Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Felt Decree 2

Nekorunovaný vládca trailov
Hodnotenie: 3.5/5
4 199
Biker

Značka Felt má hneď niekoľko inovatívnych systémov odpruženia, ktoré si zaslúžia pozornosť. Model Decree so zdvihom 140 mm využíva namiesto tradičného čapu flexiu hornej vzpery zadnej stavby. Tento systém znižuje hmotnosť, nutnosť častej údržby (spojenej s výmenou/čistením ložísk) a prepružujúce vzpery zadnej stavby zároveň fungujú ako pružina.

Hore, dolu a odznova
Prvú vec, ktorú si na Decree uvedomíte okmažite po nasadnutí, je to, aký neskutočne rýchly tento bike v skutočnosti je. To je dané jednak dobre zvoleným obutím, ktoré sa rýchlo odvaľuje, a tiež celkovou hmotnsoťou 12,6 kg vo veľkosti XL. Jazda je nesmierne komfortná – poddajné tlmenie sa vynikajúco vyrovnáva aj s tými najmenšími nerovnosťami. Vďaka tomu sa 27,5″ kolesá dokážu hravo predrať aj cez náročnejší terén, a to aj v prípade, že ste leniví (alebo sa vám skrátka nechce) vstať zo sedla. Pohodliu určite pomáhajú aj karbónové rajdy a penové gripy ESI – na Decree teda kilometre ubiehajú veľmi rýchlo. Pri jazde do prudších stúpaní je však stiuácia trošku komplikovanejšia. Odpruženie si robí svoju prácu výborne – no pomerne položený sedlový uhol (73°) núti jazdca nakláňať sa nad rajdy a napriek tomu zvykne predné koleso strácať kontakt so zemou. Pri jazde zo sedla je rám tuhý a nehojdá sa ani pri prudlých zášľapoch – zadná stavba sa hýbe minimálne a akcelerácia je rapídna.


Skvelé odpruženie

Systém odpruženia FAST spolu s tlmičom Monarch Debonair znamenajú progresívnu krivku chodu, takže Decree vás „núti“ jazdiť čoraz rýchlejšie a agresívnejšie. Začiatok chodu je neuveriteľne citlivý, pričom vzhľadom na celkovú progresivitu sa bike nezanára do zdvihu ani pri preťaženiach v zákrutách či na odrazoch. Vidlica Pike fungovala bezchybne, aby sa však aspoň trochu vyrovnala progresivite rámu, museli sme do nej vložiť tri vymedzovacie tokeny. Kým prejav odpruženia na nás skutočne zapôsobil, celková geometria rámu až tak nie a nejde len o položený sedlový uhol. Reach 465 mm pri veľkosti XL nepatrí medzi najdlhšie, zato sedlová rúrka je poriadne dlhá (550 mm), takže musíte byť skutočne vysokí, aby vám bike sadol. 66,5° hlavový uhol a stred vo výške 340 mm sú fajn, no napriek možnosti zmeny geometrie by sme uvítali, keby bol bike dlhší, nižší, položenejší a mal ostrejší sedlový uhol. Zmenou geometrie pomocou „flip chipov“ totiž dosiahnete len jednu z týchto vecí – bike trochu položíte.

Kvalitne vybavený
Tlmič Monarch Plus s expanznou nádobkou pomáha udržať bike absolútne pod kontrolou aj pri dlhých zjazdoch a podtrhuje jeho enduro potenciál a schopnosti. Tie trošku obmedzuje kokpit, presnjšie 70 mm dlhý predstavec. Aj keď sme fanúšikmi pohonov 1×11, musíme uznať že prešmykovač od Shimana je to najlepšie, čo dnes na trhu zoženiete, ak potrebujete využívať viacero prevodníkov. Ako prešmykovač, tak aj 11-kolový šalter radili v XT presne, ostro a rýchlo, takže sa hravo vyrovnali konkurencii zo Sramu. Z hľadiska komfortu pri jazde, prejavu odpruženia a schopnosti okamžite akcelerovať je Decree 2 bike, v ktorého sedle budete radi tráviť čas aj na skutočne dlhých výjazdoch. Inovatívny systém odpruženia však mohol byť spárovný s o niečo agresívnejšou geometriou.

Hodnotenie
Rýchly a komfortný trailbike, ktorého celkový potenciál však trochu obmedzuje geometria.
Plusy:
– prejav a chod systému odpruženia FAST
– dobre zvolená výbava od RockShoxu a Shimana
Mínusy:
– položený sedlový uhol
– dlhý predstavec

Špecifikácia:
Rám:
Felt Trail, UHC Advanced + TeXtreme karbón, zdvih 140 mm Tlmič: RockShox Monarch Plus R Vidlica: Rock Shox Pike RC, zdvih 150 mm Pohon: radenie Shimano XT, 2×11, prešmykovač: Shimano XT, prehadzovač Shimano XT, 11-kolo, kľuky Shimano XT Kolesá: DT Swiss M1900, plášte Schwalbe Nobby Nic 27.5×2.35″ Rajdy/Predstavec: Felt MTB, karbón, 760 mm/Felt MTB, 70 mm Sedlovka/Sedlo: Rock Shox Reverb Stealth/WTB Volt Race
cena: 4 199 €
web: www.feltbicykle.sk
hmotnosť: 12,43 kg (bez pedálov vo veľ. M)

Aktuality

17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu