Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

CyS – Akadémia Petra Sagana s podporou Citroënu pomáha najmä deťom

CyS – Akadémia Petra Sagana – to nie je nový cyklistický klub, ale podpora cyklistického spolku, v ktorom vyrastal aj Peter, jeho brat Juraj, ale aj Michael Kolář. CyS Žilina vznikol už v roku 1992 a Peter Sagan začal pomáhať svojmu materskému klubu od roku 2016. Už druhý rok je partnerom aj značka Citroën na Slovensku, ktorá má k cyklistike veľmi blízko. S Petrom Saganom ju viaže dlhoročné priateľstvo a podpora mladých talentov má v aktivitách značky svoje pevné miesto.
Biker

Najlepší a najpočetnejší

Cyklistický spolok Žilina sa teda premenoval na CyS – Akadémiu Petra Sagana a dlhoročným predsedom a hlavným trénerom je Milan Novosad, ktorý v tejto funkcii pôsobil ešte v časoch, keď Peter Sagan v Žiline štartoval svoju kariéru. Akadémia pôsobí na Slovensku ako mládežnícky cyklistický klub a sústredí sa najmä na cestnú, horskú a dráhovú cyklistiku.

„Približne v poslednej dekáde sme našimi výsledkami dlhodobo najlepší mládežnícky klub na Slovensku a takisto aj najpočetnejší,“ hovorí manažér Akadémie Matej Vyšňa, ktorý komunikuje s partnermi a Petrovými manažérmi a snaží sa vylepšovať materiálne i finančné podmienky v tíme, pomáha aj pri zabezpečovaní tréningového procesu či s logistikou na pretekoch. „To, že máme v tíme veľké množstvo detí rozličných kategórií, si vyžaduje obrovské úsilie na zvládnutie tréningového procesu, sústredení a logistiky pri presune na preteky. Deťom v akadémii sa venujú aj ďalší traja tréneri – Michal Vyšňa, Ivana Benčová a Milan Lukáč. Podmienky v klube neboli v minulosti také, ako by si naši jazdci zaslúžili. Peťo sa rozhodol, že pomôže výchove talentov v Žiline a prepožičal svoje meno akadémii. Tým umožnil prepojiť slovenský mládežnícky cyklistický tím so svojimi partnermi, ktorí nám pomáhajú najmä po materiálnej, ale aj finančnej stránke.“

Citroën už druhý rok zabezpečuje tímu mobilitu, čím pomáha zvládnuť presuny na preteky a podporu počas pretekov či tréningov. So spoluprácou sú spokojní a veria, že na ňu nadviažu aj v ďalších sezónach. Od ďalších partnerov majú cyklistické oblečenie, špičkové bicykle, kolesá a ďalšie potrebné veci ako trenažéry, cyklistické fľaše a košíky. Sú aj partneri, ktorí ich podporujú finančne.

Stredobodom sú deti

CyS – Akadémia Petra Sagana funguje v podstate na rovnakej báze ako predtým. Zameriavame sa najmä na deti zo Žiliny a okolia, ako aj na jazdcov, ktorí v Žiline študujú. Spolupracujeme aj so Spojenou školou na Rosinskej ceste, kde fungujú aj športové triedy a v jej areáli je aj naše centrum. „Teraz sa snažíme podmienky v Akadémii postupne zlepšovať, skvalitňovať tréningový, ale aj pretekový program a našim najlepším jazdcom poskytovať aj adekvátny materiál,“ približuje Matej Vyšňa. „Chceme mať naše deti čo najviac pod tréningovým dohľadom, umožňovať im tréningy v skupine rovesníkov zabezpečenej trénerom a vozidlom. Sme presvedčení, že cyklistické talenty sa dokážu rozvíjať len v dobrej tréningovej skupine a toho sa držíme. Momentálne tu pôsobí viac ako 60 detí, niektoré len začínajú, z iných sú už úspešní reprezentanti našej krajiny a štartujú na vrcholných svetových podujatiach. Od toho sa odvíjajú aj podmienky, aké sme schopní dať našim jazdcom. Snažíme sa vybudovať aj tím kategórie U23 a našim jazdcom tak umožniť plynulý prechod do seniorskej kategórie. Celá naša príprava vedie k vrcholným podujatiam a k prechodu juniorov medzi dospelých. Stále je tu však veľa práce, ale verím, že spoločným úsilím všetko zvládneme.“

Aktuality

15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Zavrieť reklamu