Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Skvelý Sagan skončil v Paríži druhý, zvíťazil Cavendish

Špurt na Elyzejských poliach opäť ovládol Mark Cavendish. Peter Sagan prepísal ziskom zeleného dresu históriu slovenskej cyklistiky.
Biker

Radosť Marka Cavendisha po víťazstve v 20. etape Tour de France. Foto: SITA/AP

 

Brit Bradley Wiggins sa stal celkovým víťazom 99. ročníka cyklistických pretekov Tour de France, ktoré boli úspešné aj pre Slovensko zásluhou triumfu Petra Sagana v bodovacej súťaži.

Slávne podujatie vyvrcholilo v nedeľu záverečnou 20. etapou z Rambouillet do Paríža, hromadný šprint na Elyzejských poliach po 120 km vyhral Mark Cavendish. Brit zavŕšil dominanciu tímu Sky na 99. ročníku.

Na Elyzejských poliach vyhral už štvrtýkrát v kariére a celkovo dosiahol 23. triumf na Tour de France.

Peter Sagan napokon na záver svojej premiérovej „starej dámy“ obsadil 2. priečku, tretí finišoval v cieli Austrálčan Matthew Goss. „Chceli sme dokončiť našu prácu a pripraviť v závere najlepšiu pozíciu pre Marka Cavendisha. Teším sa, že sa nám to podarilo. Stále si zvykám, že som prvý britský víťaz Tour. Môžem len povedať, že misia sa naplnila,“ povedal do mikrofónu Eurosportu Wiggins.

 

Obrazom: Dvadsiata etapa Tour de France

 
Radosť víťaza tohtoročnej Tour de France Bradleyho Wigginsa na pódiu v Paríži. Foto: SITA/AP
 
 
Wiggins sa stal prvým Britom, ktorý triumfoval na Tour de France. Tridsaťdvaročný jazdec tímu Sky dosiahol najväčší úspech svojej kariéry na ceste.

V celkovom účtovaní po 3488 km mal pred tímovým kolegom a krajanom Christopherom Froomom náskok 3:21 min.

Tretí skončil Talian Vincenzo Nibali s odstupom 6:19 min.

Peter Sagan naplnil svoje ambície a zelený dres, ktorý si obliekol po prvý raz v druhej etape, doviezol až do Paríža.

Stal sa prvým Slovákom, ktorému sa podaril tento úspech. V celkovom poradí skončil 22-ročný jazdec tímu Liquigas-Cannondale na 43. mieste. Peter Velits skončil na 99. ročníku na 27. pozícii a jeho brat a tímový kolega v Omega Pharma-QuickStep Martin na 90. priečke.

 
Peter Sagan prepísal históriu slovenskej cyklistiky, na pódiu v Paríži sa tešil ako víťaz bodovacej súťaže v zelenom drese.  Foto: SITA/AP
 
Nedeľňajšia etapa bola s výnimkou časoviek najkratšou na 99. ročníku. Úvod bol pokojný, za prvú hodinu prešiel pelotón len 31,7 km. Súťažiť sa začalo až na ôsmich okruhoch po Elyzejských poliach. Vpredu jazdil aktívne Jens Voigt, ktorý bol lídrom sedemčlennej skupiny.

Pri vjazde do posledného kola bol vpredu už len s Ruiom Albertom Costom a Sébastienom Minardom. Na čele pelotónu pracovali šprintérske tímy, vidieť bolo aj Liquigas i Sky so žltým Wigginsom a v koncovke si to medzi sebou rozdali špurtéri.

Cavendish sa odhodlal k dlhému špurtu a tešil sa z tretieho etapového úspechu na 99. ročníku. „Táto Tour de France bola pre nás veľmi úspešná. Dnes som to skúsil na dlhý špurt a vyšlo mi to. Je to krásne víťazstvo, veľmi som chcel uspieť na Elyzejských poliach. Je neuveriteľné, ak pre vás pracuje cyklista v žltom drese. V závere bolo dôležité udržať si v poslednej zákrute správnu rýchlosť. Vedel som, že som si ju udržal, a tak som nastúpil. Toto je najúžasnejší dojazd na svete,“ povedal pre Eurosport Mark Cavendish.

Video: Profil 20. etapy

 
Súboj Petra Sagana a Marka Cavendisha v záverečnom špurte 20. etapy Tour de France. Foto: SITA/AP
 
 
Okrem Wigginsa i Sagana si víťazné dresy v Paríži v nedeľu po etape prevzali aj najlepší vrchár Thomas Voeckler z Francúzska (biely dres s červenými bodkami) i najlepší mladý jazdec Tejay van Garderen z USA (biely dres).

Najbojovnejším pretekárom 99. ročníka sa stal Dán Chris Anker Sörensen. Súťaž tímov vyhral RadioShack-Nissan. Sagan tento rok v bodovacej súťaži jasne dominoval, v konečnom hodnotení zdolal Andrého Greipela o priepastných 141 bodov.

„Dnes som chcel veľmi vyhrať. Zdolať Cavendisha však bolo veľmi ťažké. Som šťastný z výsledkov na tejto Tour, vyhral som tri etapy, mám zelený dres. Prekvapil som sám seba. Určite sa ešte môžem zlepšovať, to je isté. Prichádzajú olympijské hry, majstrovstvá sveta, sezóna sa ešte nekončí,“ povedal pre Eurosport Peter Sagan, ktorý sa v Paríži zoznámil aj s bývalým skvelým šprintérom Mauriceom Greenom.

 

Neoficiálne výsledky – Tour de France:

20. etapa (Rambouillet – Paríž, 120 km): 1. Mark Cavendish (V. Brit.) Sky 3:08:07 h, 2. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale, 3. Matthew Harley Goss (Aus.) Orica GreenEdge, 4. Juan José Haedo (Arg.) Saxo Bank-Tinkoff Bank, 5. Kris Boeckmans (Belg.) Vacansoleil-DCM, 6. Greg Henderson (N. Zél.) Lotto Belisol, 7. Borut Božič (Slovin.) Astana, 8. André Greipel (Nem.) Lotto Belisol, 9. Edvald Boasson Hagen (Nór.) Sky, 10. Jimmy Engoulvent (Fr.) Saur – Sojasun všetci čas ako víťaz, … 42. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep, 62. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep obaja +9 s

Konečné poradie po 20. etape: 1. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky 87:34:47 h, 2. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +3:21 min, 3. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Cannondale +6:19, 4. Jürgen Van den Broeck (Belg.) Lotto +10:15, 5. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +11:04, 6. Haimar Zubeldia (Šp.) RadioShack-Nissan +15:41, 7. Cadel Evans (Aus.) BMC Racing +15:49, 8. Pierre Rolland (Fr.) Europcar +16:26, 9. Janež Brajkovič (Slovin.) Astana +16:33, 10. Thibaut Pinot (Fr.) FDJ-Big Mat +17:17, … 27. Peter Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +1:05:10, 43. Peter Sagan (SR) Liquigas-Cannondale +1:38:46, 90. Martin Velits (SR) Omega Pharma-QuickStep +2:40:47

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) 421 bodov, 2. André Greipel (Nem.) 280, 3. Matthew Goss (Aus.) 268,… 15. Peter Velits 89, 66. Martin Velits (obaja SR) 27

Súťaž vrchárov: 1. Thomas Voeckler (Fr.) Europcar 135 bodov, 2. Fredrik Kessiakoff (Švéd.) 123, 3. Chris Anker Sörenssen (Dán.) 77,… 14. Peter Velits 29, 36. Peter Sagan 8, 53. Martin Velits (všetci SR) 2

Súťaž mladých jazdcov do 25 rokov: 1. Tejay van Garderen (USA) 87:45:46 h, 2. Thibaut Pinot (Fr.) +6:13, 3. Steven Kruijswijk (Hol.) +1:05:48, … 7. Peter Sagan (SR) +1:27:42

Súťaž družstiev: 1. RadioShack – Nissan 263:12:01 h, 2. Sky +5:54, 3. BMC Racing +36:36, 4. Astana +43:35, 5. Liquigas-Cannondale +1:04:58, … 12. Omega Pharma-QuickStep +2:17:23

 
 
Zdroj: http://www.webnoviny.sk/sport/skvely-sagan-skoncil-v-parizi-zvi/522448-clanok.html

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu