Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

PREDSTAVENIE: Specialized Enduro 2017

Veľké červené S-ko dnes predstavilo kompletne prepracovaný model Enduro, ktorý sa v portfóliu Specializedu objavil prvýkrát pred 17 rokmi. Dnes je na svete už jeho niekoľká inkarnácia, ktorá zostáva verná veľmi charakteristickému dizajnu X-Wing, no vo funkčných detailoch posúva celý bike na najmodernejší level.
Biker


Dve verzie, tri rozmery kolies

Nové rozmery kolies prichádzajú, a tie staršie zostávajú. Nové Enduro preto reaguje kompatibilitou s až troma z nich. Vybrať si môžete z verzie na 27,5-palcové kolesá (Specialized ich nazýva presnejším názvom 650b) a z verzie na 29-palcové, resp. na rozmer 27,5+, ktorý Specialized pomenúva chytľavejším obchodným názvom 6Fattie. V prípade, že si zvolíte tú druhé verziu, obchodník vám ponúkne pri kúpe možnosť vybrať si z 29″ či 27,5+ kolies. Samozrejmosťou je aj možnosť dokúpiť si druhý set kolies a vymieňať ich podľa potreby a nálady. Obe verzie sa mierne líšia v geometrii, a dizajne rámov.

Modernejšia geometria

Nové Enduro je dlhšie, položenejšie, a nižšie ako súčasný model. Príliš krátky predný rámový trojuholník a príliš strmý hlavový uhol boli najčastejšie výčitky na adresu jeho predchodcu. Nový bike tak zodpovedá najnovším trendom v dizajne trailbikov a pretekárskych enduro strojov. Rovnako ako u minulý rok predstaveného nového Stumpjumpera FSR, aj tu nájdete krátku zadnú stavbu spárovanú s dlhším predkom pre stabilitu v rýchlosti a pritom dobrú manévrovateľnosť v zákrutách. Tu sú kľúčové zmeny geometrie v číslach:

  • Položenejší hlavový uhol:
    650b: 65,5
    29/6Fattie: 66
  • Nižší stred:
    650b: 345 mm
    29/6Fattie: 343 mm
  • Kratšia zadná stavba:
    650b: 425 mm
    29/6Fattie 432 mm
  • Dlhšia horná rámová trubka

Vyšší zdvih

Zdvih zadného odpruženia aj sériovo montovaných vidlíc vzrástol u oboch verzií o 10 mm. Kým verzia na kolesá 650b má celých 170 mm, 29-palcové/6Fattie Enduro ponúka 160 mm vpredu aj vzadu.


Prepracovaný dizajn rámu

Celý rám možno nevyzerá na prvý pohľad až tak odlišne, no prešiel viacerými výraznými zmenami na poli funkčného dizajnu.

  • Robustnejší X-Wing
    Charakteristické „X-ko“ tvoriace stred rámu je zosilnené a vytvára tak tuhší rám lepšie držiaci stopu
  • Ložiská s väčším priemerom a robustnejšie vahadlo
    Väčšie ložiská zaručujú dlhšiu životnosť a vyššiu tuhosť, rovnako ako robustnejšie vahadlo
  • Závitový stred
    Nové Enduro posiela preč lisovací stred a nahrádza ho klasickým skrutkovacím, ktorý sa ľahšie servisuje, je kompatibilný s väčšinou kľúk na trhu, a ložiská v ňom vydržia dlhšie
  • Len na pohon 1X
    Pohon 1X11 a 1X12 je v enduro segmente absolútnym štandardom. Nové Enduro preto nedisponuje úchytmi na prešmykač.
  • SWAT úložný priestor
    Rovnako ako minulý rok predstavený Stumpjumper FSR, aj karbónové rámy nového Endura disponujú na spodnej rámovej trubke dvierkami SWAT. Do trubky sa dá uložiť napríklad náhradná duša, energetické gély, alebo náradie zabalené do na to určeného puzdra, v ktorom nebude v ráme hrkať.
  • Vnútorné vedenie kabeláže
    Všetky bowdeny a hadičky sú vedené vnútrom rámu pre čistejší dizajn a ich lepšiu ochranu pred poškodením






Öhlins odpruženie pre S-Works modely

Öhlins predstavuje pre automobilových pretekárov a motorkárov jednu z absolútnych špičiek v odpružení. Švédska firma v spolupráci so Specializedom už niekoľko rokov vyvíja odprženie aj na mountainbiky. Na novom Endure preto nájdete vidlicu a tlmič vyvinuté špeciálne pre tento bicykel – avšak len na absolútnych topmodeloch z línie S-Works. Vzadu sa o luxusný chod s obrovským rozsahom nastavení stará vzduchový tlmič STX Air Shock, a v prípade modelu na 29-palcové/6Fattie kolesá aj vzduchová vidlica RXF 36 vpredu. O tom, ako fungujú, si budete môcť prečítať v ďalšom čísle časopisu Biker.

Na test nového Endura sa môžete tešiť už v ďalšom vydaní Bikera, ktoré vychádza 20. septembra!

Dovtedy si pozrite aspoň toto video.

Foto: Sterling Lorence / Specialized

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu