Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Klasický bicykel vs. Elektrický bicykel: Ktorý je pre vás vhodnejší?

Premýšľate nad tým, že si na prichádzajúcu sezónu kúpite nový bicykel a neviete sa rozhodnúť, či ísť klasickou cestou, alebo vyskúšať trendy verziu s elektrickým motorom? Každý typ má svoje plusy a mínusy. Prečítajte si, aké tri základné faktory by ste mali vziať do úvahy pri vašom výbere.
Biker

Spôsob využitia a jazdy

Ak ste profesionál, alebo aspoň skúsený jazdec, pravdepodobne je pre vás samozrejmé, že si vyberiete klasiku. Nepotrebujete asistenčný elektromotor a ste verný tradičnému zážitku z poctivého tréningu. Môže sa však stať, že máte problémy s kĺbmi alebo len vaša kondícia už nie je taká ako v mladosti. Vtedy vám elektrický bicykel určite výrazne spríjemní chvíle v prírode. Nečakajte ale, že ebike vám zabezpečí jazdu bez námahy. Pozrite si radšej náš predchádzajúci článok na tému elektrobicykel nie je motorka a stále je to na vás.

Servis a starostlivosť

O elektrobike sa pochopiteľne treba starať viac ako o štandardný. Keď jazdíte na klasickom bicykli, stačí vám viac-menej raz ročne absolvovať proces prípravy na prichádzajúcu sezónu. Tak sa uistíte, či je všetko v poriadku a nemusíte riešiť nič viac, snáď okrem dofúkania kolies, či neočakávaných opráv.

Pri elektrobicykloch je to však mierne komplikovanejšie. Je dobré ich čistiť po každej jazde, aby sa nepoškodili elektronické súčasti. Bicykel musíte pravidelne nabíjať, aby mohol spoľahlivo plniť svoj účel. No pohodlie, ktoré pri jazde s asistenčným motorom zažívate, stojí aj za tých pár úkonov navyše.

Cena

Pri cenovkách, ktoré sú s týmito produktami spojené, je zrejmé, že elektrické verzie bicyklov stoja o niečo viac. V inSPORTline sa ceny elektrobicyklov začínajú približne od 800€, kým tradičné bicykle stoja častokrát menej ako polovicu. Je teda iba na vás, či bude pri výbere rozhodujúca práve cena. Neexistuje univerzálna odpoveď na otázku, ktorý typ bicykla je vhodnejší. Vy sami si musíte zvážiť vyššie uvedené faktory a podľa nich sa rozhodnúť. Elektrobicykel musíte využívať pomerne často, aby sa vám vrátila počiatočná investícia. Prináša vám však komfort, ktorý jazda na klasickom neponúka, nakoľko je náročnejšia po fyzickej stránke. Nech už sa však budete rozhodovať podľa čohokoľvek, my vám pri tom budeme radi maximálne nápomocní.

Aktuality

15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Zavrieť reklamu