Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

POZVÁNKA: Dema XC Eliminator BikeFest 2015

Pozývame vás na historicky prvé preteky XC Eliminator na BikeFeste, aj na Slovensku!
Biker

Prvé oficiálne XC Eliminator preteky sa uskutočnili v roku 2010 v Nemecku a už o dva roky neskôr ich UCI zaradila aj do oficiálneho kalendára svetového pohára. Tento nový formát kombinujúci prvky cross country a fourcrossu mal za účel zvýšiť divácku atraktivitu disciplíny XC a zároveň preveriť výbušnosť a technickú zdatnosť pretekárov. Je škoda, že tak rýchlo, ako sa XCE v kalendári objavil, tak rýchlo z neho zmizol a dnes už sa pod hlavičkou medzinárodnej cyklistickej únie konajú len majstrovstvá sveta. To však nie je dôvod, prečo nevyskúšať na BikeFeste celoslovenskú premiéru disciplíny, v ktorej nebudú mať šancu len tí s najväčším obvodom stehien, ale aj tí, ktorí sa neboja pustiť to na nízkych zdvihoch dolu kopcom rýchlejšie a pustiť sa do odvážnych predbiehacích manévrov.

O tom, že XC Eliminator nie je len disciplína pre tých s najväčšou kondičkou svedčí aj fakt, že prvý svetový pohár v Houffalize 2012 vyhral Brian Lopes – legendárny fourcrossový špecialista na o pár čísel menšom ráme s teleskopickou sedlovkou. Formát je jednoduchý – na štart krátkej 500-1000 m trate s výšľapmi aj zjazdami zjazdnými aj na XC špeciáloch sa postavia naraz štyria pretekári. Dvaja, ktorí prídu do cieľa prví, postupujú do ďalšieho kola a tým eliminujú zvyšok štartového poľa. Jednoducho fourcross na XC trati a bicykloch. Kontakt medzi jazdcami však bude obmedzený a dbať sa bude na čisté predbiehacie manévre. Kategórie Elite aj Hobby, ako aj samostatné pre ženy a juniorov do 18 rokov zabezpečia, že sa na štarte stretnete s tými, ktorým budete môcť dýchať na krk počas celých dynamických pretekov.

O akciu nebude núdza ako z pohľadu jazdcov, tak z pohľadu divákov, ktorí môžu krátku trať obsypať z každej strany. Myslíte, že máte v nohách nukleárnu elektráreň a dokážete si pred ostatnými hore kopcom vytvoriť zdrvujúci náskok? Alebo ste presvedčení, že to, čo vám chýba do kapacity pľúc dokážete vynahradiť bravúrnym ovládaním bicykla dolu kopcom? V prípade, že ste aspoň na jednu z otázok odpovedali kladne, čakáme vás na štarte historicky prvého XC Eliminatora na Slovensku! (A ak ste odpovedali kladne na obe, príďte si len tak pro forma postáť na stupienku víťazov.)

Systém pretekov:
Postup do vyraďovacieho nočného finále na základe kvalifikácie. Jazdci pretekajú na spoločnej trati systémom fourcross.

Trať:
Fyzicky i technicky náročná 500m trať s výšľapmi, drevenými prekážkami, slalomom po lúke a záverečnými skokmi v dojazde Dema Bikeparku Kálnica.

Harmonogram:
piatok, 21. máj 2015
19:00 – 20:00 Kvalifikácia
20:00 – 21:00 Finále (vyhlásenie výsledkov hneď po finále)

Kategórie:
ELITE (XC Racers) muži od 19 rokov (do 1996)
JUNIOR chlapci od 15 do 18 rokov (2000-1997)
HOBBY muži od 19 rokov (do 1996)
ŽENY bez rozdielu veku

Štartovné:
5 €

Výhry:
Oceľová koruna pre najrýchlejšieho
Vecné ceny a oceľové R-ko z loga Biker pre víťazov kategórií
Darčeky v hodnote 20 € pre každého štartujúceho

Registrácia:
Online registrácia prebieha na webe BIKEFEST.SK a končí 24. mája!
Zaregistrovať sa bude dať aj na mieste v priebehu piatka.

Aktuality

11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Včera 10:42 FMBA, Crankworx a jazdci sa dohodli na spoločných podmienkach ako zachovať najvyššiu úroveň slopestyle pretekov.

Po tom čo elitní slopestyle jazdci nenastúpili do pretekov v rámci Crankworx Rotorua sa začalo rokovať o tom, ako najvyššiu úroveň zachovať. Jazdci boli frustrovaní z podmienok, za ktorých ďalej neboli ochotní zúčastňovať sa pretekov.

Zavrieť reklamu