Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Kolagén: Malý zázrak pre pohybový aparát

O kĺboch a kostiach ani nevieme, pokým nezačnú bolieť! Neuvedomujeme si, že pohybovému aparátu musíme venovať kvalitnú starostlivosť dávno predtým, než pocítime prvé príznaky poškodenia. Starnutie spôsobuje v organizme mnoho zmien, medzi ktoré patrí aj úbytok fyzickej výkonnosti a bolesti pohybového aparátu. Aby sa človek dožil staroby v zdraví a netrpel bolestivými degeneratívnymi ochoreniami pohybového ústrojenstva ako je osteoporóza, osteoartrózou či osteopéniou, mal by dodržiavať zdravú životosprávu, aktívne sa hýbať už od mladého veku a prijímať základnú stavebnú bielkovinu kolagén. Ten tvorí spojivové tkanivá pohybového aparátu, ale je dôležitý aj pre pokožku a nervový systém.
Biker

Pohybový aparát a vek

Pohybový aparát je komplexný systém v ľudskom organizme, ktorý zabezpečuje pohyb tela. Tento systém tvorí kostra a kosti, ale aj kĺby, ktoré umožňujú jednotlivým kostiam a končatinám flexibilný pohyb a tiež svalstvo, ktoré kostru obaľuje a poskytuje mu podporu, oporu a silu. S vekom pribúdajú mnohé zdravotné komplikácie, ktoré súvisia s pohybovým aparátom. Starnú kosti, kĺby, svaly i väzivá. Stráca sa svalová hmota. S ich starnutím klesá ich výkonnosť a oslabuje sa ich funkcia. Všetky tieto zmeny neobchádzajú ani chrbticu. Chrbtica sa mení, stráca svoju výkonnosť. Funkcia sa zhoršuje a častejšie prichádza jej bolesť.

Osteoporóza – jedno z najzávažnejších ochorení žien

Pokladá sa za tzv. tichú epidémiu alebo aj tichého zlodeja kostí. Osteoporóza je definovaná ako metabolické ochorenie, ktoré sa vyznačuje znížením obsahu kostnej hmoty a narušením „architektúry“ kostí, čo zapríčiňuje ich zvýšenú lámavosť. Ochorenie je veľmi rozšírené najmä u žien v období menopauzy a po nej. V tomto čase dochádza u žien k veľkým stratám kostnej hmoty (o 1 až 3 % ročne). Osteoporóza postihuje takmer polovicu žien vo veku nad 55 rokov a rovnako aj mužov nad 65 rokov. Ochorenie sa prejavuje bolesťami chrbta, ale i dlhých kostí, „zaguľaťovaním“ chrbta alebo zlomeninami. Pri osteoporóze je dôležité prijímanie pestrej stravy – mliečnych výrobkov, zeleniny a ovocia, ktoré obsahujú vápnik.

Pozor na osteoartrózu!

Osteoartróza postihuje až 15 % obyvateľstva a prvé prejavy sa objavujú už v strednom veku. Výskyt ochorenia sa s vekom progresívne zvyšuje. Postihuje predovšetkým drobné kĺby rúk, váhonosné kĺby (kolená, bedrové kĺby) a chrbticu. Najmä u starších ľudí je hlavnou príčinou bolesti a obmedzenia pohybového aparátu. Osteoartróza nie je len ochorenie chrupky, ale celého kĺbu. Postihuje kosti, meniskus, ligamentá, kĺbové puzdro a svaly. Do 45. roku postihuje osteoartróza častejšie mužov, nad 54 rokov zase ženy. V populácii nad 65 rokov sa ochorenie röntgenologicky preukáže až u 50% osôb, po 75. roku má toto ochorenie prakticky každý človek. Aby ste sa vyhli problémom s kĺbmi, myslite na prevenciu ešte skôr, ako pocítite prvé bolesti. Udržujte si optimálnu hmotnosť a pravidelne sa hýbte. U obéznych ľudí sa odporúča zníženie hmotnosti pohybom a vyváženou stravou. Vyhýbajte sa úrazom, ale pokiaľ sa už nejaký pritrafí, dbajte na správne doliečenie a rehabilitáciu. Vyhýbajte sa aj jednostrannej záťaži a vyberajte si kvalitnú obuv. Najlepšie s ortopedickými vložkami, ktoré dokážu zmierniť záťaž prenášanú na nosné kĺby. Súčasťou prevencie je aj správna životospráva. Do jedálnička doplňte ryby, a to pre ich vysoký obsah omega 3- nenasýtených mastných kyselín a vitamínu D. Vhodné je aj dopĺňanie kolagénu prostredníctvom potravín ako kapusta, červené ovocie a zelenina, fazuľa, mrkva, ľanové semienka, vlašské orechy, olivy a morčacie mäso. Na trhu sú dnes dostupné rôzne výživové doplnky s obsahom kolagénu. Jedným z nich je aj Výživový doplnok Maxivita Exclusive Kolagén Forte +, ktorý ponúka kombináciu aktívnych látok. Tie spolu s kolagénom a vitamínom C nevyhnutne pomáhajú pri tvorbe kolagénu a tým aj pri štruktúre chrupaviek, väzov, šliach, kože, kostí, ďasien, zubov a krvných ciev. Maxivita Exclusive Kolagén Forte + ďalej obsahuje aj extrakt z Boswellia serrata, ktorý vďaka obsiahnutým látkam pomáha udržať kĺby v dobrom stave. Okrem pohybového aparátu sa kolagén stará aj o zachovanie celkového zdravia, pohyblivosť, vzhľad a kvalitu pokožky bez vrások.

Pohyb náš každodenný!

Faktom ostáva, že najdlhšie mobilní sú tí seniori, ktorí celý život aktívne športovali alebo pravidelne vykonávali pohybovú aktivitu. Môže ísť o beh, turistiku, cvičenie v posilňovni, či pilates. Aj dôchodcovia, ktorí pracujú v záhradke sa pravidelne aktívne hýbu. Okrem fyzického zdravia majú radosť zo života. Seniori potrebujú silu, vytrvalosť a kondíciu. Pohybovú aktivitu by mali vykonávať 3-4 krát do týždňa a jej súčasťou by mali byť aj silové cvičenia (aj ako prevencia osteoporózy), cvičenie vytrvalostného charakteru (pre zdravé srdce) a koordinačné cvičenia, aby zvládali bežné činnosti, ktoré potrebujú pri každodennom fungovaní. Telo sa odvďačí zdravím a dobrou kondíciou. Pohyb a správny životný štýl je základným predpokladom pre zdravú chrbticu a kĺby každého seniora.

Prečo je kolagén nevyhnutný pre organizmus?

Kolagén je základná stavebná bielkovina v telách ľudí a živočíchov, ktorá tvorí spojivové tkanivá pohybového aparátu. Táto bielkovina tvorená troma proteínovými vláknami (trojšpirála) sa skladá približne z 20 druhov aminokyselín, je základnou bielkovinou všetkých spojivových tkanív a predstavuje asi 25% všetkej bielkovinovej hmoty v tele človeka. Tvorí 30% celkovej hmoty ľudských bielkovín a až 75% tkaniva pokožky. Jeho najdôležitejšou funkciou je, že je stavebnou látkou šliach, väziva, kostí a pokožky. Málokto napríklad tiež vie, že kolagén je dôležitý aj pre homeostázu, najmä pre činnosť krvných doštičiek pri zrážaní krvi a zastavení krvácania. Ak má človek v tele dostatok kolagénu, pleť a tkanivá sú dokonale mladé a pružné. Pomáha aj pre zlepšenie pokožky, zdravie vlasov, zníženie bolesti kĺbov, zlepšenie zdravia nechtov a dokonca môže znížiť výskyt celulitídy.

Nepriateľ kolagénu

Tvorba kolagénu v našom tele je ovplyvnená viacerými faktormi. Niektoré vie ovplyvniť každý z nás, iné sú prirodzené a nedajú sa obmedziť a zmeniť. Produkcia kolagénu klesá prirodzene so stúpajúcim vekom. Od 25. roku života sa obsah kolagénu v pokožke znižuje každoročne o 1,5%, po 40. roku sa netvorí už vôbec. Priamy negatívny a deštrukčný charakter aj na už existujúci kolagén v organizme má fajčenie a nezáleží na tom, či máte 20 alebo 60 rokov. Fajčenie spôsobuje nielen utlmenie produkcie nového kolagénu, ale priamo vplýva na degeneráciu pokožky a samozrejme aj iných vnútorných orgánov a systémov. Viac na www.vitar.sk.

Aktuality

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

10:32 Trek predstavil šesť nových plášťov pre XC, trail a gravel.

Každý plášť nesie meno ikonického miesta, ktoré svojím charakterom zodpovedá jeho určeniu – Girona, Betasso, Vallnord, Sainte-Anne, Montrose a Gunnison.

Včera 15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

Včera 11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

Zavrieť reklamu