Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Piť či nepiť? Pitný režim pod lupou

Ak sa pýtate či piť alebo nepiť počas bicyklovania, odpoveď znie určite áno. Ak sa pýtate čo, tak najlepšie čistú vodu. Ak sa chcete po dobrom výkone odmeniť, tak si radšej vyberte nápoje, ktoré vám dodajú vypotené minerály, vitamíny a pritom obsahujú čo najmenej umelo dodaného cukru a žiaden alkohol.
Biker

Koľko tekutín vypiť, ak celý deň strávite na biku? „Príjem tekutín, ako aj nutričné zloženie nápojov by sme mali prispôsobiť našim fyzickým aktivitám a tiež prostrediu, v ktorom ich vykonávame. Ak sa v teplý letný deň rozhodnete dať si do tela na biku vo vyšších nadmorských výškach, organizmus bude potrebovať viac tekutín,“ radí výživová poradkyňa Klaudia Ilčíková z Bratislavy. Voda v našom organizme zabezpečuje hneď niekoľko dôležitých procesov. „Pomáha pri trávení potravy a absorpcii živín z nej, zúčastňuje sa na transporte výživných látok a kyslíka k bunkám, zabezpečuje termoreguláciu či odstraňovanie toxínov a ďalších odpadových látok z tela,“ vysvetľuje K. Ilčíková.

Životne závislé sú od nej aj srdce a mozog – pri dehydratácii sa zvyšuje pulzová frekvencia, znižuje sa krvný tlak, krv je hustejšia a srdce sa musí viac namáhať pri jej pumpovaní. V dôsledku toho sa dostavujú bolesti hlavy, búšenie srdca, pocit závrate, v extrémnom prípade až strata vedomia. Aj malý nedostatok vody znižuje nielen výkon, ale aj koncentráciu.

Napijem sa v cieli

Ak neradi pijete po ceste kvôli pocitu plného brucha, znamená to, že pijete nesprávne. „Pri každom aeróbnom cvičení, horskú cyklistiku nevynímajúc, by sme mali tekutiny dopĺňať postupne, radšej po menších dávkach a častejšie. Telo by malo mať čas vodu absorbovať, aby zbytočne neostávala dlho v žalúdku a črevách,“ radí K. Ilčíková. Skúste po každých pár kilometroch dotankovať zopár dúškov. Plechovku obľúbeného Birellu si za odmenu budete môcť dať neskôr v cieli.

Načo piť, keď sa nepotím

Pri športe sa cukry a tuky premieňajú na energiu potrebnú na pohyb svalov a telo sa pritom zahrieva. Nadmerným potením a zrýchleným dýchaním sa teplo zbavuje tohto prebytočného tepla. „Aj v bežný deň sediac v práci strácame 50 percent tekutín kožou a pľúcami. Predstavte si, aký výdaj tekutín má naše telo pri športe, ak musí navyše ochladiť rozhorúčené telo,“ vysvetľuje K. Ilčíková. Preto je pravidelné dopĺňanie tekutín počas športovej aktivity nevyhnutnosťou.

Hlad je prezlečený smäd

Pocit hladu, chuť na sladké, pálenie záhy, pocit suchých úst, nečakaný pokles energie či bolesť hlavy môžu signalizovať, že telu chýbajú tekutiny. Ak čakáte kým sa smäd prihlási sám, nerobíte dobre. Kontrolka sa v tomto prípade rozsvieti neskoro a smäd bude ťažšie uhasiť.

Jedno dobre chladené, prosím!

Motivuje vás vidina oroseného krígľa v cieli či počas prestávky? Pokojne si dajte, ale radšej nealko. Alkohol bude telo zbytočne odvodňovať. Navyše, za horúceho dňa sa môže stať, že slabo hydratované telo nápor aj malého množstva alkoholu nezvládne a jedno pivko vám okamžite udrie do hlavy. Objednajte si radšej čapovaný nealkoholický Birell alebo si vezmite Birell radler s obľúbenou príchuťou so sebou ako odmenu po parádnom výkone.

Chýbajúce minerálne látky a vitamíny

Nealkoholické pivo Birell doplní väčšinu potrebných minerálnych látok a vitamínov vypotených na biku. Vysoký obsah draslíka a horčíka zabráni dehydratácii, svalovým kŕčom a skorému nástupu únavy. Navyše, bohato zastúpené vitamíny skupiny B sa postarajú o správnu látkovú výmenu, dodajú energiu, vplývajú na tvorbu červených krviniek a zvyšujú okysličenie svalov. „Vďaka vysokému obsahu minerálov a vitamínov môžeme Birell považovať za prírodný iontový nápoj. Zároveň, vďaka vhodnej osmonalite, podobnej našej krvi, je tiež izotonickým nápojom, ktorý sa v organizme veľmi rýchlo vstrebáva a poskytuje mu tak potrebnú hydratáciu za krátky čas. Na rozdiel od sladených nápojov navyše neobsahuje toľko cukru,“ hovorí výživová poradkyňa Klaudia Ilčíková. Či si vyberiete Birell nealko pivo alebo jeden z radlerov, príjemná horko-sladká chuť vás po vyčerpávajúcom výkone zaslúžene osvieži.

http://www.somvpohybe.sk/prichute/birell-prichute

Aktuality

09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Včera 10:42 FMBA, Crankworx a jazdci sa dohodli na spoločných podmienkach ako zachovať najvyššiu úroveň slopestyle pretekov.

Po tom čo elitní slopestyle jazdci nenastúpili do pretekov v rámci Crankworx Rotorua sa začalo rokovať o tom, ako najvyššiu úroveň zachovať. Jazdci boli frustrovaní z podmienok, za ktorých ďalej neboli ochotní zúčastňovať sa pretekov.

16.04.2024 Peter Sagan sa z Brazílie vrátil naspäť do Európy (+galéria).

Peter Sagan bol so svojím tímom Specialized Factory Racing na úvodnom kole Svetového pohára v horskej cyklistike v brazílskej Mairiporã. Vzhľadom na svoju formu a predchádzajúce zdravotné problémy sa rozhodol v pretekoch neštartovať. Nenastúpi ani do druhého kola svetového pohára, ktoré sa uskutoční už tento víkend, taktiež v Brazílii.

Zavrieť reklamu