Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Ako si vybrať správny fotoaparát?

Jar sa nám už rozbehla a s prvým dotykom slnka a zelenajúcou sa prírodou už teraz premýšľate nad letnou dovolenkou. Možno nahradíte tradičné ničnerobenie v Chorvátsku cestovaním po jednej z krajín s neopakovateľnými scenériami. A opäť raz premýšľate nad tým, či vám smartfón postačí aj ako fotoaparát, alebo konečne zainvestujete do niečoho „poriadneho". Momenty „zmrazené" pre večnosť, zachytené kvalitne, sú pre mnohých z nás lákavejšie, dávajú krásnym spomienkam hĺbku. Ako si však vybrať z nekonečného kvanta dostupných fotoaparátov a objektívov? Poradíme vám.
Biker

Fotoškola Canon

1. Výber fotoaparátu a objektívu


Výber správnej fototechniky závisí od dvoch základných faktorov: koľko peňazí viem/chcem do toho investovať a čo od „foťáka“ požadujem? Začnem stručne z opačného konca profi-ligy, v ktorej sa pohybujem, no ktorá je pre väčšinu z nás trochu „odtrhnutá“ od reality. Napríklad najvyššia trieda od Canonu: zrkadlovka Canon EOS 1Dx ponúka okrem všeodolného hi-tech tela aj techniku približne za 6 000 €, ktorej kvalitu obrazu, rýchlosť, možnosti nastavenia využijú dokonale najmä profesionáli – trebárs športoví fotografi alebo dokumentaristi. Obsahuje špičkový 18,1-megapixlový a plnoformátový CMOS senzor. Ďalej 14 záberov za sekundu, 61 ostriacich bodov a nekonečné množstvo nastavení, ktoré vám flexibilne umožnia zachytiť čo najviac. Paradoxne, pochopiť, čo všetko toto „delo“ ponúka, nie je nič prekvapivo zložité. Samozrejme, k takémuto stroju patria aj patričné kvalitné objektívy, ktorých hodnota sa opäť pohybuje v tisíc – až niekoľkotisíceurových hladinách. Tá kvalita záberov a možností je však neopísateľne dobrá. Ak som však použil priveľa cudzích slov, čítajte ďalej. Vlastne, poďme radšej pekne po poriadku do najdostupnejšej triedy fotoaparátov.


Kompakty

Svet cenovo najdostupnejších kompaktných fotoaparátov so zabudovanými objektívmi je oceánom, v ktorom sa treba zorientovať. Už nejakých 15 rokov fotím výhradne fototechnikou značky Canon. Vyvíjajú profesionálne stroje dlhé desaťročia. Ich „formulou 1″ alebo „laboratóriom“ vývoja – akým je spomínaný Canon EOS 1 Dx, posúvajú získané vedomosti do všetkých nižších tried vrátane najdostupnejších „kompaktov“. Za všetky mi do oka (doslova) padol napríklad PowerShot G7X Mark II – absolútna novinka na trhu.

Na prvý pohľad zaujme miernym retrodizajnom, no skrýva sa v ňom asi najlepšia alternatíva k vyššej triede – zrkadlovkám. Špičkový a nesmierne rýchly obrazový procesor DIGIC 7 umožňuje podstatne rýchlejšie automatické zaostrovanie, až 8 kontinuálnych obrázkov za sekundu v najvyššej kvalite RAW a 20,2-megapixlový senzor. V spojení so zabudovaným kvalitným objektívom (a 4,2-násobným optickým zoomom) s ekvivalentom ohniskovej vzdialenosti 24 – 100 mm dostanete skutočne skvelý obraz – či už chcete zachytiť panorámu krajinky, alebo portrét blízkej osoby. Takouto jednorazovou investíciou si aj na niekoľko rokov zabezpečíte kvalitné zábery, ktorým sa dnes ani náhodou nepribližuje žiaden smartfón. Nehovoriac o možnostiach nastavení pre čo najdokonalejší obrázok. PowerShot G7X Mark II ponúka tiež veľký vyklápací displej a priam intuitívne dotykové nastavenia rôznych, no ľahko pochopiteľných možností. Dostupný bude už o mesiac.

Ultrazoomy

Trieda PowerShot od Canonu ponúka okrem iného aj kompaktné fotoaparáty s revolučným priblížením – tzv. ultrazoomy. Za všetky opäť vyberám jeden „cukrík“ –
PowerShot SX720 HS, ktorý dostanete približne za 330 €, ale aj na splátky. Tento ľahký vreckový pomocník patrí medzi najtenšie kompakty na trhu. Jeho najvýraznejšou črtou je neuveriteľné 40-násobné priblíženie optickým zoomom. To znamená, že ohnisková vzdialenosť sa rovná rozsahu 24 až 960 mm objektívu… Ak si to neviete predstaviť a nerozumiete pojmu „ohnisková vzdialenosť“, poviem to ešte takto: z rovnakého miesta odfotíte napríklad panorámu tatranskej doliny a zároveň horolezcov na vrchole hory. PowerShot SX720 HS ma zaujal aj kvalitným stabilizátorom obrazu: vaše fotky a filmy (aj vo fotograficky komplikovanejšom tmavšom prostredí) vyzerajú ako zo statívu. Takmer 6 záberov za sekundu, full HD filmy, 20,3-megapixlový senzor s vyspelým DIGIC 6 procesorom z neho robia vážneho hráča. Pred pár rokmi by bola podobná „mašinka“ podstatne drahšia, no dnes za dostupnú cenu ponúka viac než čokoľvek predtým.

Zrkadlovky

Ambicióznejší fotografi siahajú po jednookých zrkadlovkách s výmennými objektívmi. Technologickým vývojom a globalizáciou sú však aj tie dostupnejšie a neporovnateľne kvalitnejšie než pred pár rokmi. Možnosti kvalitnej – poloprofesionálnej fotografie sa tak dostali aj k radovým nadšencom. Najvyššia liga Canon EOS 1Dx stojí spomínaných 6 000 €, hneď pod ňou je stále profesionálna trieda ako Canon EOS 5D Mk III približne za tri tisícky…


K tým najdostupnejším, no stále kvalitným zrkadlovkám, ktoré zaujali, patrí napríklad
Canon EOS 80D. Približne za 1 500 € ho dostanete aj s vyspelým, široko využiteľným objektívom Canon EF-S 18-135mm IS USM. Základné údaje o tomto fotoaparáte hovoria samy za seba: 24,2 megapixela, výkonný DIGIC 6 procesor, full HD videá, 7 záberov za sekundu, 45 ostriacich bodov autofokusu. K tomu ľahká a proti počasiu odolná konštrukcia, otočný displej s množstvom ľahko uchopiteľných nastavení a univerzálny širokouhlý objektív s rozsahom 18 až 135 mm (od panorámy po detaily a portréty). Ten obsahuje aj famózny stabilizátor obrazu pre ostré zábery (aj v tmavšom prostredí) a videá ako zo statívu. Pre mňa ako profesionála je to ten najoptimálnejší kompromis ceny a výkonu. Napokon, dokúpiť si vždy môžete ďalšie objektívy, ak chcete viac experimentovať alebo realizovať iné predstavy. Objektívy triedy Canon EF-S ponúkajú cenovo najdostupnejšie modely s vysokou kvalitou. Vybrať si tu môžete až z 13 skiel – od ultraširokých po zoomy s veľkým rozsahom.

Stačí si vybrať

Náš život plynie svojím tempom, ktoré sa nám občas zdá prirýchle, občas príliš pomalé. Skrýva však momenty, pre ktoré sa oplatí žiť a na ktoré chceme spomínať s láskou. Snažíme sa zvyšovať svoju vlastnú kvalitu života a vecí, ktoré nám zjednodušujú život. Aj vďaka smartfónom dnes fotí každý. Čaro umenia fotografie, zmrazenia neopakovateľných chvíľ do čo najkrajšieho záberu, to podľa mňa patrí do štandardu moderného človeka, ktorý chce pre seba a svojich najbližších len to najkvalitnejšie. Samozrejme, vždy v rámci možností. Treba si len vybrať z množstva skvelých produktov, ktoré dnešná fotografia ponúka. Verte mi, stojí to za to.


Autor článku, fotograf Martin Trenkler

Patrí medzi renomovaných slovenských fotografov, ktorí sú známi doma aj v zahraničí. Svoje dobré meno si vybudoval ako profesionálny fotograf pretekov formuly 1. Legendy fotografie tohto športu Nemec Rainer Schlegelmilch a Francúz Paul-Henri Cahier si vzali Martina pod dohľad ako svojho jediného študenta. Aj vďaka ich jedinečnému videniu je jeho tvorba charakteristická výtvarnosťou, dokumentárnosťou a atmosférou. Svoje fotografie predáva domácim aj zahraničným časopisom, webom, medzinárodným spoločnostiam a súkromným zberateľom. Práca v F1 je o vysokej profesionalite a kvalite a tú Martin prenáša do svojej tvorby aj v iných oblastiach fotografie.

Text: Martin Trenkler Foto: Canon

Aktuality

Včera 15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

Včera 11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

Včera 09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

Včera 09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

17.04.2024 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Zavrieť reklamu