Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Foto

Test: Fotoaparát Canon EOS 6D Mark II

Druhá verzia 6D ďalej stavia na poslaní cenovo dostupného plnoformátu.
Hodnotenie: 4/5
2 099
Biker

Plastové telo síce nevyzerá byť také kvalitné, ako majú najvyššie modely z kovu, no svojimi rozmermi pôsobí v rukách stále pohodlne a výkonne. Telo je pritom veľmi dobre utesnené proti elementom, žiaden z panelov neprepružuje ani nevŕzga a patrí medzi najľahšie fullframy na trhu – a to ocenia najmä tí, ktorí budú foťák nosiť na chrbte do nehostinných podmienok – napríklad bikeri. Ergonomicky ide o takmer identickú kópiu nižšieho modelu 80D, ktorý sme testovali začiatkom minulého roka. Chýbajú tu teda obľúbené ovládacie prvky z najvyšších modelov ako joystick na rýchly výber ostriaceho bodu, ten však bude chýbať len ostrieľanému Canonistovi. Samotná obsluha sa učí rýchlo a pohotovo reagujúci trojpalcový dotykový displej ju ešte uľahčí.

 

Výrazný skok vpred

Jednou z našich výhrad pri prvej 6D-čke (ktorú sme svojho času testovali tiež), bolo rozmiestnenie ostriacich bodov len okolo stredu snímača. Nový model sa stále krajov snímača trochu ostýcha, no počet ostriacich bodov narástol na 45 a z nich sú všetky krížového typu. Ostrenie na rýchlo sa pohybujúce a najmä približujúce sa objekty stále nepatrí medzi tie najsilenejšie stránky, no je podstatne lepšie. Kontrastne oblečeného jazdca dokáže pod skúsenou rukou vo väčšine prípadov trafiť správne. Pri kontinuálnom snímaní však systém občas vypadne z hry a v prevažne ostrej sekačke sa nájde aj zopár neostrých kúskov. Keď už sme pri kontinuálnom snímaní, 6D Mark II dokáže nasnímať 6,5 snímky za sekundu, čo je celkom slušný údaj a na väčšinu bikerských situácií viac ako bohato stačí. Existuje aj možnosť označiť na dotykovom displeji pohybujúci sa objekt a nechať foťák sám sledovať ho a ostriť naň. To vo všeobecnosti funguje oveľa lepšie na otvorenom priestranstve ako v lese pomedzi stromy, no aj tak sa foťáku darí prevažne dobre udržať ostriace body na bikerovi. Nutná je však aj aktívna spolupráca rúk, keďže biker nesmie vyjsť zo záberu v strede nahustených ostriacich bodov.


Plnoformátový snímač dokáže perfektne odseparovať jazdca od zvyšku scenérie.

Objektív: EF70-200 mm f/2,8L IS II USM
Clona:
f2,8
Uzávierka:
1/2 000
Ohnisková vzdialenosť:
200 mm
ISO:
1 600

 

Čo ten dynamický rozsah?

V praxi fotenia v lese sa nová 6D-čka používa veľmi príjemne. Je pravda, že benefitom plnoformátového snímača budete musieť obetovať hmotnosť aj miesto v ruksaku, no telo pôsobí odolne a možnosť zaklopiť displej a ochrániť ho tak je rovnako vítaná. Batéria má veľmi dobrú výdrž a zabudované Wi-Fi a GPS moduly ponúkajú ďalšie možnosti priameho spravovania fotiek priamo na trailoch. V prvých online testoch sa popísalo mnoho o dynamickom rozsahu (pomeru medzi maximálnou a minimálnou intenzitou svetla – teda rozsah medzi najbelšími bielymi a najčernejšími čiernymi na fotke), primárne o jeho celkom nízkej hodnote. Pri fotení v lese na pravé poludnie, keď ostré slnko dopadá na zem pomedzi konáre a vytvára veľmi svetlé miesta striedajúce sa s tmavými, sme síce mali v postprocese občas problém fotku „zachrániť“, no dané podmienky sú veľkým testom pre akýkoľvek foťák a nová 6D-čka sa s nimi popasovala minimálne uspokojivo.


Dynamický rozsah síce nie je najvyšší, no stále úplne stačí na to, aby sa dal tmavo oblečený jazdec fotiť oproti slnku.

Objektív: EF16-35 mm f/2,8L IS III USM
Clona:
f2,8
Uzávierka:
1/400
Ohnisková vzdialenosť:
16 mm
ISO:
160

 

Jasný benefit

Najväčším lákadlom na celom foťáku však bude bez diskusie už spomínaný plnoformátový snímač. Ten otvára prístup k obrovskej ponuke vynikajúcich EF skiel Canon a malá hĺbka ostrosti (ostrý objekt, rozostrené pozadie), ktorú s ním docielite, je v mnohých situáciách na nezaplatenie. Objekt tak „vyskočí“ pred pozadie a celá fotka pôsobí čistejšie. Hodnotiť videovýstup si príliš netrúfame, no čisto papierovo je trochu škoda, že sa do novej 6D-čky nedostalo ani rozlíšenie 4K, ani výstup na slúchadlá. Profesionálnych videografov tak zrejme neosloví, no tým, ktorým stačí Full HD výstup so 60 fps, ponúkne spomínanú malú hĺbku ostrosti a zabudovanú digitálnu stabilizáciu, ktorá v spolupráci s interne stabilizovanými sklami Canon dokáže veľmi dobre upokojiť roztrasený obraz. Tieto dve vlastnosti dokážu byť pre začínajúcich filmárov prechádzajúcich z low-endových zrkadloviek obrovským skokom vpred.


Priamo sa približujúci jazdec pretínajúci miesta na priamom slnku a v tieni ostriaci systém vytrápilo. Ostré boli približne dve tretiny fotiek.

Objektív: EF70-200 mm f/2,8L IS II USM
Clona:
f2,8
Uzávierka:
1/500
Ohnisková vzdialenosť:
88 mm
ISO:
640

Novú 6D Mark II teda nehodnotíme ako revolučný fotoaparát, no napriek tomu si určite nájde svojich nadšených majiteľov presne tak ako jeho predchodca, ktorý mnohým verne slúži dodnes k maximálnej spokojnosti. Mnohé z jeho vlastností kúpite už v takmer totožne vyzerajúcom, a pritom výrazne lacnejšom modeli 80D. Naviac však ponúkne vyššiu obrazovú kvalitu a bezkonkurenčné výhody súvisiace s plnoformátovým snímačom. Ak vám záleží práve na nich, nová 6D-čka má potenciál robiť vám radosť dlhé roky.

 

Názor testera

Canon EOS 6D Mark II ponúkne presne to, čo kedysi jeho predchodca – všetky výhody spojené s plnoformátovým snímačom za minimálnu cenu. Neohúri bleskovou rýchlosťou snímania ani neuveriteľnou presnosťou ostrenia, no to ani nie je jeho cieľom. Je teda trochu škoda, že sa objavuje práve vo fototeste Bikera, ktorý sa už tradične zameriava práve na tieto dva parametre. Ak však milujete výzor fotiek s malou hĺbkou ostrosti, hľadáte všestranný foťák, ktorý má potenciál vás fotografiou živiť, a chcete si čo najlacnejšie kúpiť lístok k tým najlepším objektívom Canon, nová 6D-čka je dobrá voľba.

 

Cena 2099 € (telo)
Kontakt www.canon.sk

 

Text & foto: Filip Stifler Nagy

Aktuality

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Včera 17:03 Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx.

„V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.

Včera 16:13 Rozhovor: Pred dvoma rokmi sa začala písať druhá etapa Kaktus Bike, ktorý má nového majiteľa. Akým smerom sa Kaktus vydá?

Slovenská sieť cykloobchodov Kaktus Bike neustále rastie. Za posledné dva roky expandovala mimo Bratislavy – do ďalších piatich slovenských miest. O čom bude jej 30. rok fungovania?

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu