Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Krásy Trenčianskeho kraja najlepšie spoznáte na bicykli

Ak v lete neobsedíte na jednom mieste, sadnite na bicykel. Skvostné prírodné bohatstvo, no predovšetkým viac ako 1400 km cyklotrás pre náročných bikerov, rekreačných cyklistov či rodiny s deťmi.
Biker

Vysoké kopce, rozľahlé roviny, unikátne výhľady, no najmä krásna príroda. To všetko ponúka Trenčiansky kraj, ktorý je na cyklistiku ako stvorený! Ak si chcete spestriť babie leto, pripravená je široká ponuka projektov a podujatí určených práve milovníkom cykloturistiky.

Na bicykli aj pešo

S letným obdobím už tradične prichádza aj bohatá ponuka maratónov, z ktorých si každý môže vybrať podľa svojho gusta. Medzi tie najstaršie, historicky najťažšie, no napriek tomu najvyhľadávanejšie maratóny horských bicyklov na Slovensku patrí jednoznačne Novodubnický maratón. Priestor si v ňom nájdu všetky vekové kategórie od detí až po veteránov, rekreační cyklisti aj nároční bikeri. Ak sa už neviete dočkať, nič si neplánujte na sobotu 29. augusta. V Novej Dubnici tento rok odštartuje už po dvadsiatytretíkrát.

Najkratšia a zároveň nesúťažná trať má dĺžku 9 km. Vďaka prevýšeniu 170 km je vhodná aj pre rodiny s deťmi. Pre vyznávačov pohodovej jazdy a milovníkov prírody je určená 17-kilometrová trať so 430-metrovým prevýšením. Najväčšej obľube sa každoročne teší 43 km dlhý okruh s 1300 m prevýšením, ktorý je ideálny pre všetkých hobby jazdcov, ale aj začínajúcich ambicióznych maratónskych pretekárov. Pre tých vytrvalejších jazdcov sú pripravené dve náročnejšie trate, a to 73 km s prevýšením 2400 m a 101 km, na ktorej prevýšenie dosahuje až 3400 m.

Pre tých, ktorí sa ešte nerozhodli, či budú krásy Trenčianskeho kraja spoznávať zo sedla biku alebo pešo, je ideálnou voľbou obľúbená Vrchárska koruna Trenčianska, v rámci ktorej môžete navštíviť 20 menej či viac náročných kopcov trenčianskeho regiónu. Dovedna 20 vrcholov, 194 km a 11 km prevýšenie čaká na všetkých cyklistov, bežcov aj turistov. Zobrať si so sebou pokojne môžete aj svojho domáceho miláčika. Podrobný zoznam kopcov, tratí a podmienok je uverejnený na web stránke www.vkt-bike.sk. Medzi tohtoročnou top dvadsiatkou vrcholov je napríklad najvyšší vrch kraja – Vtáčnik, kríž nad kameňolomom Butkov či medzinárodná Veľká Javorina.

Potešia cykloautobusy aj vznikajúce cyklotrasy

Svojou časťou do letného balíčka prispel aj Trenčiansky samosprávny kraj, a to novinkou v podobe cykloautobusov. Ak plánujete na víkend cyklistiku, smelo do toho! Zviezť sa môžete na trase Trenčín – Mníchova Lehota – Dubodiel alebo Trenčín – Beckov – Nové Mesto nad Váhom, a to počas víkendov až do 3. septembra.

Milovníkov cyklistiky, ktorí chcú spojiť šport s poznávaním histórie, poteší správa, že už čoskoro pribudne na mape cyklotrasa, ktorá bude spájať Trenčiansky hrad s českým hradom Brumov. Slovenská časť úseku Trenčín – Nemšová bude mať dĺžku 11 kilometrov a svetlo sveta uzrie v rámci projektu Na bicykli po stopách histórie, podporeným prostriedkami z európskych fondov. Stavebné práce na jej prvých kilometroch by mali začať už na jeseň!

Projekt, na ktorý sa už teší nejeden cyklista, naberá reálne kontúry. Popri toku rieky Váh bude viesť hlavná cyklistická tepna kraja, ktorá bude mať dĺžku 100 kilometrov. Vážska cyklomagistrála spojí juh a sever Trenčianskeho kraja a bude najlepšou voľbou na cyklistické výlety. Prvý úsek v dĺžke 13,7 km od hranice s Trnavským samosprávnym krajom až po Nové Mesto nad Váhom uzrie svetlo sveta zrejme už v novembri tohto roku. No a aby bol servis kompletný, z dielne Trenčianskeho samosprávneho kraja vyšiel úplne nový webový cyklosprievodca, vďaka ktorému môžete sledovať aktuálny stav pripravovaných cyklotrás online a na jednom mieste. Klikajte na www.cyklotrasytsk.sk.

Vynovené úseky aj značenie

Už sa vám niekedy stalo, že ste sa počas cyklo či pešej turistiky stratili? Skúsení výletníci vedia, že v neznámom teréne je dobré značenie na nezaplatenie. O to, aby ste si svoj výlet v trenčianskom regióne užili bez komplikácií sa obnovou turistického a cyklistického značenia postaral Slovenský cykloklub a Klub slovenských turistov, vďaka pravidelnej finančnej podpore Trenčianskej župy. Okrem obnovy turistického značenia v dĺžke viac ako 170 km, sa obnovy dočká aj šesť cyklistických úsekov, pribudne dokonca jeden úplne nový –medzi Kálnicou a Bohušovou studničkou.

No a aby sme sa v tom všetkom nestratili, na web stránke www.trencinregion.sk pribudli aj mapy a podrobné informácie o všetkých cyklotrasách v regióne, ktoré sú neoceniteľnou pomôckou. Chcete si naplánovať cykloturistiku? Žiadny problém! Vyhľadať, zoradiť podľa náročnosti alebo dĺžky, naplánovať si aktívne zastávky pri historickej a kultúrnej pamiatke alebo také, ktoré potešia vaše chuťové poháriky nebolo nikdy jednoduchšie. Interaktívna mapa sa rýchlo stane dobrým pomocníkom skúseným cyklistom, ale aj rodinám s deťmi. Tak už viete, kde strávite zvyšné letné dni? Vybrali ste si šport, relax či históriu? Využite bohatú ponuku Trenčianskeho kraja.

Aktuality

10:37 Dusty Days v Kálnici s účasťou svetových jazdcov!

V kálnickom bikeparku to bude v najbližších dňoch žiť a to poriadne. Uskutoční sa totoiž freeride akcia s názvom Dusty Days, na ktorú sú pozvaní tí najlepší svetoví jazdci!

Včera 12:15 Video: Victor Koretzky sa po pretekoch v XCC pustil do tímového kolegu Vidaurre Kossmanna.

Pretekári tímu Specialized Factory Racing si mali po pretekoch v Short Tracku čo vysvetľovať. Úspešnejší z tejto dvojice Martin Vidaurre Kossmann skončil v sobotu na treťom mieste a Victor Koretzky obsadil 4. pozíciu, s ktorou očividne nebol spokojný.

Včera 11:06 Fotogaléria: Najlepšie zábery z úvodného kola Svetového pohára v XCO v brazílskej Mairiporã.

Úvodné kolo v Brazílii bolo ohromne napínavé a plné zvratov. Najrýchlejšími jazdcami sa napokon stali Švédka Jenny Rissveds a Američan Chritopher Blevins.

Včera 10:51 Jenny Rissveds a Chritopher Blevins ovládli v napínavých pretekoch prvé kolo svetového pohára XCO v brazílskej Mairiporã.

Svetový pohár v horskej cyklistike odštartoval svojou prvou zastávkou v brazílskej Mairiporã. Elitní jazdci zvádzali súboje do úplného konca pretekov a o víťazoch sa rozhodovalo až v poslednom kole.

14.04.2024 Tom Pidcock bol v záverečnom šprinte štvorčlennej skupiny Amstel Gold Race najrýchlejší, Van der Poel mimo boja o víťazstvo.

Na druhom mieste v pretekoch skončil švajčiarsky jazdec Marc Hirschi, ktorý bol počas celých pretekov naozaj aktívny, avšak v šprinte na Pidcocka nestačil. Na treťom mieste v pretekoch skončil Tiesj Benoot.

Zavrieť reklamu