Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Správny nápoj na doplnenie energie na biku

Keď idete na bike, fľaša s nápojom na doplnenie energie je nevyhnutnosťou. Ako si však správne vybrať? V prvom rade musí byť fľaša praktická – ľahká na nosenie, nerozbitná, uzatvárateľná. Takých je na trhu určite viac, ešte dôležitejší je však ich obsah.
Biker


Ak cukry, tak najlepšie prírodné

Počas športového výkonu potrebujeme priebežne dopĺňať energiu, a jej rýchlym zdrojom sú, ako inak, cukry. Pre nešportujúcu populáciu možno nepriatelia, pre bikera však úplne samozrejmá súčasť nápoja na fyzickú aktivitu. Dôležité však je pozrieť sa na to, z akého zdroja cukry pochádzajú a aké je ich spektrum. V prvom rade by malo ísť o cukry pochádzajúce z prírodných zdrojov, v tomto je okrem riedených ovocných džúsov výbornou voľbou radler, samozrejme bez obsahu alkoholu.

Potvrdila to analýza Výskumného ústavu potravinárskeho, súčasť Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra, ktorý v novembri minulého roka skúmal zloženie 8 vybraných nealkoholických nápojov z rôznych kategórií. Podľa výsledkov analýzy má medzi skúmanými nápojmi najpestrejší profil cukrov pochádzajúcich z prírodných zdrojov nápoj Zlatý Bažant Radler 0.0%, prvý radler úplne bez obsahu alkoholu u nás.

Okrem fruktózy, glukózy a sacharózy obsahuje tento nápoj z piva a prírodnej limonády aj maltózu, teda sladový cukor. Ten sa v nápoji vyskytuje práve z dôvodu obsahu nealkoholického piva, ktoré sa vyrába z jačmenného sladu. Na bike teda dokonalá štvorica rýchlych zdrojov prírodnej energie.

Zoberte na bike antioxidanty

To však nie je zďaleka všetko, čo o nealko nápojoch zistili odborníci z výskumného ústavu. Medzi skúmanými sýtenými ochutenými nápojmi mal jednoznačne najvyšší obsah antioxidantov meraných ukazovateľom AOXA, antioxidačná aktivita, opäť nápoj Zlatý Bažant Radler 0.0%. „Z pohľadu človeka, ktorý sa pohybuje v oblasti zdravej výživy, je uvedené zistenie antioxidačnej aktivity nápojov Zlatý Bažant Radler 0.0% pozitívnym prekvapením.

Antioxidanty sú v našej výžive kľúčové najmä pre ich schopnosť zachytávať voľné radikály – nestabilné molekuly, ktoré spôsobujú poškodenie bunkových štruktúr,“ hovorí Kristína Krištúfková, odborníčka na výživu a ochranu zdravia. Dôvodom vyššieho obsahu antioxidantov v nápoji je zastúpenie polyfenolických látok z chmeľu a sladového jačmeňa, ako aj použitie prírodných ovocných štiav. A prírodné antioxidanty na výlete v prírode – to je priam dokonalá kombinácia.

Sodík a draslík v dobrom pomere

Ako športovci určite viete, aký je dôležitý vo výžive správny pomer medzi sodíkom a draslíkom – nízky obsah sodíka a vyšší obsah draslíka má podľa odborníkov na výživu ochranný účinok na organizmus. „Draslík a sodík sú zodpovedné za elektrolytickú rovnováhu organizmu na bunkovej úrovni, čo je kľúčové najmä pre správne fungujúci prenos nervových impulzov, kontrakciu svalstva a viacero ďalších funkcií,“ hovorí Kristína Krištúfková.

Dosiahnuť správny pomer týchto minerálov v bežnej výžive vzhľadom k miere používania kuchynskej soli však nie je vždy jednoduché. Možno prekvapivo má Zlatý Bažant Radler 0.0% vhodne vyvážený pomer sodíka a draslíka, čím opäť vynikol medzi testovanými ochutenými sýtenými nápojmi.

Otvoriť a zatvoriť je W0,0W

Nápoj Zlatý Bažant Radler 0.0%, prvý radler úplne bez obsahu alkoholu, potešil svojimi osviežujúcimi príchuťami Citrón a Citrón-Baza-Mäta športovcov už v minulom roku. Tí si ho obľúbili najmä ako výborný nápoj na doplnenie energie po fyzickej námahe. Počas samotného športového výkonu však malo jeho balenie v plechovke či sklenej fľaši jednu veľkú nevýhodu – biker ho musel vypiť na jeden krát a nemohol si ho pribaliť so sebou na priebežné doplnenie energie.

Dnes je však táto lahôdka dostupná už aj v praktickej pollitrovej PET fľaši, vďaka ktorej môžete nápoj nielen ovoriť, ale aj zatvoriť. V kombinácii s benefitmi z pohľadu výživy to môže byť pre športovca ten správny energy drink na bike do jarnej prírody.

Viac na: www.zlatybazant.sk

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu