Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

PARA relaxuje s kapelou a na ebajkoch

Spájať umenie a šport vôbec nie je jednoduché. Skupine Para, okrúhlym oslávencom, pretože práve v týchto dňoch im to hrá a spieva už 20 rokov, sa to však celkom darí skĺbiť.
Biker
PARA relaxuje s kapelou a na ebajkoch

Pomáha im pri tom ale malý motor. Reč je o ich novej záľube – bicyklovaní na ebajkoch. Spevák skupiny Para Lasky alias Tomáš Šedivý a bubeník Danko Buzinkay nám pri príležitosti ich výročia odpovedali na pár zvedavých otázok o ich živote, koničkoch a plánoch.

Čo pre vás znamená relax?

Lasky: Keďže mám prácu a potom je tu skupina, na ďalšie koničky veľa času nemám. Ale ak niekoho práca baví, tak aj tá je mu koníčkom. A stále je tu PARAm ktorá je relaxom, koničkom, ďalšou prácou a zábavou zároveň. Relaxujem ešte například pri šoférovaní na dlhé trasy. Vtedy si užívam monotónnu jazdu.

Čo počúvate v a aute? Rádio, audioknihy, hudbu…?

Lasky: Najideálnejšie by boli audioknihy, ale nechce sa mi to sťahovať, kupovať, zháňať, tak sem-tam počúvam cd-ečka, sem-tam rádio, ale najradšej mám hovorené slovo, buď v rádiu, alebo aj rôzne diskusie.

Danko: Najradšej mám ticho. Celý deň všade niečo počujem, všade je rušno, tak za volantom alebo aj všeobecne mám rád obyčajné ticho. Pri ňom aj veľmi rád relaxujem.

Váš nepochybne najznámejší hit je Abstinent. A Vy, Lasky, ste, ako som počula, momentálne úplný abstinent…

Lasky: Áno som, uzavrel som takú „veselú“ stávku. Bol som opitý na festivale a machroval som, že čo to je rok bez alkoholu, že pokojne to dám aj rok aj viac. No a zatiaľ sa držím. 7. marca už bude rok a chcem tú stávku vyhrať.

Nedávno ste Vás pristihli na bicykli, elektrickom. Dali st esa šport? Čo hovoríte na ebajky?

Lasky: Veľmi sa mi to páči, lebo to uľahčuje človeku, ktorému sa až tak nechce. A to som presne ja. Pomáha to najmä pri šliapaní do kopca. A nie je to len teória alebo reklamné reči, ono to aj človek reálne cíti, že netreba až tak šliapať. Samozrejme, že nie je to pre tých ozajstných bajkerov, tí si myslím na to dosť frfĺú. Ale oni na to postupne prídu, že to je dobrá vec. Im ide o ten zážitok ozajstne „makať“ a vyšlapať si ten kopec poctivo. Ebajk je skôr o zážitku z jazdy a príjemnom pocite a zábave. Na druhej strane aj ebajker vyšlape to isté, čo ten ozajstný cyklista. O chvíľu to bude podľa mňa aj cenovo dostupná záležitosť. A okrem toho, môj tatko ho má a nedá na neho dopustiť.

Danko: Podľa mňa je len otázka času, kedy aj ostrí cyklisti pripustia, že ebajk má na trhu svoje miesto. Je to skvelé športové náčinie pre tých, ktorí nemajú čas alebo z nejakého dôvodu nemôžu toľko trénovať, ale bicyklovanie milujú. S ebajkom totiž viac vládzete, dlhšie vydržíte. A motor vám pomáha len toľko, koľko si navolíte. Čiže aj nijako alebo tak, že prejdete kopce a stále sa budete usmievať.

Danko, vy ste s ebajkom jazdili tento rok aj svoj prvý cyklistický maratón. Majú zamestaní umelci čas na tréning? Alebo to bola s ebajkom hračka?

Aj na ebajku treba makať. Kto si myslí, že nie, tak nevie, čo je ebajk a odporúčam mu ho vyskúšať. Maratón som si užil mimoriadne. Nikdy som na takom poduajtí nebol, hoci som bicykloval od detstva. A bol som očarený atmosférou aj skvelou organizáciou. Do kopcov je ísť na ebajku zábava, pretože vám pomáha motor. A potom tie rýchle zjazdy! Perfektné! Ak sa bude dať, o rok idem znova.

Kamarátstvo skupiny PARA s ebajkom má nejaké väčšie pozadie?

L: Áno mali sme toto leto v pláne ísť na ebajkoch na festival Grape do Piešťan, ale okrem toho že som rok nesedel na bicykli, bolo strašne teplo. A odkedy mám psa musím všetko viac menej prispôsobiť tomu. On je veľmi živý a keby mi sedel niekde v ruksaku, neviem či by to bolo horšie pre neho, alebo pre mňa. Možno by mi niekde vyskočil, takže toto ešte musím premyslieť. Asi mu na ebajk nejaký košík primontujem.

D: Ja len doplním, že Lasky už pred rokom či dvoma išiel na Grape na obyčajnom bicykli, asi 6 hodín. Zastavoval sa na cigaretke stále, išiel pomalým relaxačným tempom. A mal zálohu – auto, ktoré príde pre neho, keby nevládal. Chceli sme to urobiť aj tento rok, ale bolo asi 48 stupňov na asfalte, tak to sme nechceli riskovať. A zároveň sme hrali až v sobotu, takže v piatok v tých najväčších zápchach, to by asi nebol dobrý nápad. Ale o rok Lasky sľúbil, že pôjde a pôjde na ebajku.

Danko, Ty si bol na ebajkoch na výlete v Taliansku. Ako?

Danko: To bola moja prvá bicyklová dovolenka s kamošmi. Sme dobrí kamoši a dvaja sme mali ebajk a zvyšní klasické bicykle. Ebajky vyskúšali všetci a boli z nich nadšení. Bola to najkrajšia dovolenka v horách, akú som zažil. Leto, Alpy, kľukaté cestičky, bicykle… Bolo tam krásne. Cesty boli zložené z krásnych ťahavých zákrut, boli pekne upravené, bezchybné. Fakt doslova.

Keďže ste boli zmiešaní – klasici s ebajkami. Ako ste to spolu kombinovali?

Mám video, kde sme si to dvaja na ebajkoch úplne užívali a vidno to aj na záberoch. A potom sú tu zábery, kde sú chalani, kamoši, ktorí tvrdo trénujú, chodia pravidelne bicyklovať a majú výbornú kondíciu. Potom prišiel kopec, kde my sme boli v pohode, ale oni museli tlačiť svoje bicykle, nešli na nich. Takže to bol presne ten okamih keď som si povedal, že keby mali aj oni ebajky, viac by si to užili a nie tvrdo šliapali. Boli by sme viac apolu a aj by sme toho viac prešli a zažili. Ale oni možno majú iný cieľ ako čo najviac vidieť a prejsť. Im sa možno viac ráta ten dobrý pocit, že sa vytrápili do kopca. Každý sme iný. Oni majú iný druh zážitku. Omnoho viac sa tešia z nejakého zjazdu dole, lebo si ho sami vyšlapali. To uznávam a nemám samozrejme nič proti tomu.

Čo plány kapely?

L: Budeme mať v novembri šnúru, spolu s ďalším oslávencom, skupinou Bez ladu a skladu, ktorá oslavuje svoju tridsiatku. Na ten istý termín chystáme výberovku „The best of“, kde bude aj jedna nová pesnička „Zostáva brutálna“. No a nikedy budúci rok výjde úplne nový album. Už aj na ňom pracujeme a postupne ho chystáme.

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu