Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

REPORT: BAJKULA Test weekend 2017

Počas druhého májového víkendu sa pri Horárni v bratislavských Krasňanoch testovali biky štyroch značiek, zlepšovala jazdecká technika, jedol dobrý guláš a utužovala sa pravá, komunitná atmosféra medzi bikermi.
Biker
REPORT: BAJKULA Test weekend 2017


Viac ako testovačka

Počas celého víkendu bikerom prialo počasie – napriek hláseným búrkam bolo teplo, slnečno a traily boli v dokonalom stave. A práve to už od desiatej ráno lákalo testovať biky. Stačilo mať pri sebe 2 doklady totožnosti a mohli ste si vypožičať akýkoľvek bike na hodinový test. A teda, bolo z čoho vyberať. Či už ste fanúšikom naháňania dlhých kilometrov na cesťáku, preferujete rýchle XC biky, enduro špeciály, alebo ste mali chuť vyskúšať jazdenie na biku s elektromotorom, mali ste možnosť – výber bol poriadne široký. V polkruhu stánkov Giant/Liv, Lapierre, Trek a Rocky Mountain bolo rušno počas celého dňa. V nedeľu dve značky bicyklov vystriedali kolobežky Kostka, čo však na návštevnosti neubralo, práve naopak, ľudia sa tešili, že si môžu vyskúšať aj niečo z iného súdka. Proces registrácie prebiehal rýchlo a hladko, a pokiaľ ste museli počkať na vami vytúžený model, dalo sa príjemne občerstviť vo veľkom stane naproti registrácii. Záujem o bikovanie očividne rastie. Testovať prišli takmer všetky vekové kategórie a zástupcovia oboch pohlaví. Zaujímavé bolo vidieť, že množstvo ľudí, prišlo po viac, ako len povoziť sa na zaujímavých bikoch zadarmo. Mnohí prišli s cieľom získať (nové) informácie a dozvedieť sa niečo o rôznych rozmeroch kolies, pohonoch, materiáloch či geometriách. Predsa len, raz vidieť naživo je viac ako stokrát vidieť na internete. Debaty o bikoch sa viedli ako počas jazdenia, tak pri pivečku a to vo veľmi uvoľnej a príjemnej atmosfére. Palec hore usporiadateľom. Na akciu popri testu-chtivých bikerov, prišlo aj množstvo stálic bratislavských trailov, takže občas pripomínala „reunion“ starých kamošov.

Kto chce jazdiť lepšie?

O 14:00 sa začala „Škola technickej jazdy“ (ktorá prebiehala aj počas nedele) a niektorí z návštevníkov prišli len kvôli nej. Dokonca sa našli takí, čo ju absolvovali už minulý rok a chceli sa opäť niekam posunúť, nakoľko sa im minuloročná výučba páčila. Napriek tomu, že obmedzený počet 10 osôb bol prekročený, všetci prítomní sa snažili a naozaj chceli zlepšiť. Začínalo sa na lúke pri Slivovi základnými vecami ako je postoj, brzdenie, či prenášanie hmotnosti. Roman Zemánek (Bajkula), ktorý v Bratislave „odchoval“ už nejednu generáciu bikerov sa snažil všetko dopodrobna ukázať a vzhľadom na svoje skúsenosti vedel ľudom aj jasne vysvetliť, na čo sa im jednotlivé skilly hodia. Dušan Chudík (OZ Pedál), bol jeho pravou rukou a väčšinu vecí prítomným názorne ukazoval. Po základoch sa prešlo k výšlapom a kopírovaiu, resp. prechádzaniu terénnych vĺn a napokon k skákaniu na Krasňanskom traile. Ten pre OZ Pedál navrhol a pomáhal vybudovať Roman z Bajkuly, o. i. aj staviteľ bratislavskej zjazdovej trate Rohatka. Keďže ľudí bolo veľa a atmosféra viac ako motivačná, „výuka“ netrvala 2 hodiny ako bolo plánované, ale takmer 3. Škola technickej jazdy posunula úroveň testovacieho dňa na novú úroveň, a najmä ukázala ako zúfalo niečo takéto v našich končinách chýba. Ľudia totiž boli naozaj disciplinovaní, snažili sa a mali skutočný záujem sa niečo na biku naučiť. Viackrát padla otázka, či sa podobné „tréningy“ nebudú organizovať na pravidelnej báze. Ľudia z Bajkuly nám prezradili, že už pripravujú pre komunitu bikerov nový projekt individuálnych tréningov a aj jednodňových campov. Sme zvedaví a trénerskému tímu držíme palce.

Všetko klaplo

Bajkula test weekend 2017 bola podarená akcia, kde sa dalo okrem zapožičania skvelých bikov aj niečo dozvedieť, prípadne naučiť priamo na trailoch. O úspechu hovoria aj čísla – 140 registrácií a 420 výpožičiek sú skutočne solídne výsledky. To všetko v kamarátskej atmosfére a za nádherného počasia. Organizátorom sa akcia podarila na jednotku, už teraz sa tešíme na budúci rok.

Kompletnú galériu z akcie nájdete tu.

Aktuality

16:28 Peter Sagan sa z Brazílie vrátil naspäť do Európy (+galéria).

Peter Sagan bol so svojím tímom Specialized Factory Racing na úvodnom kole Svetového pohára v horskej cyklistike v brazílskej Mairiporã. Vzhľadom na svoju formu a predchádzajúce zdravotné problémy sa rozhodol v pretekoch neštartovať. Nenastúpi ani do druhého kola svetového pohára, ktoré sa uskutoční už tento víkend, taktiež v Brazílii.

10:37 Dusty Days v Kálnici s účasťou svetových jazdcov!

V kálnickom bikeparku to bude v najbližších dňoch žiť a to poriadne. Uskutoční sa totoiž freeride akcia s názvom Dusty Days, na ktorú sú pozvaní tí najlepší svetoví jazdci!

Včera 12:15 Video: Victor Koretzky sa po pretekoch v XCC pustil do tímového kolegu Vidaurre Kossmanna.

Pretekári tímu Specialized Factory Racing si mali po pretekoch v Short Tracku čo vysvetľovať. Úspešnejší z tejto dvojice Martin Vidaurre Kossmann skončil v sobotu na treťom mieste a Victor Koretzky obsadil 4. pozíciu, s ktorou očividne nebol spokojný.

Včera 11:06 Fotogaléria: Najlepšie zábery z úvodného kola Svetového pohára v XCO v brazílskej Mairiporã.

Úvodné kolo v Brazílii bolo ohromne napínavé a plné zvratov. Najrýchlejšími jazdcami sa napokon stali Švédka Jenny Rissveds a Američan Chritopher Blevins.

Včera 10:51 Jenny Rissveds a Chritopher Blevins ovládli v napínavých pretekoch prvé kolo svetového pohára XCO v brazílskej Mairiporã.

Svetový pohár v horskej cyklistike odštartoval svojou prvou zastávkou v brazílskej Mairiporã. Elitní jazdci zvádzali súboje do úplného konca pretekov a o víťazoch sa rozhodovalo až v poslednom kole.

Zavrieť reklamu