Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Nastavenie geometrie bicykla fyzioterapeutom

Ak bicykel nie je optimálne nastavený, jazdec môže trpieť častými bolesťami chodidiel, členkov, kolien, krížov, hrudnej či krčnej chrbtice alebo veľmi časté je tŕpnutie rúk.
Biker
Nastavenie geometrie bicykla fyzioterapeutom
Prečo je dobré mať správne nastavený bicykel?

Správnym nastavením posedu a geometrie bicykla vieme redukovať nesprávne zapájanie šliach, svalov a preťažovanie určitých častí tela. Dokážeme tým zamedziť prípadný vznik bolesti, ktorá by sa postupne mohla začať objavovať v rôznych podobách. Najčastejšie sa stretávame s bolesťami členkov, kolien, sedacej časti, chrbtice a ramien, alebo s tŕpnutím rúk a chodidiel.

V prípade dobre nastaveného posedu a správneho sedenia môžeme efektívnejšie využiť našu energiu bez škodlivých vplyvov na naše telo alebo preťaženia niektorých šľachových úponov.

Ako si správne nastaviť bicykel doma?

Nastaveniu bicykla predchádza jeho správny výber. Pri výbere si treba dávať pozor na veľkosť rámu, tá by nemala byť ani príliš veľká, ani príliš malá vzhľadom na výšku cyklistu. Jedna z najdôležitejších vecí pri nastavovaní je správna výška sedadla. Treba dbať na to, aby človek sedel v rovine. Pedál dáme do spodnej úvrate – čiže kľuky, ktoré nám ho držia, sú v danom momente vertikálne. Na strane, ktorá je bližšie k zemi, si položíme pätu na pedál.

Noha by mala byť mierne vystretá, takže nie v pokrčení, ani v úplnom vystretí. Panva by mala byť v rovine a nemala by padať na stranu. Na ďalšie nastavenie je už potrebná väčšia technická zručnosť. Nastavenie sedadla v horizontálnej osi je náročné. Najjednoduchší spôsob nastavenia je v sede na bicykli. Je potrebné uchopiť riadidlá a pri pohľade cez svoje pokrčené koleno by ste mali vidieť približne miesto, kde sa začínajú šnúrky na topánke.

V tomto prípade musia byť kľuky v horizontálnej polohe, čiže rovnobežne so zemou. To je základné nastavenie, ktoré si človek môže urobiť doma. Nastavenie výšky a sklonu predstavca riadidiel je zložitejšie na technické vybavenie a takéto nastavenie by mal robiť spravidla odborník.

Na čo si pri nastavovaní bicykla treba dať pozor?

Veľa ľudí, najmä žien, má tendenciu nastaviť si výšku sedadla tak, aby dočiahli na zem. Vďaka tomu sa síce cítia bezpečnejšie v rizikových situáciách, ale nastavenie bicykla nie je optimálne a spôsobuje nadmerné ohýbanie nôh. Ďalším extrémom sú ľudia, ktorí si nastavujú posed príliš vysoko. V tomto prípade sa panva, zadok a tým pádom aj chrbtica počas šliapania preklápa z jednej strany na druhú.

Dochádza k nadmernému zapájaniu svalov, ktoré by sme pri bicyklovaní ani nemuseli zapájať, alebo by sme ich zapájali symetricky v rámci normálneho napätia. Ďalší atribút, na ktorý ktorý si treba dať pozor, je charakteru. Dnes už často výrobcovia používajú skrutky, ktoré sa natavujú a doťahujú podľa momentu dotiahnutia v newtonoch. Pre zamedzenie posunutia sedla v kritickej situáciií je potrebné používať špeciálne momentové kľúče, aby sa jednotlivé skrutky dotiahli tak, ako je určené výrobcom.

Kedy je dobré dať si nastaviť bicykel?

Ľudia si väčšinou bicykel nenastavujú. Nastavia základnú vec, výšku sedadla, ktorú však nie vždy trafia. Čiže po kúpe nového bicykla zostáva nastavenie rovnaké ako to z výroby. Z nastavenia bicykla, ktoré nie je optimalizované, potom vyplývajú časté bolesti chodidiel, členkov, kolien, krížov, hrudnej či krčnej chrbtice alebo veľmi časté tŕpnutie rúk.

Tieto bolesti sa dajú redukovať správnym nastavením geometrie posedu. Vždy, keď cítite bolesť či obmedzenie, a máte podozrenie, že sa vám niektorá časť tela preťažuje alebo napína viac, je namieste uvažovať o správnom a individuálnom nastavení.

Môže nám správne nastavenie pomôcť zvýšiť výkon?

Samozrejme, môže. Nastavenie využívajú najmä vrcholoví športovci alebo športovci, ktorí sa pripravujú na súťaž a chcú svoj výkon posunúť za hranicu svojho doterajšieho maxima. Vo svojej praxi sa často stretávame s tým, že veľké množstvo vrcholových športovcov, dnes často aj takzvaných „hobíkov“, si vyberá „race-ové“ posedy (pretekárske posedy). Posedy tohto typu sú však úplne odlišné.

Pri maratónoch alebo cestných výletoch, keď cyklista prejde dlhšie vzdialenosti, je tento posed nekomfortný. Často v ňom ide za hranicu svojho optimálneho výkonu, v ktorom si vie udržať svoje tempo dlhším čas. Správnym nastavením dokážeme zefektívniť moment šliapania do pedálov, korigovať to, ktoré svalové partie, v ktorom čase a v ktorej fáze otočenia pedálov sa zapájajú. Tak môžeme zlepšiť samotnú výkonnosť a efekt trénovanosti.

Nastavenie bicykla vo FYZIO KLINIK

Na bicykli som vyrastal. Preto viem veľmi dobre zhodnotiť a vcítiť sa do pocitov človeka, ktorý sedí oproti mne a rozpráva mi o svojich bolestiach a pocitoch pri šliapaní na bicykli. Pred samotným nastavením geometrie bicykla alebo geometrie posedu si robíme analýzy kriviek chrbtice daného cyklistu. Zohľadňujeme viaceré atribúty, napríklad, ako má nastavenú panvu, ako a kde má posťahované jednotlivé svaly a prečo.

Do úvahy berieme, či cyklista absolvoval nejakú operáciu, napr. operáciu kolena alebo výmenu bedrového kĺbu. Pri dorastencoch a junioroch dbáme na to, ako vyrástli, alebo či sú ešte stále vo fáze rastu. Tieto atribúty sa bežne neriešia. Vezmime do úvahy, že počas bežného výletu alebo tréningu na bicykli urobíme niekoľko tisíc otočení pedálmi a naše nohy robia neustále jeden pohyb.

Ak je noha alebo nastavenie chodidla či kolena vyosené z geometrie, dochádza k narúšaniu celého tela, čo nie je optimálne ani pre geometriu, ani pre biomechaniku kĺbov. V prípade bolestí rôznych častí tela vieme úpravou posedu urobiť bicykel šetrným, ergonomickým pre kĺby a svaly a zároveň dokážeme eliminovať bolesť. Samotné nastavenie robíme pomocou slow-motion analýz, video-analýz, v ktorých rozoberáme jednotlivé uhly a dĺžky z rôznych pohľadov.

Zameriavame sa na celkovú biomechaniku pohybu nôh, trupu, ramien, panvy a rúk. Prihliadame na špecifiká jednotlivca či prispôsobujeme nastavenie bicykla prípadným problémom s pohybovým aparátom. K samotnému nastaveniu geometrie bicykla pridávame v prípade potreby ďalšie úpravy vo forme rôznych komponentov alebo korekcií. Ak treba, cyklistovi vkladáme do topánok špeciálne ortopedické vložky alebo rôzne korekčné pomôcky.

V rámci komplexnej fyzioterapeutickej liečby je nastavenie bicykla možným zefektívnením procesu rehabilitácie a naši klienti sa tak oveľa skôr môžu vrátiť k svojmu obľúbenému športu alebo vrcholovým výkonom.

Správne nastavenie môže pomôcť zvýšiť výkon. Využívajú to najmä vrcholoví športovci alebo športovci, ktorí sa pripravujú na súťaž.

Aktuality

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Včera 17:03 Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx.

„V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.

Zavrieť reklamu