Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: CTM Rawer Pro

Hoci Rawer vyzerá veľmi podobne ako populárny enduro bike Scroll, je z trošku inej sorty. Nie je ani taký dlhý, ani taký nízky, a nemá tak položené uhly. Tvorí tak „použiteľnejšiu" alternatívu, ktorá sa točivými a menej náročnými singláčmi prediera o niečo efektívnejšie. Kompaktnejšie rozmery a strmšie uhly sa ľahšie pretkávajú pomedzi stromy, a aj doletieť skok, ktorý si žiada poriadne potiahnutie za rajdy, je na Raweri tak nejak ľahšie
Hodnotenie: 4/5
1 899
Biker
Test: CTM Rawer Pro

Plášte, ktoré netreba vymieňať, sú na biku pod 2 tisícky úplná rarita

Teleskopická sedlovka

 Všestranná geometria

Slabšia vidlica

Nedostupné väčšie veľkosti

Občas nevyvážený
Štvorčapové zadné odpruženie patrí rozhodne k tým aktívnejším – ako pri brzdení dolu rozbitým trailom, tak pri pedálovaní. To spolu s relatívne položeným sedlovým uhlom zabezpečuje na technickejších výšľapoch maximálnu trakciu zadného kolesa, no akonáhle sa zo sedla postavíte, prichádza k slovu páčka pomalej kompresie, ktorá pohojdávanie sa výrazne upokojí. Zadku, ktorý nerovnosti požiera s veľkoobjedmovým tlmičom DebonAir naozaj hladne, vidlica nie vždy stíha robiť rovnocenného sparing partnera. Veľké nárazy, s tými si uzamykateľný Sektor poradí hravo a s uspokojivým čvachnutím, no keď ich príde viacero za sebou v rýchlom slede, začne sa dusiť. Predné odpruženie je tu rozhodne najslabším článkom výbavy, čo je trochu škoda. Na biku by sme uvítali lepšiu vidlicu na úkor teleskopickej sedlovky. Tá síce rozhodne je pre zákazníkov lákadlom a v tejto cenovej hladine skôr výnimočným úkazom, no jej cena pri následnom dokúpení je pravdepodobne nižšia, než budete musieť zaplatiť za výmenu vidlice za lepšiu. Rock Shox Sektor, ktorý na biku nájdete teraz, však rozhodne nie je pri jazde žiadnym utrpením, a teleskopka výrazne zvyšuje fun factor akéhokoľvek aspoň trochu vlnitého trailu.

Skvelé gumy
Isté výhrady sme mali aj k z výroby príliš vysoko umiestnenému kokpitu. Ten si však vyžiadal len pár minút s inbusom aby sa dostal tam, kde sme ho chceli mať. V CTM nám potvrdili, že ako kokpit, tak vidlica budú na budúcoročnom modeli vymenené za lepšie. Čo si však výmenu rozhodne nežiada, sú plášte – podobne ako na väčšine gravity bikov CTM, aj tu z relatívne zriedkavo používanej ponuky značky WTB. Vpredu aj vzadu tu nájdete model Trail Boss s relatívne neagresívnym dezénom, no výrazne objemnými proporciami. Oblý profil posiaty menšími štuplami bez výrazných hluchých miest krásne prechádza z priamej čiary do náklonu, a keď už pustí, urobí tak maximálne predpovedateľne.

Skutočný allmountain
Celkovo sa na Raweri jazdí tak nejak prirodzene a od dvojciferných najazdených kilometrov maximálne sebavedomo. Doma bude ako na technických singletrackoch, tak na tých, s ktorými sa míňate s XC hardtailami, a cez víkend hravo naskáče modrú freeridovú lajnu v bikeparku. Komponenty najvyššieho z troch modelov zvolené presne tak, aby lichotili zameraniu bicykla, a tak si netreba zvykať absolútne na nič. Škoda len, že v ponuke nie je väčšia veľkosť. Terajšie L-ko plnohodnotne obslúži jazdcov maximálne do 185 cm. Tí vyšší urobia lepšie, ak počkajú do budúceho roka, kedy do ponuky pribudne aj veľkosť XL – a to u viacerých modelov z portfólia.

Zrejme najvšestrannejší bicykel v ponuke CTM. Za tú cenu mu k dokonalosti chýba len lepšia vidlica.
1899 € (v letnom výpredaji za 1585 €)
www.ctm.sk

Rám: Alu 6061 Vidlica: Rock Shox Sektor 140 mm Tlmič: Rock Shox Monarch RT DebonAir 140 mm Pohon: prehadzovač SRAM GX 10-rýchlostný, prešmykač SRAM GX, radenie SRAM GX, kľuky Shimano GX 36/22 Kolesá: ráfiky WTB ST i23, náboje Novatec alloy, plášte WTB Trail Boss TCS 2,25 Brzdy: SRAM DB5 (180/180) Rajdy/Predstavec: CTM rise bar 760/CTM XC Light Stem 75 mm Sedlovka/Sedlo: Rock Shox Reverb 125 mm/WTB Volt Hmotnosť: 14,36 kg (L, bez pedálov)

Aktuality

13:01 Mathieu van der Poel je bez Van Aerta suverénnym favoritom monumentu Okolo Flámska.

Mads Pedersen síce na pretekoch odštartuje, ale po tvrdom páde na Dwars door Vlaandren, pri ktorom utrpel početné pomliaždeniny a odreniny, sú jeho šance na výhru určite nižšie.

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu