšie momenty 3. etapy Tour de France 2024.

Pozrite si, ako Biniam Girmay tiež vybojoval historicky prvé víťazstvo pre svoj tím Intermarché na Tour de France.

08:53 Detaily 4. etapy Tour de France 2024: Trasa, dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Tour dnes pokračuje krátkou, ale náročnou horskou etapou, ktorá obsahuje aj legendárne stúpanie Col du Galibier.

Zavrieť reklamu